【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
既然都係sad end 不如寫牙正打撚到條撚樣入廠俾人拉啦
呢個可能都仲make sense
前面講過話阿南唔知阿正當年有鍾意佢
總之就一定有啲原因令佢兩個十幾年失聯
準備棄故
點解啊 點解唔可以一齊咗先啊
點解要咁啊,浪漫甜蜜唔得嫁咩
封信真係充滿哂青春同年輕啊
咩年代都係一樣
只有錯過了既愛情先係最難忘

快啲出文啊
屌你
唔係唔知 而係從來冇講
冷靜
就好似之前洛賓同子晴咁
樓主可唔可以透露下最後係sad end 定係 happy end??
唔得雖然大概有個想法
如果sad end 應該又有刀片了
今晚會唔會出文?
「安!安!安!打死人啦!」直至聽到阿月嘅叫聲,先將我從憤怒之中拉返出嚟,佢不斷用力將我身邊嘅跟班推開,唔係真係會俾個仆街打死。

「你個仆街...咳...咳...等停學啦。」符文安口中含住鮮血,而且掩住俾我重撃嘅位講。

本來,聚集咗好多食花生嘅同學,當佢哋陸續散去之後,我先見到阿南嘅身影,佢個樣變得好樵椊,並且眼神中有一種我從來冇見過嘅冷漠同生疏感。見到佢咁嘅樣,令我個心好似仲痛過俾符文安打。而喺我發現佢之後,佢亦隨即調頭離開。

我為你同阿月出頭,但你就一句都唔安慰一下我?

「你係咪傻咗啊?你會俾人踢出校㗎!」阿月講。

「你去咗邊啊?點解你唔聽我電話?」我問。

「我...」佢欲言又止。
「你快啲,快啲,幫我同阿南解釋返。」我拖住疼痛嘅身軀,拉住阿月講。

「等等…等陣啊。」

「仲等啲咩?!呢個禮拜我等夠啦!」我好難受咁講。一直以嚟,我以為任何事我都可以好理智咁面對,仲成日會覺得啲人只係小事化大。當日我可以好理智咁阻止阿星打符文安,但今日失去控制,忍唔住出手嘅反而係我自己。

原來喺困窘面前,我係咁脆弱。

「你拉到我好痛啊!」阿月甩開我隻手,眼淚開始流出嚟。

「我一直被我老豆困住,唔準同外界聯絡啊!咁我點搵你啊?」佢向住我大喊。

「你又話我可以脫離佢控制嘅?點解唔得…點解唔得…」佢喺我懷抱中不斷咁喊,雙手不斷好無力咁拍打我心口。

一直我都覺得自己先係最無辜同最慘嘅受害者。但而家先知,阿月受嘅折磨唔會比我少,或者仲多我好多。

原來我嘅鼓勵,亦無形中傷害咗佢,令佢喺希望中等待到更大嘅絕望。
我同佢一齊返到課室,成個班房嘅人都唔敢出聲。Miss Lam亦好罕有咁變得嚴肅。喺我返埋位後,隔離嘅洛賓亦都細細聲同我講:「Miss Lam話,你一陣要落校長室。」

「預咗。」

「啪!」Miss Lam突然雙手好用力咁拍張檯。

「阿正出一出嚟。」佢講完之後就出咗班房。

「你要唔要解釋一吓點解打人?」出到去後,佢問。

「我冇嘢解釋。」可能,我仍然覺得自己冇打錯人。

「我知你唔係咁衝動嘅人,無論因為你係我學生,定阿龍成日喺我面前講你嘅好說話。但你知唔知今次你得罪嘅係符文安,我好難幫你撐。」佢答。

「Miss Lam,我知道你嘅難做,我會承擔返我嘅責任。」
「你覺得我係怕難做咩?教書只係一份工作,最重要嘅係你哋每一個學生。我只係唔想你嘅前途就咁完,人哋可以報警㗎。」

「係因為佢放上網果張相,係因為佢侮辱我哋嘅女同學。但就算我話你知又如何?佢嘅錯容乜易俾人抹走?只要佢乖乖Delete張相,對校長講句對唔住,聽日仍然可以喺學校吔文吔武。我明白個世界係咁唔公平啊,所以我都唔會作太多掙扎。」我答。

Miss Lam將手托住頭沉思,隔咗一陣佢只係嘆咗一句:「唉。」

「正,老師欣賞你有承擔。記得中四嘅時候你仲係一個軟皮蛇,咩都卸曬膊咁,到而家有咁嘅轉變,點都好,我都會支持你。」

「多謝老師。」能夠有呢個班主任,我已經好心滿意足。

喺小息嘅時候,我行到校長室門口,但躊躇咗好耐都唔敢敲門。

「喂,我哋喺到支持你啊。」阿星佢哋三個突然喺我後面出現。但我望向周圍,仍然冇阿南嘅出現。不過,只要有佢哋三個喺我身邊支持我,都足以令我面對任何困難。

「會冇事。」阿雄講。

「嗯。」
入到校長室,就見倒符文安好似大爺咁坐咗喺梳化,仲有一個油背頭嘅中坑背對住我。睇佢著得身光頸靚,唔洗審都知係符文安個老豆。

「校長。」永遠只會喺早會先出現嘅校長,而家成個人坐喺我面前。

「啊…啊…啊同學。」好似我呢啲低存在感嘅人,校長又點會記得我。

「想問吓你點解冇啦啦出手打符同學呢?仲打到咁傷?」

「校長,我知錯。我願意承擔所有責任。」我唔想嘥時間為自己護航,從我行入去果一刻開始,望到校長嘅神情已經知道佢企喺邊一方。

「承擔?你承擔得起咩?」中坑出聲,但由頭到尾都冇望過我講嘢。喺佢眼中,我當然唔值得俾佢望。但喺我眼中,佢都只不過係狗眼看人低。
「哼,我話你聽啦有錢佬,其實你自己都好怕。」冷靜落嚟之後,我慢慢再諗返成個過程。

「我怕咩?」被挑釁到嘅中坑,托一托眼鏡咁問。

「你其實都知自己個仔闖咗大禍,將堂堂邵家大小姐嘅照片放上網俾人睇,肯定嬲到邵家震曬。而你哋兩家一直都需要對方喺商場上嘅勢力,而家你個仔得罪咗人,你估人哋會點諗啊啦?」

「荒謬,我符家洗睇人面色?」中坑終於望一望我,證明我講嘅嘢唔中曬,都啱咗一半。

「你唔好話,佢自己撻親啊。」我行去符文安身邊,拉開佢嘅手袖,一條條被鞭打嘅瘀痕果然喺手臂上出現。

我一直都覺得奇怪,點解一個咁牛高馬大嘅運動健將,會咁不堪一擊?除非本身佢已經受咗傷。

「關你鬼事啊,你個垃圾,邊輪到你管我屋企嘅事?」

「安!收聲!」中坑怒喝符文安。
濕咗
好睇 支持樓主
傻狗 食屎安
收皮啦
點解阿正會有二世祖FB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞