【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
歡迎
係咪中晒
點會
TVB 劇情 阿南老母 同主角老豆結婚
有文未
做生意喎
咁咪變咗果套 繼母的拖油瓶是我前女友
「好啊,靠你延續唔同病人嘅生命喇。」從阿爸嘅回應中,佢好似幾欣賞阿南。

「但你最犀利嘅,都係一個人養大阿正。」阿南突然講。

「咁佢又唔難養嘅,由細到大都算乖,除咗性格係怪咗啲。」

「改咗好多㗎啦!」阿南為我護航。

「咁係因為阿南你姐,喺學校靠你睇住佢喇。」老豆都睇得出,我近來嘅轉變好大原因都係因為阿南。

「一定!」阿南搭住我膊頭,單曬眼咁講。

食完飯之後,阿南同我幫手洗碗,而老豆就去咗沖涼。冇幾耐,佢就返咗屋企,老豆都邀請佢下次再嚟食飯。其實佢喺到嘅短短幾個鐘,屋企出現久違十幾年嘅熱鬧,所以佢就走咗之後,呢到再次變得寂靜,缺乏生氣。
「阿南唔錯,幾純品。女朋友?」當我坐喺梳化玩電話嘅時候,老豆攞咗兩罐啤酒過嚟。

「唔係啦,只係同學。」

「唔止帶過返嚟屋企一次喇喎。」佢將啤酒斟落個酒杯,再遞俾我。

「你唔洗返工咩?」我問。

佢擰擰頭:「聽日放假。」

「佢屋企早排有啲事,所以先借宿一宵。」我答返佢嘅問題,我估佢打掃嘅時候,已經一早發現有啲殘留落嚟嘅長頭髮。

「你有冇意思先?」佢問,但我冇答,只係攞起酒杯飲酒。我發現一遇到唔想答嘅問題,我就會不自覺咁樣做。原來呢個習慣,由果陣時已經開始。
「你由細到大,見圍住你嘅朋友都係阿星阿雄佢幾個,從來都冇見你提起過有女仔朋友,仲要每次提起你學校啲女仔,你都會好唔耐煩咁。」

「我知道唔係啲女仔衰,係你忘記唔到你阿媽,所以先對啲女仔咁有戒備係唔係?」

「係。我好憎佢嘅不顧而去。我曾經以為,所有女仔都會好似佢咁衰。」今次我冇逃避到,而係好咁肯定咁答。我諗,大概都係因為阿南俾呢個勇氣我去面對過去。

「講個秘密你聽,但呢個秘密可能會令你仲痛苦,你會唔會想知?」

「想。」

「其實當年我先係你阿媽同果個男人之間嘅第三者。」

「吓?」
「當年佢哋有一啲誤會而冷戰,喺你阿媽好傷心嘅時候,我先乘虛而入。人喺痛苦嘅時候最容易做錯決定,佢轉投咗去我懷抱,之後仲結婚、生埋你。直至佢哋重遇,搞清楚所有誤會,先發現原來彼此仲係好鍾意對方。」

「咩誤會?」

「咩誤會唔重要,重要嘅係,既然上天安排佢哋嘅重遇,就代表佢哋先可能係最應該一齊,我始終都只係一個過客。」

「大曬啊?就可以丟低我哋唔理咩?」我好冷靜咁問。

「其實佢咁多年嚟都唔見你,係我嘅要求。做錯嘅人係我,我唔想我同你嘅存在再令佢有啲咩牽掛,而且我相信我自己係可以養得起你。」

要求佢就應承,都唔知話我阿媽係守諾定殘忍嘅人好。不過唔知點解,我半點嬲嘅情緒都冇。

仲覺得,原來真正嘅聖人模式,先係我老豆呢隻。我都唔能夠相信,真係可以有咁偉大嘅人,將平日對病人嘅大愛應用埋落家庭。
我只係覺得好笑,原來我嘅存在,係一個錯誤嘅決定。

甚至覺得,如果冇咗我,可能成件事會簡單好多。

「恭喜你做到。」我同佢碰杯,當然我知道佢嘅唔容易。當年我細個,佢每日返工嘅時候我就喺住附近嘅阿星屋企逗留,直至佢放工先會湊返我。到我大個啲,可以獨立少少嘅時候,佢已經變成更加忙嘅人,成日要出席唔同會議同演講,返到嚟仲要煮飯,講真父親呢個角色,佢真係滿分有突。

聽完佢咁講,我先發現,一個啱嘅人同啱嘅時間,對於一段關係係幾咁重要。我發現身邊真係好多錯配嘅人同事。子晴同洛賓、阿星同阿月、老豆同老母...如果佢哋都可以喺啱嘅時間遇到,會唔會就少好多痛苦?

洛賓同阿星我唔知,但至少我估我會喺一個比較快樂嘅家庭長大。

不過唔係因為呢個背景,又未必會拉近好多我同阿南嘅距離,所以你話係好定差,我都冇辦法俾一個正確嘅答案你。我淨係知道,對嘅人我已經遇上,唔想再錯失對嘅時機。
好文留名
感謝
原來100正皮了
感謝大家
下個目標可能係100淨正皮
期待一下
加油樓主,睇到live左
有文未
多謝支持!
嚟緊!
「仔,我試過同唔同女人開展關係嚟麻醉自己,但始終冇一個可以代替你阿媽嘅位置,佢真係我最愛最愛嘅女人,當你遇上你鐘意嘅人,你千祈唔好放手。」

「你又話女人信唔過?」我問。我唔明白點解佢咁鼓勵我爭取。

「我幾時有講過?」

「我細個你飲醉講囉。」

「飲醉講嘅嘢你都信?」

「咩唔信啊,我信咗十幾年啊。又話酒後吐真言?」

「你未醉過你唔知,係『借醉後吐真言』,真醉嘅人講果啲一律當係廢話就得。」

我最無言以對嘅,竟然係呢一刻,為咗佢一句醉咗之後嘅「廢話」,令我耿耿於懷咗十幾年。

「好好笑啊老坑?」我忍唔住挖苦佢。
不過因為老豆嘅鼓勵,我腦中竟然真係...泛起表白嘅念頭。聖誕節、禮物、浪漫時刻,一定係表白嘅好機會!

「送咩好!送咩好!」之後,我馬上召集佢哋幾個,睇下收集倒咩意見。

知道咗我打算表白之後,阿柔同嘉慧亦都話要傾埋一份,佢哋係阿南最好嘅朋友,我當然求之不得。

「手作嘢囉,有心思。」阿星率先講。

「唔係個個都好似你咁又識整蛋糕又識織嘢。」洛賓回應。今次我撐佢,咪睇阿星大大隻隻,但如果學校有家政科佢應該年年考第一。

「送個簽名嘅籃球俾佢夠有紀念性!佢又鍾意打籃球。」嘉慧建議。

「我又唔係球星,簽個名上去做咩?」我問。

「有冇啲咩喺你哋之間係好有回憶嘅嘢嚟啊?呢樣應該得你自己諗到。」阿雄講出一樣好重要嘅嘢。

好重要嘅嘢…
雖然我同阿南之間好似發生過好多事,但又好似冇乜邊樣係可以用一個物體去紀念住。

「你聽啦,好聽㗎!」

「我唔聽流行曲。」

「第二個你可以唔聽,但Eason真係聽得過呢!」

「唔要。」

係喎,佢鍾意陳奕迅。

「我尋晚終於睇倒陳奕迅個演唱會!好好睇啊真係!」

「你完夢啦,終於睇倒。」

「最衰睇得一場!首大開眼戒真係唱得好好聽!」

佢曾經為咗睇陳奕迅通宵去排隊買飛,我果晚仲同佢Whatsapp咗成晚。

「懷著樂觀總有轉機啊嘛,我自有方法。」

「你…唔係唔聽陳奕迅㗎咩?噻…」

「你講到咁好聽,咪聽下囉。」

「衰人、壞人、仆街!」

仲因為陳奕迅,先可以令我氹返嬲咗我嘅佢。
「你哋話,如果我錄一首陳奕迅嘅歌俾佢,佢會唔會感動?」我對住大家問。

「嘩...正哥你真係變喇。」洛賓嘆曬氣咁講。

「真啊,竟然會為咗個女仔做呢啲嘢。」阿雄都附和。

「但係你五音不全㗎喎師兄!」阿星講出咗個重點。

「好嘢喎李卓正,有勇氣!我撐你!」竟然第一個鼓勵,會係喺嘉慧口中得到,呢幾個人真係禽獸不如啊。

「點撐,得返咁少時間真係做倒咩?」阿雄依然喺到潑冷水。

「咳,係時候我呢個Sing Con冠軍出場嘅時候。」阿柔突然坐直個身咁講。

「係喎,有阿柔幫手實掂喇!」嘉慧好激動咁講,仲激動過我呢個當事人。

「哈,希望阿南聽到果陣唔會嚇到即刻燒咗隻碟。」洛賓依然喺到蹂躪我。
LM
樓主好似真係寫得有啲太仔細 唔通學其他人講 係你個人經歷
有啲係有啲唔係最主要係因為想大家睇果陣個代入感強啲 所以寫得仔細少少
但係咪有啲冗長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞