【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
阿月有籃球咁大
點解冇呢
感謝感謝
俾你估到我仲係食神
出文未 餓了
後悔咁早見到
而家無時無刻比蟻咬咁
樓豬 小弟語氣重左 求加快進度
呢個就係我之前所講阿月嘅背景有啲特別嘅原因Wilson果啲情節當然係假
但「阿月」係真係幾有錢亦真係俾父母逼學好多嘅嘢
同埋佢冇食過冷撈
係咪都係咁大波?
如果結局係重遇阿月最後揀阿月唔揀阿南我都可以
阿月都幾撚正
喂,橫掂都係寫啦,寫集正仔發春夢啦
過咗頭一話無哂甜,比少少黎啦
你估下
原來阿月都有支持者
唔會為加而加啦要睇甜點解唔睇甜故
呀月好正
月>>>>>>>>南
咁唯有向虐心出發啦
又大波心地又好性格爽朗
仲要有錢
呢啲女邊到揾
真,推阿月
現實世界一定會選阿月

童話/理想世界各 會選阿南
最好真係冇發生過咁,咁阿南就唔會知。可能係出於自私,所以唔想喺表白之前有咩變卦。雖然唔係我做主動,但感覺上都好似有啲背叛咗阿南。

不過唔理得咁多喇,因為第二日就係,聖誕節!

一朝早起身,我就為自己做少少打扮。

「老豆,有冇啲Smart Casual啲嘅衫借俾我?」然後先發現,原來我連一件得體小小嘅衫都冇。

「衣櫃。」相反,老豆成日要出席唔同嘅場合,所以有好多唔同種類嘅衫。

好快,我就揀好一套,得體得嚟又唔會太正式嘅衫。

「有約?」臨出門口之前佢問。

「嗯,約咗阿南。」最緊要係隻CD,同埋一封,我寫俾佢嘅信。對於不擅辭令嘅我嚟講,都係文字先可以將我所有感覺表達出嚟。

「祝你成功。」老豆一邊睇住報紙,好淡然咁同我講。原來佢都估到,我會喺今日表白。有老豆開嘅綠燈,令我嘅信心都大好多。
冇耐,我就去到阿南屋企樓下,等待佢嘅出現。只係短短幾分鐘,我已經來回踱步咗唔知幾多次。我終於明白心急如焚嘅意思,原來等待,真係會好似被火燒一樣咁煎熬。

終於,喺大廈嘅玻璃門入面,佢嘅身影慢慢出現,越嚟越近,越嚟越清楚。喺佢出嚟嘅一瞬間,佢不斷輕咬住下唇,眼神不斷喺我同地下之間徘徊,可愛到極點。

我突然好感嘆造物主嘅偉大,所以先俾我遇上一個美若天仙得嚟又心地善良嘅女仔。

「嗤!咩事啊!」佢行到嚟嘅時候,我哋都忍唔住相視而笑。因為我哋同樣地著咗件以紅色為主嘅衫,拍埋一齊就好似兩個流動利是封咁。

「你化咗妝喎。」我發現佢腮邊嘅緋紅,佢應該輕輕咁化咗層淡妝。

「你都Gel咗頭喎。」佢答。

「去邊啊?」佢之後問。其實佢唔知今日嘅行程,佢話想我決定。我諗到頭都大都唔知去做啲咩好,於是就問過班兄弟嘅意見。
「去溜冰先啊!溜冰場又近你屋企。」我答。呢個係阿星嘅提議,佢話係一個可以好合理地同女仔拉近距離嘅活動,可以一邊教佢,一邊捉住佢隻手慢慢溜。

「好啊!」佢聽到之後好興奮。

「行咯咁。」我再講。

「等陣!戴埋呢條嘢就襯曬你喇!」佢喺手袋入面抽出一條炭灰色嘅頸巾,然後幫我戴上。

「你自己織?」我問。

「廢話!都織得幾好啊可?」

「一百分!多謝你!」我答,啲人成日話手織嘅嘢係溫暖牌,果然冇錯!戴咗呢條頸巾之後,個身真係暖好多,個心都係。

喺行去溜冰場嘅過程,我哋不斷有唔同嘅話題傾,一啲約會嘅尷尬感覺都冇。或者呢份可以令我敞開心扉嘅自然,係我最鍾意同佢一齊嘅原因。其間,佢都有問到尋晚晚會嘅事,令我不自覺都回想返起阿月錫我果一幕,不過我始終都冇對阿南將呢件事講出口。
去到溜冰場,阿南好熟手咁租鞋、著鞋,成個過程都好熟練,不特止,啲職員仲會打招呼。呢個時候,我已經覺得有啲唔妥。

「你咁慢㗎,快啲喇。」當佢連熱身都做好,我先啱啱好綁完鞋帶。

果然,我嘅預感冇錯,原來阿南係一個溜冰高手,一踏出溜冰場嘅佢已經好順暢咁自己溜咗幾個圈,反而好耐冇溜嘅我喺踏上冰面之後,雖然未至於要扶住側邊咁行,但因為仲未習慣喺冰上行走而有啲狼狽。不過好快,都可以慢慢咁圍住個外圈咁溜。

「哈哈,你溜得咁慢㗎?」佢問。

「未慣姐。點知原來你係高手啫...」

「我小學已經學識溜冰,初中都成日嚟溜,係呢排先少咗嚟玩。」

「哦...」我暗中嘆氣,估唔到阿星俾第一個建議,已經以失敗告終,手仔又拖唔倒,仲要俾人笑。我有啲灰咁繼續向前溜,點知佢喺突然衝上前面截住我。

「我帶住你溜啦。」佢講,然後就伸出隻手,示意俾我拖住。

嗯,咁都唔錯。
於是,喺佢嘅帶領下,越溜越順似乎係理所當然嘅事,不過當然追唔上佢嘅速度。

「追我啊。」當我熟習咗之後,佢又再一次溜走咗。當溜過我身邊嘅時候仲講。

「你慢啲先啦。」我死死氣咁講。

「唔得喎!」佢突然剎停,右腳再伸出去划咗個半圓,將方向移到我面前。

「邊可以咁易俾你追到㗎!」佢叉起腰咁講。

「邊到易,好難囉好冇,你咁快。」

「唉啊,你真係好蠢。」佢答,點解我唔明佢講咩?
咁大獲睇完個自白就轉曬軚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞