【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
多謝
讓我們繼續看下去
阿南黨又收納一員
我偏向鍾意純情乖乖女,調教起上嚟有成功感
Btw其實阿雄同嘉慧結婚係畢業後幾多年嘅事?
開始鐘意阿月
有比較之下覺得阿月比阿南更喜歡阿正
七 八年左右啦
但現實係好難用付出幾多去衡量
咁我寧願阿正同符文安一齊
如果真係要選

找一個愛你的人過人世(阿月)

一定幸福過搵一個你愛的人過人世(阿南)
「我會再嚟搵你,你唔好避我啊!」阿月臨走之前講。

「得啦,呢到我屋企我去得邊?」將所有情緒抒發曬出嚟後,感覺真係舒服好多。

「咁又係,再見!」

之後,佢真係成日都上嚟搵我,好多時都係坐喺廳睇唔同嘅電影。而作為回報,我都應承同佢去街。佢去嘅地方,估唔到又幾貼地,我哋會去機鋪、唱K、行山,我面前嘅佢就好似一個貪玩嘅小朋友,完全抹除初初識佢嘅時候果種高傲嘅感覺。

確實,有佢喺身邊,胡思亂想嘅時間少咗好多,從而令心情都冇咁鬱結。我知可能有啲衰,利用佢嚟沖淡對阿南嘅思念。但呢個,可能已經係我淨低可以濫用嘅方法。

而除咗佢之外,阿星佢哋都有定時同我見面。

「知唔知阿南點?」每次見到佢哋,我都忍唔住問。

「好似開始有返啲笑容,同埋會同返人傾偈囉。」阿星答,知道佢過得幾好就足夠。
隨住兩個星期嘅限期越來越近,果種不安感開始湧現,萬一真係俾人踢出校,咁我身邊嘅一切就真係會消失。

「放心啦,你會冇事。」阿月答。

「你又知?」

「可能我信好人有好報?」

「我真係好人咩?」

「嗯...即使你唔係,但已經盡咗力令自己係。」

「呢個係安慰嚟?」

「你當係啦。」

果然,一如阿月所講,符家果兩父子態度開始軟化,最後只係需要記一個大過,兼寫悔過書就可以。

但比踢出校更難受嘅係,要喺學校面對住阿南嘅冷漠。

即使我去到邊,只要佢見到我嘅出現,佢都會即刻調頭走,莫講話道歉,連一隻字我都冇機會對佢講。更慘嘅係,學校褫奪咗我嘅班長資格,連唯一可以同佢溝通嘅渠道都失去埋。
「各位兄弟,我可以點做?」無計可施之下,我都係搵返幾個兄弟幫手。

「嗯…難幫。阿柔話阿南今次好決絕。」阿星答。

「點解呢?」洛賓問。

「我囉,講咗啲好過份嘅說話。之後佢就真係冇理過我。」

「軟嘅唔得,咁就隔硬嚟啦!捉實佢同佢講清楚囉!」同嘉慧一齊之後,阿雄果然承繼咗佢嘅硬派作風。

「得咩?我驚佢叫非禮都似。」我答。

「佢係鐘意你仲點會咁講?」阿雄堅持。

「又係啊可?」唔知痴咗邊條筋嘅我,竟然覺得佢又講得幾有道理。原來,愛情真係會令人沖昏頭腦。以前會覺得呢句嘢好戇居,但而家因為阿南,我已經失去所有理性。
結果,我真係喺學校門口,等佢出嚟。

當佢見到我嘅時候,望咗一望就掂行掂過咁繼續行,就好似望住一個陌生人咁。

「捉實佢啊!捉佢啊!」我聽到內心嘅聲音,一直催促自己,唔好放佢走。

但偏偏,我做唔出。

去到最後,我都唔想再做一啲會令佢痛苦嘅事。

當捉實佢,佢掙扎,會痛。

繼續諗起我,記返起我對佢嘅傷害,一定仲痛。

「算啦,或者慢慢遠離佢嘅生活,對佢嚟講先係最好。」我對住三個兄弟講。

「唔支持,但尊重。」阿星答。

「有得揀我都唔想。」我答。
識玩
阿南究竟愛唔愛阿正呢??
我會話好撚愛
其實就係因為太過愛,所以依家咁樣未一齊阿南先咁傷心
樓豬回頭是岸啊
molamola,要做肉便器啦
咁又唔使呀月有錢女 同爸爸講聲就沒事
有冇機會用邵家未來女婿嘅身份
唔洗唔知點解
睇咗多年少男少女愛情漫畫同小說既讀者表示,
無九成九都九成半關啲女主角事

之後都係離開,帶住遺憾同後悔
最後先有依家多年無見再重遇點頭相見既一刻
點解牙南去到現代聽到男主角鍾意佢仲會覺得驚訝
anyway 等後續
可能係同阿月一齊咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞