【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「唔洗找!」到咗殯儀館之後,我隨意丟低咗一張銀紙就落咗車。

「死啦咩府呢?」而家有八個禮堂都做緊白事,無計可施之下我只好逐個禮堂搵。每經過一個禮堂,見到唔同先人嘅遺照,心底都會泛起一陣莫名嘅寒意。

直至搵到第六個,一個細細嘅禮堂入面人唔係好多,令禮堂顯得有啲冷清。所以即使我企喺遠處,都好容易就認到果個,著住麻衣、燒緊衣紙,喊得好傷心嘅佢...

呢次係我第二次見到佢喊,唔同嘅係,今次我嘅心都不自覺咁變得好痛。

「先生,你識我媽媽?」喺我隔離路過嘅中年女人問。

「你係...阿南媽咪?」我反問。

「係啊,你係...?」

「伯...伯母你好,我係阿南嘅同學。」望真啲伯母個樣,先明白阿南點解會生得咁靚,原來係有好優良嘅遺傳。
「喔,有心啦,入去坐啦。」佢好黯然咁講。

「啊...等陣。」當我諗住封返帛金,但我摷勻銀包,得返一張五百蚊紙同一個裝護身符嘅利是封,早知頭先就叫個司機找錢...

「爭一蚊...啊!」好彩頭先幫阿月買珍寶珠,個姐姐找返一蚊俾我。

「小小心意。」我將帛金交到阿南媽媽手上。

「有心、有心!」之後佢就帶我去靈堂入面。

「有客到!賓客請留步!」堂官聲如洪鐘嘅開場白吸引靈堂入面嘅人望過嚟,當阿南見到我出現時,原本已經喊得好傷心嘅佢,眼淚更加不自控咁流落嚟。

當完成堂前三鞠躬後,我行到佢前面,佢二話不說就撲向我懷抱大喊。我能夠做嘅只有不斷輕撫佢後尾枕安慰佢。

「點解...點解你會嚟,我叫咗阿柔唔好同你講...嗚嗚嗚。」

「傻阿南!」我不斷咬緊牙關,我怕一放鬆,就連我嘅淚腺都會失守。
「壞人點算啊,以後冇人理我、冇…冇人照顧我喇!」

佢不斷喊不斷喊,身上嘅校服都俾佢嘅淚水淹到濕咗一大撻。

「你有我啊,我唔會丟低你一個。」我答佢。

「係…係咪㗎…」

「嗯。唔好喊啦。」

隔咗無耐,或者眼淚都俾佢流乾,佢先開始平伏返。

但可恨嘅儀式,好似係要逼到親屬崩潰咁,一時又要家屬招魂,一時又破地獄咁,阿南每次一到呢啲環節,又會變到泣不成聲。

喺所有儀式完曬之前,我都陪住阿南,冇離開過一步,希望俾佢感受到被重視嘅感覺,呢樣係我唯一可以做嘅事。

「正同學,真係麻煩曬你。」走之前,阿南媽媽同我講。

「伯母唔洗客氣,我都受阿南好多嘅照顧。」
見到阿南咁樣,心都up埋
再黎再黎
我寫嘅時候都係
唔捨得玷污阿南
多謝!
俾啲時間我啦 當我ChatGPT咩
後面無甜就負皮
推推推
寫得好好,樓主加油
「你可唔可以幫我送佢返屋企?我仲要返夜班…」

「冇問題,我會睇住佢。」

由於都已經好夜,阿南忙咗一日都好攰,我哋就喺街截咗㗎的士上。

「將軍澳唔該。」我講。

「喂,我住油塘喎。」阿南講。

「你去我到啦,我唔想你一個人返到去亂諗嘢。」

「吓,怕唔怕…」

「唔怕啦,我老豆今晚會喺醫院做嘢。」

「咁咪仲怕…」佢仲識講笑,睇嚟心情真係好返少少。

「壞人。」

「嗯?」
「人死咗之後係咪會喺天上面,守護佢重視嘅人?」喺搭車途中,佢一直望出窗外面嘅天空,眼神好空洞咁問。

「緊係會。」

「咁佢可唔可以守護埋媽咪,唔好令佢再咁辛苦?佢一個人要返兩份工,仲要照顧我,又要租樓。已經捱到五癆七傷。」

「你哋都係婆婆嘅屋企人,佢一定會守護你哋,所有唔好嘅嘢都已經過去。」

「係就好啦。」佢好冇神氣咁答。

「司機前面有落唔該。」指向停車個位之後,正當我諗住攞錢嘅時候先突然記得,我連最後個五百蚊都用埋嚟做帛金,身上已經冇曬錢。

「吓…仲話唔好嘅嘢已經過去嘅?」阿南問,然後佢就攞錢出嚟,好彩都夠錢。

「嘻嘻…最後一樣。」我苦笑。
「要還㗎!」

我哋經過便利店,我幫阿南買一啲日用品,順便㩒埋錢,然後就返我屋企。上到去之後,我拎返上次佢著過嘅衫俾佢,佢拎住啲衫,苦思咗一陣,然後竟然講:「不如…一齊沖?」

「快啲沖啦你!沖完到我!」我好努力咁克制自己咁講。

「算你啦,你話好我就打死你。」呼,好彩仲有三分嘅理智救咗我一命。

我趁佢沖涼嘅時間,好快咁煮咗兩個即食麵,再求其淥咗兩條腸仔。我哋喺殯儀館果幾個鐘都完全冇食過嘢。

「嘩,超香啊!我喺廁所入面都聞到。」煮好麵嘅瞬間,佢都啱啱好沖完涼出嚟。

「熟手技工啦,老豆唔喺到我就煮公仔麵食。」

「咁咪好唔健康囉?」我哋面對面咁坐,佢一邊「享受」我個麵,一邊講。個畫面就好似一對新婚嘅小夫妻咁。
「嗦嗦…嗦…是但啦,好又一餐唔好又一餐。」

「我得閒煮俾你食!」佢講。

「你?得唔得啊?」

「咩唔得啊,我婆婆教過我…」佢唔覺意又提起佢婆婆,表情即刻變返好失落。

「好啦,食完快啲休息,聽日仲有啲手尾。」我即刻轉移話題。

「嗯,咁你都早啲瞓,聽日仲要返學。」

「唔洗啊,我聽日會陪你去,阿星話我病咗幫我請埋假嚕,補返張醫生紙就得。」

「吓,邊到嚟醫生紙?」佢天真咁問。

「傻南,我老豆做乜㗎,攞張醫生紙有幾難?」

「又係喎。」

「你睇下,阿雄都話佢同嘉慧會暫代我哋嘅職務,其實仲有好多人關心你。」我遞上我哋四個男仔嘅Whatsapp Group內容俾佢睇。
「多謝你哋…」佢好似好感動咁講。

「你點對人,人就會點對返你。」我答。

食完麵之後,佢就推咗我去沖涼,仲話會洗好啲碗碟。剎那間腦中閃過一個念頭,如果可以娶佢做老婆,佢一定係個賢妻。

欸,人哋啱啱先有家人過身,唔諗埋啲無厘頭嘅嘢住。

沖完涼之後,阿南已經坐咗喺我張床上面㩒電話,似覆緊一啲慰問訊息。

「快啲瞓啦,我去我老豆間房瞓。」當我準備轉身走嘅時候,佢拉住咗我。

「一齊瞓啦。」佢講。

「又想試我…我唔會…」

「今次唔係試,真係,一齊瞓。」佢講嘅時候,個頭越垂越低。
「我唔想…自己一個人…」佢繼續講。

「好啦,咁我瞓地下。」我答,始終我唔想呢一刻有太過僭越嘅行為。

我熄燈之後,望住天花板,一直眼光光,心裡有一個疑問,一直都未搵到答案。

「傻阿南。」

「嗯?」

「做咩唔話俾我知...要一個人頂曬所有嘢?」我問。

佢靜默咗好耐先開口回答我:「我唔想成為你嘅壓力。」

「咩壓力?」

「我知你嘗試緊解開你心入面嘅枷鎖,我唔想你再失望。」原來呢個傻人一直怕會麻煩到我而令我對女人再次產生唔好嘅觀感。所以有咩事都唔會話我知,有咩事都寧願自己啃咗去。
感謝你
但呢個唔係甜故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞