【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
愛你
今晚話你知
我以為係啲好老套嘅豪門劇情
Live左
Sad end 味好重
點解你要對唔住我南呀 正廢柴
你個名係咪叫緊我
唔知有冇miss左
現實係幾多歲
冇Miss 我亦冇講
我覺得幾多歲都幾重要
主角團26同36分別好大
定係年齡會係後面嘅重點
文呢
等我搵到位再加落去
來!
「係啦,Wilson冇同你一齊咩?」爸爸問,係喎,Wilson都係姓符。

我擰擰頭,然後借故離開,再暗中偷聽佢哋嘅對話。從佢哋嘅對話當中,已經摸到一啲端倪,Wilson同我嘅相識,唔係意外、唔係緣份,係計劃。一個符家同邵家聯謀嘅計劃。

「What…!佢地安排你男友溝咗你,然後嚟一個自然啲嘅商業婚姻?」我未講完,阿正已經估到故事嘅走向。佢講得啱,我後來先發現,Wilson都係佢哋安插喺我身邊嘅人,即使佢之後點解釋、又話點樣真係鍾意咗我,但我都冇辦法原諒佢。

由此之後,我更決心脫離屋企人嘅控制,但當然冇咁傻,一嚟就同佢哋反面,但我學識點樣透過取悅佢哋去換取自己嘅利益。同樣覺得,唔需要對任何人付出真嘅感情,因為大家喺最後都只係會顧自己。

但幾時先可以脫離倒?我都冇答案。

「吓?咁你點識阿星?」阿正問我。
冇喇
WTF
push
「咪話咗我陪個朋友去睇波囉,咁啱果場就係對你哋學校。」

「你為咗阿星轉校同你脫離本來生活有咩關係?」

「我已經好厭倦喺本來嘅圈子生存,實在太多是非。要過一啲新生活,就要搵個理由轉校。」

「咁所以你話鍾意阿星咪都係貪玩?」

「我真係有一瞬間俾佢嘅球技吸引倒,但好快就知係一啲錯嘅情感投射。況且,我一早知我唔會夠阿柔爭啦,我嘅出現先係逼佢哋認清自己嘅感情啊。」

「咪住先,你阿爸又會俾你轉校?」哈,佢原來係個問題少年。

「當初我同我爸爸講要轉校,佢當然反對,但當我話可以同符家再接近多啲,佢就即刻應承。」我爸爸,真係徹徹底底咁當我係斂財工具。

「符家...符文安?Wilson係符文安?!」

「你覺得佢似又謙遜又靜咩?佢係孖生細佬。」當我同Wilson分手之後,聽講冇幾耐佢就去咗外國讀書。其實我相信佢所嘅一切都係被逼,只係我冇辦法說服自己成為商業下嘅棋子。

但二仔符文安就係典型二世祖,特登唔入名校周圍食女。
「喔...所以無論阿星、符文安定我哋學校,都係你想開始新生活嘅跳板。估唔到我呢啲平凡人都會接觸倒你哋呢啲豪門恩怨。」佢好天真咁答。

其實啊,轉校之後最大嘅得著,就係識倒呢個白痴。雖然佢好戇居,又好鈍,但佢對人好真誠。完全唔似我以前見過果啲虛假嘅上流一族。

我哋會一齊睇好多書,我係為裝備到自己好有知識,但佢係真心鍾意閱讀。我好享受每一個同佢喺圖書館睇書嘅時刻,好鍾意同佢討論唔同書嘅結局。

佢好為朋友,會為咗兄弟做好多好傻嘅事,甚至竟然相信我會破壞阿柔同阿星而阻止我。

佢好為阿南,知道阿南有咩事,會即刻仆過去,但願意做咁多嘢,都唔敢講一句鍾意人。每次見佢同阿南之間嘅追追逐逐,真係睇到我好莫名奇妙,點解呢個傻仔仲未get倒阿南嘅心意?
但同時,我有啲害怕,害怕佢哋會越拉越近。上次見佢好努力咁練歌,為咗送一份禮物俾阿南,真係睇到我好感動。我好羨慕阿南,有個咁真心真意對佢嘅人。我甚至有啲羨慕...果個係李卓正。

頭先喺禮堂同佢跳舞,我好想同佢講,其實我鍾意佢,但始終都講唔出口,我知道會破壞佢同阿南,我唔想做呢個角色。其實我自己,同佢一樣咁細膽。

不過阿南今日唔喺到,有少少甜頭都唔過份掛?

「阿月視角」完~

聽完阿月嘅故事,估唔到佢嘅背景係咁複雜。我從來冇諗過,一啲電視劇先會出現嘅爾虞我詐,賣女求榮嘅情節,喺現實都會上映,或者平凡真係會限制視野。我一直覺得佢好叻、好成熟,但原來全部都係長期喺一個咁高壓嘅環境下,佢先被逼裝備好自己。事實上,佢都有好多大懵、發傻嘅時刻。淨係睇今日嘅衣著就知道。其實佢都會有脆弱、傷心嘅情緒,不過好似從來冇人會顧過佢嘅感受,無論係佢屋企人,定我哋。

原來平凡都有平凡嘅好,至少我哋更容易得到愛。

「多謝你啦今日。」佢對住我講。

「多謝咩?」
「我知你唔想陪我嘅,唔係阿南唔喺到嘅話。但你都好盡責咁陪咗我成晚。」

「咁又唔係...都係嘅...」為咗唔想佢受傷害,我本能地否認咗,但後來覺得,我唔想佢身邊又多一個對佢呃呃騙騙嘅人。

「多謝你咁誠實。」

「我終於明白你之前講『就算你得到一啲嘢,都唔代表可以擁有佢』係咩意思。勇敢啲追求你想要嘅生活啦,你控制唔倒過去,至少可以把握將來。」

「哈,真係得咩?」佢問。

「我都唔知,但每個人都會有改變嘅機會,只係睇契機。」我答。

「原來你都識安慰人。」

「睇下你受唔受啦。」
「啜。」喺猝不及防嘅瞬間,佢「偷襲」我臉頰一下。而且更俾佢對巨乳壓咗落我手臂,由於速度太快,你可以當俾個飛過嚟嘅籃球撞咗落我隻手,啊唔係,係兩個。

「受啦緊係。」佢之後講。

即使佢已經唔敢抬起頭,但喺明月照映之下,仍然見到佢塊面紅到好似發燒咁。一直以嚟,佢都好似一個魅惑眾生嘅小惡魔,成熟、高傲而且神秘。今晚係第一次,睇到佢咁柔情嘅一面。原來佢都會怕醜,都會面紅。

只不過,第一次俾女仔錫嘅我,大腦已經完全Hand曬機,無多餘大腦能量再咁仔細咁留意佢嘅反應。

喺我腦海只有殘留一種感覺,就係佢嘅嘴唇原來好軟。

「喂,你咩事?」冷靜落嚟之後,我先問。

「答...答謝囉。」佢答。

「都有好多其他方法姐。」

「呢個直接啲啊嘛。」有錢人嘅心思真係完全猜唔透。

「好彩你遇著嘅我,唔係你已經俾人溶咗。」我答。

「我知你唔會嘅。」佢拍一拍我個頭,不到兩分鐘嘅時間,佢已經變到若無其事,頭先嘅事好似冇發生過咁。
阿月
睇完呢段即刻碌返上第一版睇返阿月有冇份join party
Lmlm
臭4唔係又比呀南見到果啲老土野呀
好心你唔好恰鳩呀南啦廢正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞