【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
之後我哋就去一個好大嘅活動室,入到去,見到唔同嘅小朋友圍住張檯咁坐成一組組,我哋根據返之前俾我哋嘅編號,去返相應嘅檯同小朋友見面。

​​​​​​​
「醒定喇!」一路行過去,洛賓都對我作出「最後叮囑」。

「Hello,四位小朋友,你哋好!食咗午飯未啊?」我哋組有四個小朋友,兩男兩女,一去到,阿南就好熱情咁同佢哋打招呼,完全唔洗熱身。

「嗯…」但可能怕生嘅係小朋友,佢哋只係羞怯咁點點頭。

「等我哋介紹吓自己先,我叫做子晴姐姐,佢叫做南南姐姐,後面兩個高大嘅哥哥叫做賓哥哥同埋正哥哥,你哋呢?叫咩名啊?」子晴承接阿南嘅活躍,接力將我哋介紹俾小朋友識。可惜幾個小朋友仍然冇乜反應,子晴嘅眼神中都掠過一絲不知所措。

「Roar!! 呢個小朋友叫咩名!唔講嘅話恐龍仔就會嚟咬你哋!」
出聲嘅係洛賓,佢扮成恐龍仔哄啲小朋友,估唔到其中一個小朋友真係有反應,「唧!」一聲笑咗出嚟。

「我…我叫陳若儀!」

「Roar!若儀小朋友你好!恐龍仔放過你啦咁!咁你呢?」佢擰向另一個小朋友到,果個小朋友都即刻講咗佢個名。

「鄭智輝!」

「簡千千!」

成功哄到小朋友嘅洛賓對住子晴笑咗一笑,子晴眼神入面亦充滿咗感激。佢哋三個都分別同小朋友溝通過,只有我仍然碌木咁企咗喺到。

「最後得返你喎!」洛賓將龍爪手伸向淨低嘅男仔身邊。

「無聊。」估唔到呢一招,去到最後關頭,失咗手。
夜已深 同聽朝睇文嘅打聲招呼先
推一個
Lm
謝謝你
「喂,俾吓面好喎。」洛賓見失手,就用返個「成熟」啲嘅方法溝通。

「佢!過嚟啊,過嚟我就話你知!」小朋友指住我。

「我?」突然被點名嘅我都一臉茫然,但為咗活動都唯有照做。

「你叫咩名啊,小朋友?」我踎低身,遷就返小朋友嘅高度問。

「Sa!哈哈,傻仔啊!我叫趙敏聰,記住我啦!」突然,眼前變得灰濛濛,好似有啲濃煙攻入眼,睇清楚之後先發現,原來個小朋友將一早準備好嘅粉筆粉儲落杯,然後兜頭淋咗落我到。

突然受到襲擊,一浸火滾嘅怒氣喺我體內湧緊上嚟,當我正想怒罵呢個囂張跋扈嘅小朋友果陣,有隻手搭咗落我膊頭。
我轉身一望,係阿南,佢對住我搖搖頭,應該係示意我唔好喺到發難。

「喂,聰聰,做咩整蠱哥哥啊?」阿南踎咗喺我隔離,問個小朋友。

「佢個樣好懵囉,傻更更咁。」

「咁都唔可以咁樣整蠱哥哥㗎嘛,啲粉咁污糟,要同哥哥玩,咁樣都得㗎!」阿南突然鏈住我下腮,隔硬嘟起我個嘴。

喺俾佢整嘅一瞬間,感覺到佢好嫩滑嘅肌膚,突然受到咁大衝擊嘅我,心跳直接跳升至一分鐘180下左右,我感覺到佢再唔放手我有可能當場暴斃。

「哈哈哈,金魚哥哥啊!」隔離嘅三個小朋友即刻笑咗出嚟。

「哼,仲樣衰咗。」

睇嚟,呢個趙敏聰,會係一個相當難搞嘅小朋友。
我哋同小朋友玩咗幾個阿南同子晴諗嘅小遊戲,都係一啲簡單嘅Ice Breaking Game,好快,幾個小朋友都已經融入咗呢個快樂嘅氣氛。估唔到喺咁狹小嘅房間入面,選擇玩呢啲小遊戲竟然係上策,其他組表演魔術、話劇呢啲需要一定空間嘅活動反而變得礙手礙腳,小朋友嘅反應亦唔算太激烈。

「佢哋又幾聰明喎。」洛賓都靜靜雞同我講。

喺休息期間,我地一人負責睇住一個小朋友,聰聰淨係肯跟住阿南,洛賓睇住阿輝,千千交咗俾子晴,而我就負責照顧若儀。

「正哥哥你食!」若儀竟然將佢頭先玩遊戲贏嘅甜糖送俾我。

「你唔食?」

「食完糖先會開心啊嘛。」

「我都冇唔開心。」

「你頭先一直都冇笑嘅。」
連小朋友都睇得出,可想而知頭先我係幾唔投入。雖然頭先一直玩遊戲,但係我都冇參與太多,最多喺側邊輔助一下,需要嘅笑容自然亦欠奉。

「哧!你食啦。」估唔到我會俾個小朋友哄返轉頭,我摸一摸佢個頭,突然覺得小朋友獨有嘅純真,真係好珍貴。

雖然我從來冇歧視過佢哋,但之前咁樣話佢哋,實在係有啲過意唔去。

「啊!!」若儀突然間嗌咗出嚟。原來係聰聰喺後面扯咗佢頭髮一下。

「咁咋㗎,唔好玩!」佢正打算轉身走嘅時候就俾我捉住咗。

「做咩啊!俾我走!」聰聰不斷掙扎,但佢當然冇我咁大力。

「整痛女仔仲想走?」
「咩事?」洛賓帶住輝仔行過嚟。

「個細路冇啦啦抆人頭髮。」

「鬼叫佢唔扎頭髮!放開我啊!」

「嘩,佢賴皮嘅功力比得上你。」洛賓細細聲咁笑住同我講。

「彈啦你。」

「放開你都得,你同若儀道歉先。」我對聰聰講。

「睬你都傻!唔道!」

「算啦正哥哥,我都唔痛啦...」若儀拉一拉我衣袖。

「若儀,唔可以俾易俾人恰㗎。遇到唔公平嘅事要爭取到底。」

「聰聰,你講聲對唔住啦!你係男人,要保護女仔,唔可以傷害女仔知道嘛!」呢個時候,阿南都走咗過嚟勸喻佢,但語氣溫柔好多。
「唔要!」之後佢就走咗去,呢個時候,唯有搵龍Sir幫手。

「唉,佢成日都係咁,等我去睇吓佢啦咁,唔該曬你哋!」

「佢細個應該有啲好差嘅經歷。」我自言自語。

「我都覺得係。」點知俾阿南聽到,佢講先之後又靜靜雞走咗去。

「若儀,哥哥同你講嘅嘢你記唔記得?要堅強啲。」之後,佢再同若儀複述我頭先講過嘅說話,然後再望住我笑一笑,咁係咪代表佢冇再嬲我?

直至活動嘅下半節,聰聰先再返返嚟。

「大家好,相信上晝大家同小朋友都有一定認識,嚟緊嘅活動應該可以令大家對小朋友了解更加多。」龍Sir正向我哋交代下半節嘅活動詳情。

「我哋會喺成個院舍裡面放唔同嘅寶藏,記事簿上面嘅提示就係寶藏收藏嘅地方。同學們就要同小朋友一齊搵到呢啲寶藏,集齊先後就要返嚟呢到交俾我,最快嘅一組當然有禮物啦,而最慢果組就會有小懲罰㗎啦!」
一口氣追哂,又幾好睇
不過咁,除非你諗住出十萬字嘅小說,如果唔係樣樣嘢都寫到咁detail 驚你會棄故
只要有人睇都會盡做多謝你
lm
Lm
lm
係咪真事 竟然連續三個都係lm
Ok
Lm
Lm
LM
感謝大家
Btw 又和咗皮
其實大家係咪特登嘅
我哋由一個大組再拆分做兩個細組,各自帶住兩個小朋友。唔知有心定無意,洛賓第一時間話同子晴一組。

「喂,你搵嘢叻唔叻㗎?」阿南問我。

「唔叻。」我好敷衍咁講。

「咁你就跟住我啦!」

「點解?」

「我哋要贏啊!」佢戰意十足咁講。

其實洗唔洗咁認真,我原本諗住慢慢搵,唔做最後就得。​​​​​​​

活動一開始,聰聰就一支箭跑走,我同阿南叫都叫佢唔住。

「喂,我哋要商量下去邊到搵先啊!」若儀向住遠方嘅聰聰大嗌。

「傾得嚟都搵完啦!快啲搵好過啦!」但聰聰冇理到我哋,依然獨自去尋寶。阿南見到咁就即刻追上去,得返我同若儀兩個好迷惘咁企咗喺到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞