【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
綁好安全帶未
就係搵唔倒先要睇故
理想世界嘅話

今晚完了 聽朝要早返工
早抖各位
其實好撚蠢都係溝女技能嚟
不斷錯過就冇㗎啦
又要返工又冇得打文嘅自推一個
係公司打
我都想
有人提返開頭先記起
有阿月唔食做player,呢個世界有咁豬嘅人咩
唔好淨係想, 直接行動
溜完冰之後,我哋去咗阿雄建議嘅貓Cafe食下午茶,佢話女仔一見到寵物就會變得好開心,又可以滿足佢哋鍾意打卡嘅愛好。而我記得阿南都有講過好鍾意貓,所以我都好果斷咁採納咗佢嘅建議。

「呢間餐廳咁得意嘅?要用啲即棄鞋套笠住對鞋先準入。」去到餐廳門口,阿南問。

「驚對鞋污糟會影響倒啲貓掛。」

「貓?!」佢個反應並冇預期咁開心,反而有啲驚恐。

「我唔入!」佢喺門口拉住我講。

「下,你唔係鍾意貓咩?」我問。

「係就係...佢哋好可愛!但一掂到貓我就會瘋狂打乞嗤㗎啦!」竟然有啲咁嘅事?!

「喔...咁去其他地方食啦。」我答。
但我根本唔知附近有咩好食。最後,我哋喺附近搵到一間好「地道」嘅茶記。一入到去,全部一係紋曬身嘅彪形大漢,一係就係粗口爛舌嘅風塵女子。阿南喺入面就好似一隻被狼群圍住嘅綿羊咁,一不留神就會被人嗒咗咁。

「嗯~~~個西多士好香!」佢講。

「你唔介意呢到污糟咩?」我問。

「唏,我由細到大都喺呢啲茶記食嘢㗎啦,有咩所謂,反而係你唔慣啦大少爺。」

「咁又唔會...」連女仔都唔介意,我仲點會。雖然啲衞生情況有啲差,不過啲嘢食真係好好食,價錢又平,絕對係信心保證。

「咁之後去邊啊?」喺仲享受緊個西多嘅時候佢問。

「嗯...本來想同你去睇戲,但啱啱睇...啲戲飛都賣曬了。」我遞上電話俾佢睇。最後洛賓嘅建議係,去睇一套浪漫嘅電影,佢話可以昇華成個約會。

「唉喲你真係好可愛,買定飛啊嘛。」佢摸一摸我個頭咁講,好彩話語中完全冇責怪嘅意昧。
「今朝睇仲有好多飛,我以為Walk-in買都得...」我答,今日嘅種種不順,令我心情直插落谷底。我而家先發現自己完全唔係一個周到嘅人,先會令每個自己想做到嘅嘢都以失敗告終。

最歸根究底嘅係,原來我對阿南嘅了解都唔係好深。

「唔緊要!我反而有個地方想去!」佢講。

「嗯?邊到?」

「南姐姐!正哥哥!」冇錯,我哋又返咗嚟孤兒院。

「點解你哋會嚟嘅?」若儀見到我哋之後問。

「你哋有聖誕Party喎!預唔預我哋先!」阿南問返佢哋轉頭。之所以會返嚟呢到,係佢想喺呢個咁普天同慶嘅日子,令一班小朋友感受到更多嘅愛。

「歡迎啊!」之後若儀就拉住我哋,跑入已經佈置得好有聖誕氣氛嘅小禮堂。一班小朋友見到我哋,都好雀躍咁將我哋圍住咗。

「喂你又高咗喎。」我對住聰聰講。
「龍Sir教我打籃球啊嘛。」佢答。

「係啊,男仔打籃球易長高同大隻啲。」龍Sir從後攬住聰聰答。

「好啦,你哋快啲帶我去玩啦,我等唔切啦!」阿南講。然後班小朋友就帶咗佢同其他姑娘圍咗個圈,玩唔同嘅小遊戲。

見到阿南同小朋友都可以好開心,可能嚟呢到都真係一個正確嘅選擇。我唔知我哋唔出現,班小朋友會唔會都可以好快樂咁慶祝,但肯定嘅係,阿南嘅出現一定可以帶俾佢哋更多難忘嘅時刻。

因為佢就係一個咁有正能量嘅女仔,隨時隨地都可以令身邊嘅人開心嘅人。

「好彩有你哋,唔係我哋要湊咁多小朋友都好辛苦。」龍Sir講。

「我哋都冇特別嘢做,所以咪嚟同佢哋玩。」

「點啊,你捉實你眼前人未?聖誕都一齊過,得米啦?」佢問我。
咁就要睇吓點解
「捉緊,但未捉得實。」

「你哋都係善良嘅人,一定會有好結局。」

「龍Sir你呢?聖誕節唔洗陪女朋友?」

「呢到有活動,邊行得開?一陣啦,佢都會嚟。」

「真係好奇你點解仲可以有私生活。」我講。

「其實冇乜㗎,不過睇住班小朋友一日一日健康咁成長,都值得嘅。有時再教佢哋有一技旁身,希望可以令佢哋搵到發展嘅興趣啦。」龍Sir向我展述佢嘅抱負。其實龍Sir俾佢哋嘅,豈止呢一啲嘢?隨住嚟嘅次數越多,我越佩服佢對呢一班小朋友咁義無反顧嘅付出,佢就好似呢班小朋友嘅爸爸,令佢哋喺破碎嘅背景下都唔會自卑。

講講吓,龍Sir嘅女朋友都出現,佢出現嘅時候,令到我同阿南都大吃一驚。

「Miss Lam?!點解你喺到?」我問。
「應該我問你哋啊?」Miss Lam著得好樸素,同平時喺學校嘅打扮好唔同。

「佢哋嚟同班小朋友玩。」龍Sir同Miss Lam講。

「原來你哋…好浪漫啊!」阿南好雀躍咁講。

Miss Lam今年開始負責生命教育科嘅探訪活動,所以咁同龍Sir結識咗。並且之後多次嘅聯絡同接觸令佢哋更了解對方,所以就撻著咗。

兩個都係培育下一代嘅人,亦都男才女貌,我都覺得佢哋好匹配。

有咗Miss Lam嘅加入,大家玩樂嘅氣氛更加濃烈,搞到一班小朋友都唔捨得結束個派對。

「今日玩得好開心啊!!」喺我哋走咗之後,我送阿南返屋企嘅時候阿南喺車上面講。

「真係咩,除咗去孤兒院之外,所有嘢都唔喺我控制之中。」
「唔係啊,我鍾意溜冰啊、又食咗間好好食嘅餐廳,雖然係睇唔成戲,但睇咗戲就冇得同班小朋友玩啦!」

「唔係咁,我唔知你鍾意溜冰,係阿星話可以借啲意捉住你隻手。去貓Cafe,係阿雄話女仔一定鍾意寵物。去睇戲,係洛賓…」

「傻阿正,點解你會曬三個同你一樣冇戀愛經驗嘅人㗎。」佢笑我。

「係囉,原來信錯咗。」

「做多啲自己啦,唔好為咗取悅我而逼自己做咁多難受嘅嘢。」我曾經聽過唔少人吐苦水,話要為咗個女仔準備呢樣準備嗰樣,為嘅只係氹個女仔開心。今日聽到阿南講嘅嘢,我先知只係嗰班人唔好彩先要咁做。

遇上阿南,或者係我最幸運嘅事。

「啊係啦,送俾你喇,聖誕節禮物。」我喺袋入面拎出CD同信,送俾阿南。

「咩嚟㗎?」佢問。

「你…返去聽吓就知喇。」我答。

「嗯…我都寫咗封信俾你,你都係返去先睇啊!」佢答。

「我想而家睇喎。」我答。

「唔得啊!要返去先!」

「好啦。」

喺呢個咁甜蜜嘅時刻,我本來應該好好享受一下二人世界嘅甜蜜。但我選擇咗好似平時咁拎咗部電話出嚟Facebook,亦因為咁,而俾阿南見到一啲,唔應該見到嘅嘢。

「呢個…」

「唔…唔係咁!你聽我講!」
可唔可以唔好sad end
傻仔正
唉呀我頂
呀食神呀食神
我覺得阿正夠醒目唔亂講嘢嘅話
憑佢同阿南嘅感情基礎
應該過到呢關

雖然睇個款佢都舐硬嘢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞