【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
多謝你嘅正皮
啊係 俾人打果個先係阿雞
「咪嘈咪嘈!要鬧出去鬧,唔好阻住我抄功課!」阿星大聲嗌。

「邊個抄功課!」突然門外出現一把好有威嚴嘅聲音。

「頂...」頭先大大聲嘅阿星今次只能夠暗地裡講嘢。佢哋喺側邊突然爆笑,點解得佢哋笑而我冇?因為...

「哎,真係唔好彩,咁都俾訓導捉倒。」

「唔好彩嘅係我啊?點解我要同你一齊受罰啊!」

阿星真係名乎其實豬一樣嘅隊友,咁大聲叫搞到俾經過嘅訓導聽倒而罰佢留堂,而我因為俾佢抄而都要罰埋一份。

「咁咪好囉,一陣可以睇阿南打波。」

「有咩好睇姐,成班人追嚟追去都唔知做乜。」

「邊個叫你真係去睇姐,叫你支持下佢之嘛。」

「洗唔洗啊?睇唔睇都贏架啦。」

「好難講。」阿星指一指出窗,望出窗可以見到操場上面嘅賽事,阿南代表嘅黃社正落後緊對手藍社8分。
「咁就算我去咗都冇用架姐!我又唔係符文安。」阿南成日話佢好靚仔,打波又有型,讀書又犀利,係佢嘅夢中男神。

但我就覺得…

「都唔知話你蠢定話你鈍好。」當時嘅我,仲未領悟到阿星嘅意思,只係全盤否定佢嘅說話。

「李卓正、車震星,你地可以走啦,以後唔好再俾我見到你地做嘅嘢。」訓導主任入嚟留堂室,俾咗我地一人一張缺點紙。

「知道知道董Sir!董Sir再見!行啦李卓正!落去睇啦!」阿星以九秒九嘅速度執好曬書包拉住我走。呢條大隻仔又唔知自己大力同跑得快,我根本跟唔切佢嘅步伐,我爭啲俾佢好似放狗咁拖。

阿星落到去,即刻用佢籃球隊成員嘅身份攝咗個靚位。果陣嘅分數同頭先稍為拉近咗少少,阿南果隊而家只係差咗6分。而時間只係淨返2分鐘。但係佢地都打到喘曬氣,而對家仲係好處之泰然。我呢啲行外人都知佢地俾人㩒住嚟打。
「阿南加油!樂芷柔加油!」個波一出界,阿星就即刻大叫。

幫阿南打氣都只係順便,佢其實係幫佢嘅意中人樂芷柔打氣。由中二去到中四,佢同樂芷柔表白過九次,但都係俾人拒絕咗。不過運動人始終係運動人,果種天生屬於佢地嘅體育精神令佢仲未捨得放棄。

佢嘅大叫引起咗場上面嘅人注目,阿南都望咗過嚟呢邊。佢呆一呆,然後對住我笑咗一笑就重新投入賽事。

開波之後,對方喺三分線起跳投射,阿柔趁對方未跳起之前率先跳起拍走個波再即刻搶返主動權,阿南亦馬上向住對面籃底跑,然後接應阿柔喺半場嘅傳波,成功走籃,將比分拉至4分之差。

或者拉近分差令到對手都緊張起嚟,重新開波之後佢地學阿南上一球咁走籃,點知唔覺意走多咗一步,走步犯規。

阿南即刻大叫「上!」,佢嘅三個隊友率先跑去籃底。阿南同芷柔透過極佳嘅配合將個波送到去前場,速度之快竟然運精力充沛嘅對方都追唔上。佢嘅隊友喺接應下順利拎埋果兩分。
睇到咁緊張,我都不禁跟住阿星幫佢地打氣。原來打籃球果種追分嘅感覺真係會睇到人好緊張,唔怪得學校咁多人鐘意打籃球,果種揮灑汗水同埋團隊合作嘅感覺應該真係好熱血。

時間只係淨翻五秒,樂芷柔拎到波之後企喺三分區外起手,盡最後一次機會利用三分反勝對手。突然全場都靜曬,屏息以待咁見證住呢一球帶來嘅逆轉勝。
.
.
.
「你唔好咁唔開心啦!差少少之嘛!過程開心咪得囉!」比賽完結之後,始終現實唔係《黑子的籃球》,冇咁多奇蹟嘅壓哨球出現。最後球三分入唔倒,結果佢地都係以兩分之差落敗。阿柔因為內疚而崩潰大喊,而阿南就一路喺到安慰佢。

「喂,你女神喊仲唔去遞紙巾?」我同阿星講,佢只係喺遠處望住樂芷柔喊。

「吓...唔係咁好啊?由佢自己靜下先啦。」

「去啦婆媽!」我遞咗包紙巾俾佢,再推佢埋去。

而我都準備拎起書包走,但正當我起步行果陣...

「壞人!李卓正!」我擰轉頭望,原來係阿南嗌住我。
Lunch Break完眼瞓哋推一個
尋晚眼瞓得滯未打落去
吓冇㗎啦?
屌!睇睇下停咗
來了來了
「等埋我!」

「你唔洗安慰阿柔咩?」我問。

「唔洗啦,有人做啦!」原來阿星坐咗喺側邊一路遞紙巾,就好似逃學威龍2入面啊政治部大佬陪住朱茵咁。

「噢!」然後我繼續向前行。

「喂啊!」然後阿南繼續追上嚟。

「點解要一齊行姐?」

「有個伴嘛!」

一行出學校門口,就撞到學校嘅萬人迷,符文安。

「喂阿南,打得唔錯啊今日!」佢笑住同阿南講,又無可否認真係幾Charm。

「係咩,OK啦哈哈!」

「可惜輸咗,下年再嚟過啦。」

「唯有啦!」阿南答。

「好啦,唔講住!我都要翻去球場執埋啲嘢。」

阿南一路行一路喺到甜笑,似乎仲回味緊頭先同符文安嘅對話。
「又話唔嚟睇嘅?」阿南問我。

「阿星係咁拉住我囉。」

「哦...嘻嘻!」佢冇啦啦喺到傻笑。

「你笑咩啫?輸咗喎,咁開心嘅你?」

「今日決賽啦喎,輸咗都有亞軍啊!亞軍都好叻啦!」

「咁你又講到唔輸得咁?」

「比賽得緊係想嬴~同埋…啊嘛。」

「講咩啊你?」

「冇嘢。」

「痴線。」

傾傾下都好快去到地鐵站,上到地鐵之後,我見佢淨係著住件籃球背心,就拎咗件外套俾佢。

「喂。」我遞上外套。

「嘩,李壞人,暖男喎!」

「我廢事你病咗傳染我。」佢酒窩好似有啲泛紅,可能只係運動完之後嘅作用,但呢個樣嘅佢真係幾靚,令我一時間都眼定定咁望住佢。
「喂!作死你啊,眼都唔眨咁望住我!」佢發現咗我望住佢之後突然打咗我一下,將我喺對佢嘅欣賞中抽返出嚟。嗯,始終呢個粗粗魯魯嘅先係佢。

「唔望囉。」

「5紅1黑…飲啦你哋5個!」阿柔好興奮咁揭起張黑色牌,在場得阿星唔洗飲。

「頂,咁你都記得嘅?」連輸兩局嘅洛賓好痛苦咁問阿星。

「因為肚痛果個係我。」阿星答。「嗰陣佢喊到收唔到聲,仲話要食雪糕,咁咪去食囉。佢一次過就叫咗五杯雙球嘅,然後又自己喺到喊,咁啲雪糕一路咁融我咪食曬去囉…仲搞到肚痛咗兩日。」原來果日仲有個咁嘅下文,早知果日就留低睇下佢點食曬啲雪糕。

「哈哈哈,頂你個白痴仔!你家姐冇教你雪糕唔好食咁多咩?」洛賓好安慰咁講,似乎好滿意呢個答案。

「彈開啦你!下個啦!」阿星不忿咁講。

我望一望阿南,見佢個樣若有所思,唔知佢係咪都諗緊果日嘅場景?佢會唔會都記得有人喺地鐵站遞過件外套俾佢?會唔會都記得我哋喺車入面嘅打鬧?
「Oh,到我喇哈哈?!」抽中最大果張牌嘅洛賓講。

「你唔講啲爆啲嘅嘢你出唔到呢個門口。」阿雄語帶威脅。

「咁驚...好啦,我講啦。既然提起籃球賽,我記得之後我哋搞果個BBQ,果陣咪話要阿正你幫我做Wingman嘅,當日你駛開咗阿南之後,我同子晴其實...錫咗。」

如果係真嘅話,呢個真係一個令人好驚訝嘅秘密,但驚訝嘅係,洛賓竟然會主動重提返呢件事。

關子晴,應該係洛賓人生中最難以忘記嘅一個人。

「正哥!」

「閘住你!哥前哥後三分險啊!賓哥!」

「正哥!Let’s go to 燒嘢食!」見佢稟神咁,就知佢冇好大挈。

「有人知道子晴又去喎。」阿雄喺旁邊講。

「咁關我咩事?」

「再標青嘅飛行員都要有偉大嘅Wingman幫手,飛機先可以順利降落。正哥,你就係果個Wingman!」

「咩飛機咩Wingman,我唔明你講乜。」

「到時就靠你駛走阿南,等佢哋可以獨處。」阿星解釋,原來又想借我過橋...
「你搵佢哋兩個做你嘅左右翼啦!」我指住阿星同阿雄。

「唔得喎,阿雄都要做我Wingman纏住男人婆。」阿星沾沾自喜咁講,自從上次做完暖男之後,佢同阿柔嘅互動都多咗好多。

然後我望住阿雄,佢個樣突然變到上刑場咁,睇嚟都受咗唔少脅迫,先肯啃呢舊豬頭骨。

「你有嘢我都撐你,你唔係唔撐我啊?」洛賓開始連情緒勒索都用埋,我先發現,原來佢上次嘅支持係個大伏啊!

「撐...撐啦...撐啦。」 但我知佢唔係為咗利益先支持我嘅,況且對象係阿南,都唔算太難為。

於是果日,我哋呢個四男四女嘅奇怪組合就出發去到石澳燒嘢食。喺搭巴士果陣,阿星同洛賓仍然好安份咁同我哋一齊坐,佢哋話唔好太進取住,唔係會嚇親啲女仔。

「嚟,我攞!」落車之後,阿星自動波將啲重嘅嘢拎走曬,仲扮到唔覺意咁展露佢果隻麒麟臂,但唔知係咪太重,見佢都有啲辛苦。

「洗唔洗幫手啊?」阿雄見佢逞英雄逞得有啲吃力,就善意咁問。
「你得唔得啊,瘦骨仙,小心甩臼喎。」嘉慧又取笑佢。

「咩...咩唔得啊!」佢用盡全力拎起一包炭,個樣比起阿星更加唔掂,艱難地行咗幾步之後,嘉慧搶走咗佢手上包炭,輕輕鬆鬆咁行去燒烤場。

見到阿星同阿雄為咗小小面子而辛苦自己,我都冇眼睇落去,直接行去燒烤場。

「好彩今日係教師發展日唔洗返學!唔係都冇咁多爐燒嘢食!」望住一個人都冇嘅燒烤場,阿南好興奮咁講。

「一陣仲可以去沙灘玩!」子晴講。

「沙灘?!玩?!」阿星同洛賓即刻色瞇瞇咁,實係幻想緊班女仔著住三點式,碧波蕩漾咁喺沙灘跑嚟跑去。

「喂阿星,你估我哋邊個透爐透得快啲?」嘉慧同阿星講。

「試吓咪知!」好勝嘅人真係可以咩都鬥一餐。

不過連透爐都有人負責,我同阿雄就攞正牌喺側邊休息。好快,阿星已經透好個爐,令嘉慧都十分佩服。

「咁嘅料都學人挑戰。」阿雄撓住腳,拎咗把電風扇出嚟吹。

「好過你個乸型坐喺到咩都唔做啦!」被嘲笑嘅嘉慧當然唔忿氣咁講。
「你都得㗎,你多事之嘛。」阿雄輕佻咁講,唔知佢係咪真係俾阿雄激親,見到嘉慧好似真係嬲到頭頂出煙咁。

「你哋成日都嗌交㗎!」洗好啲肉丸嘅阿南咁啱返到嚟講。

「咪係,出嚟玩開心啲嘛。」子晴都喺側邊搭訕。

「係囉係囉,鬧得太僵都唔好嘅。」阿星向阿雄打曬眼色咁,應該係擔心呢個Wingman會阻礙到之後嘅行動。

當準備好曬啲嘢之後,大家就開始圍埋一齊燒嘢食,其實果日天氣都幾凍,凍到我唔係好想講嘢,我都唔明白點解要應承佢哋出席,諗返起都覺得自己戇居。相反阿星好努力咁諗唔同話題,令到個氣氛唔會太尷尬,畢竟我哋同班女仔都唔係話好熟,只不過當時正值青春期,大家總會渴望同異性接觸多啲,尤其有啲係自己鐘意嘅女仔。

「嗯,啲雞翼好好食!」阿柔拎住隻雞翼,津津有味咁講。

「真係㗎?我自己醃㗎!」聽到女神稱讚,佢即刻好雀躍咁回應。

「咁勁?下次教我啊!」

「冇問題!」佢拍一拍心口,開心到好似中咗獎咁。

「我又學~」阿雄喺佢隔離嗲,把作狀聲真係聽到人起雞皮。

「你俾人叉住嚟燒金沙骨就得。」嘉慧講,聽到呢句,我都忍唔住笑咗出嚟,佢哋幾個更加笑到停唔到,令成功報仇嘅嘉慧笑到見牙唔見眼。
燒到一半,阿星同阿雄話落沙灘打排球,熱愛運動嘅阿柔同嘉慧即刻響應。得返我哋四個留咗喺爐到繼續食嘢。

「你唔去打?」子晴問阿南。

「唔打喇,上次打決賽隻腳仲痛緊,休息下好過。」

「係喎,我哋個Presentation諗住點分配?」洛賓突然問,我先發現淨低落嚟嘅就係我哋幾個同組嘅。

「個Present主要都係想我哋講返呢兩次探訪嘅過程同得著,我諗住每人可以講一件發生喺大家同小朋友之間嘅有趣事,再帶出從中學到啲咩。」阿南答。

「都好啊,我同芊芊有好多搞笑嘅嘢可以講。」子晴和應。

佢哋一邊講,我依舊喺身邊聽,哈哈,我就係無恥嘅Freerider。

傾到半路,都係時候製造一啲獨處機會俾洛賓同子晴。於是,我硬住頭皮「邀請」阿南同我一齊去睇日落。
我哋都落咗沙灘,搵咗個無咩人嘅空地坐。佢一嚟就除咗對鞋,將對腳插咗落堆沙,再堆埋去。

「咁樣暖啲。」

「會㗎咩?」我問。

「會啊,唔信你試下。」之後我就學佢咁做,點知一啲感覺都冇。

「哧,咁你都信。」佢嫣然一笑,夕陽照射佢密長秀髮之下輕露出嚟嘅小臉龐,雖然不至傾國傾城,但仍然非常迷人,隱約見到佢笑起上嚟嘅小酒窩,更多添幾分可愛。

每次望到佢嘅樣,心底都會有一種唔識形容嘅感覺,總係好似有啲窒息。所以我都即刻望返個日落,唔俾自己亂諗嘢。

「做咩啊?好悶啊?」一輪沉默之後,佢問。

「還好。」

「咁你唔出聲嘅?」

「諗唔到講咩姐。」

「我發覺每次你喺我哋面前都好少講,係同佢哋幾個男仔一齊先會多嘢講。」
加速
Lunch Time 係打文嘅好時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞