【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
好好睇啊屌
Lm
好的好的會寫得清楚少少
有啲開心
感謝
直至睇完戲出返商場,佢對眼已經喊到腫曬。妝都化埋嘅佢,亦引到我哋不禁失笑。但或者呢個咁「凡人」嘅舉動,將佢嘅形象即刻變得貼地好多,亦打破咗佢同阿柔仲有嘉慧嘅隔膜,佢哋竟然開始有講有笑。

「女人嘅友情真係如天氣一樣善變。」我答。

「咁好傾得唔得㗎?」阿雄問阿星。

「得...得掛。」

「唔係好得啊?」我諗返起阿月睇戲之前講嘅嘢,突然覺得有啲唔妥。唔知佢會對阿柔做出咩舉動,所以我決定將佢喺閒談中拉走,再叫阿雄同阿星攝返位。

我都估唔到,我竟然會主動拖住一個異性,就算係阿南都唔會。

「做咩拉走我啊?傾得好哋哋。」

「廢時你亂講嘢。」

「呵,你又知嘅,我準備同阿柔攤牌㗎啦。」

「真係咩?」
「緊係啦,唔係等幾時?今日之後就冇人同我爭阿星啦,哈哈哈哈!」佢發出好狂妄嘅笑聲。

「我唔會俾你得逞。」我好認真咁講。

「嗯…」佢突然喺到狂笑,但今次係好純粹嘅大笑。「你咁都信…哈哈哈哈!」

呢一刻,我先知自己做咗傻仔,枉我仲咁認真講啲咁中二病嘅說話。

「好啦,見係你就同你講,我放棄阿星了。」佢突然好認真咁講。

「吓?」

「睇完戲之後,我就知道,我唔會取代倒阿柔。」佢一邊講,一邊望住前方傾得好開懷嘅阿柔同阿星。

「當睇緊戲果陣,望住阿柔好放心咁挨落阿星到喊,我就唔忍心拆散佢哋。」

好放心嘅感覺?就好似阿南挨落我膊頭瞓覺咁?

「佢一定好需要阿星。」佢再答。
「一早話你唔會取代倒。」我答。

「當我第一眼見到阿星望住阿柔我就知。佢無論食飯、行路、打波,甚至放空,諗住嘅都係阿柔。」

「咁你仲話一定要追到佢?」

「其實唔知㗎,不過我最討厭未嘗試過就認輸。但當我見到阿柔會因為我嘅出現而唔開心,證明佢都鍾意阿星。」其實我哋一直都冇好深入去了解過阿柔嘅內心世界,所以每次見到阿星咁努力追求阿柔,口講就支持,但每次都好怕佢會再換嚟失望。

估唔到,我哋一直以嚟嘅多慮,好輕易就俾新嚟冇耐嘅同學化解咗。

「你好勝心都幾強。」雖然係咁,但幸好佢都係一個明白事理嘅人。

「唔係好勝,係我見過太多人因為唔爭取而後悔嘅例子,你諗吓,如果頭先套戲個男主角唔去追返個女主角,你估到女主角臨終時佢會點?至少而家佢都有機會陪女主角行完最後一程。人最遺憾嘅唔係失去,而係主動放棄。」佢扮到好唔在意咁講,但又好似經歷過好多嘢先會有咁嘅感悟。

「不過你知道嗎,就算你得到一啲嘢,都唔代表可以擁有佢。」喺我仲消化緊佢嘅說話果陣,佢再加多句更高深嘅說話。
Support
樓主比心機
Pin this 隨時都睇得返
Pined
知道!!
感謝
屌 live左
唔好爛尾呀樓豬
留咗兩日冇睇以為好多貨
連人物關係都唔太記得,睇睇下有啲印象嗰陣又停咗
LM
收到
呢兩日係更少咗 sumimasen
歡迎光臨
「所以你為咗唔想放棄一時嘅感覺就不惜一切轉校?」

「吓,都唔算不惜一切,冇成本㗎喎。」

「咁都冇?下年考公開試喇喎。而家先轉校,所有嘢都要從新熟習過。」

「傻㗎你?我似係需要讀書嘅人咩?」

知道佢唔會再阻礙阿星同阿柔之後,我對佢嘅戒備亦都冇咁高。至此之後,我哋都多咗傾偈,發現其實佢都冇想像中咁壞,始終佢都只係爭取自己想要嘅嘢。有時仲會做啲好出人意表嘅事。譬如當阿星同符文安練波果陣,會叫埋阿柔一齊幫阿星打氣,重挫符文安銳氣。又會教阿雄點樣進一步變得硬朗啲,去討嘉慧歡心。

「呢本啱你。」圖書館,亦成為我哋最常聚腳嘅地方,原來佢好鍾意睇小說,成日會為咗睇完本小說而廢寢忘餐。

「《浪》?咩嚟?」佢將一本小說遞俾我。

「你冇睇過咩?兩個主角萍水相逢,牽起驚濤駭浪,可惜最後冚家死曬,好慘。」佢答。

「咁點解啱我?」

「你個樣成日冇表情咁,咁慘嘅書啱曬你。」

佢見我個樣好疑惑咁,再講:「搞錯啊,你真係冇睇過。無癮啊!」佢講嘅說話,每次我都係聽唔明白,要好似估謎語咁猜測。
每日見佢咁樣遊戲人間,令我以為佢真係放棄咗讀書,但喺佢轉校之後嘅第一個統測,佢已經以全科第一名嘅成績名震全校。

「真係...有眼不識泰山。」我講。

「洗乜講,唔係你覺得點解我會咁易就轉到校?」咁又係,攤開雙手就有個未來狀元自動投身,我係校長都即刻批准佢入學。

「可惜啊,俾有啲人搶咗中文作文嘅第一名,破壞曬。」佢指嘅係我。

「唔好意思,未來嘅大作家實力就係咁強橫,要唔要簽名?簽定俾你先。」

「哈哈。」佢假笑咗兩聲,然後講:「聽講你之前唔鍾意同女仔講嘢㗎喎,點解可以對住我講啲咁大言不慚嘅嘢?」

「關你鬼事。」我答。
如果到今日都未令阿月討厭我嘅話,咁絕對係阿南嘅功勞。

但自從上次球賽之後,佢就好似好忙咁,就算我成日Whatsapp佢,佢都好少會覆。佢嘅忙碌,可能都係其中一個令我同阿月更加熟絡嘅原因,當花多咗時間喺一個人身上,投放喺第二個人嘅時間,自然會減少。

喺學校碰到面,每次我搵佢講嘢,佢反應都好似好冷淡,多數一句起兩句止。我甚至天真咁諗過,會唔會係佢介意我同阿月嘅接觸?

喺佢消失嘅呢一排,我每時每刻都會諗起佢。

諗起佢平時喺我面前轉嚟轉去、會講好多嘢同我分享、會鼓勵我作多啲好嘅文。

「喔!你鍾意咗阿南!」阿星話呢種日思夜想就叫做「鍾意」。

係咪呢?我唔知,但佢確實喺我眼中係一個特別嘅存在。

「壞人!今日放學一齊返屋企好唔好?」直至有一日,佢終於搵返我。

「喔,好。」

沿路行到地鐵站,大家都冇出聲,係識佢咁耐,佢第一次咁沉默。

「呢排好忙?」我主動打破僵局。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞