【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
李卓正 = 田一榮
live左 暫時都幾好 加油
可能係我問題
開始有啲亂 唔記得邊個打邊個
留言
感謝
開心仔
加速加速
好睇
今晚今晚
此話一出,啲雄性動物嘅眼神由色迷迷,馬上變得兇悍咁望住阿星。反之阿星目無表情,完全冇因為呢一隻浪蝶作出嘅主動而興奮。

「咁...莊偉雄你介唔介意?」

「都...唔介意嘅。」阿雄望一望阿星,見阿星冇任何表示,就應承咗。

「咁太好啦,你就坐去嘉慧隔離嘅空位啦。」

「吓!!!」

原來邵月,係因為阿星而轉校。佢係阿星上次籃球比賽嘅觀眾。阿星喺果場比賽其實冇符文安講到咁廢,而且表現唔差得過符文安,所以吸引到嚟睇波嘅阿月。佢足足糾纏咗阿星一個暑假,講得糾纏,當然係因為阿星完全對佢冇興趣,佢嘅心神只係會花喺阿柔身上。

「嘩,呢條女都幾癲,為咗呢樣嘢而特登轉校。」當阿星向我哋講返前因後果之後,洛賓講。

「都話咗女人係恐怖嘅生物。」我答。

「係啦係啦,而家你得阿南係好女人嚟㗎姐。」阿星嘲笑我。
「唉,點解我阿媽叫我打乒乓而唔係打籃球。」阿雄講。

「你要攞去。」阿星毫不留戀咁相讓。

「唔洗啦,已經有人出手。」阿雄指出窗外,見到符文安已經向阿月搭訕緊。

見到呢個情景嘅,仲有坐喺課室嘅子晴,從佢嘅神情睇得出,佢好努力去遏止自己嘅情緒,只不過仍然滲透咗一份黯然神傷。

「算啦,唔值得。」當我返埋位經過子晴嘅位置,順便同佢講。

講到尾,佢都係呢場遊戲嘅其中一個輸家。

插班生嘅出現,令班級呢幾日都引起唔少哄動,特別係我哋班,每日門口就好似變咗個動物園咁,大家都想觀摩一下插班生嘅絕世容貌。
而插班生,就每日跟住阿星,佢去到邊就跟到邊,仲要撓到佢實一實。當中更經常將果對偌大嘅胸脯壓落佢手臂,但收到咁大塊波餅嘅阿星仍然不為所動。大家都唔明白,呢個單細胞運動白痴,究竟做咗啲咩好事,先惹嚟呢個人間凶器嘅痴纏。

「禮拜日我去探班小朋友,你要去嗎?」有日放學,我同阿南要做值日生清潔課室,抹抹下黑板,佢突然問。

「OK。」

「嗰個新嚟嘅插班生,同阿星好熟㗎?」阿南都忍唔住問。

「唔算。」

「唔算?」

之後我就將件事一五一十咁講俾佢聽,佢聽完之後都呆咗。

「咁都好啲。」佢之後答。

「?」

「至少佢仲係鍾意阿柔啊,少啲定力都會死喺呢個女仔手上。」

「都係㗎。」

「你都要啊,唔好辜負任何女仔啊知道嘛。」佢突然同我講。

「又關我事?」

「唔關啊,提醒你之嘛!」佢答。

「無聊。」

「壞人啊。」隔咗一陣,佢突然又叫我。
「嗯?」

「男仔係咪都鍾意呢啲又靚身材又好又會投懷送抱嘅女仔?」

「係掛,日日門口都咁多狗公。」

「咁你呢?你係咪都鍾意呢啲?」

「零感覺,心哋好就夠。」我答,好似我老母咁,靚又如何,只係紅顏禍水。

「咁我呢,心哋好唔好?」佢用個好盼望嘅眼光望住我問。

「算唔錯啦。至少仲記得班小朋友。」我答。

「咁…」之後佢就冇再講嘢,好似硬生生將想問嘅嘢收返落肚。

當我哋清潔好課室一齊離開嗰陣,竟然意外見到一幕…
「阿柔!阿柔!」一落到去,就見到阿月同阿柔講緊嘢,講講吓,阿柔仲好失落咁離開。阿南見到阿柔嘅異狀,即刻追住阿柔睇吓咩事。

「爭都唔同我爭下,No Fun。」正當我打算離開,經過阿月嘅時候,佢出聲講。

呢個人,應該好享受贏嘅優越感。

「我唔會將你嘅說話話俾阿柔聽㗎喎。」表面上佢係自言自語,但我聽落似係專登喺我經過嘅時候講。所以踏出校門之前,我轉身答佢。

「嘛,幾聰明喎,激將法冇用添。」佢輕佻咁回應。

「唔好嘥時間啦,你唔會追到阿星。」

「未有結果邊個知!」

「咁你試下囉。」我答,之後我就離開咗。但佢隨即大叫:「好啊!我一定會追倒阿星俾你睇!」

「頂,又喇屎上身。」我心暗忖,明明啱啱仲睇得出佢係唔激得嘅人。

「阿柔點?」返屋企果陣,我Whatsapp問阿南。

「佢扮冇事,仲話唔會擺阿月嘅嘢上心。」

「即係點?」

「即係會讓阿星俾阿月。」

之後佢再解釋多啲,自從上次輸咗籃球賽,阿星一直陪住阿柔之後,阿柔都開始俾阿星打動,亦都有發出過唔同嘅暗示俾阿星,阿星就好似個傻佬咁錯過曬。

阿星佢,以為因為有三個家姐就好了解女仔,其實對女仔嘅理解同我一樣咁少。
等我整個人物介紹先

主角阿正:阿南口中嘅「壞人」,單親家庭長大,自小對異性好抗拒。讀書幾叻,尤其作文。性格比較內斂被動,對任何事亦都缺乏興趣。

三個死黨:

阿星:單細胞運動白痴。頭腦極度簡單,高大健碩,非常講義氣。雖然係鐵漢但有好柔情嘅一面。由小學開始已經鍾意阿柔,表白過好多次都失敗。

阿雄:比較女性化同瘦弱,話唔多,但永遠都會用行動支持朋友。性格樂天,就好似四兄弟之間嘅潤滑劑。乒乓波高高高手,喺學界薄有名氣。

洛賓:口沒遮攔,性格大情大聖。無論做啲咩都唔係最顯眼果一個,但一直好努力去證明自己。

女主角阿南:集善良、美麗、善解人意於一身嘅美少女。曾經被阿正討厭,但因為各種優點而改變阿正唔同嘅習慣同看法。

阿柔:身材極好嘅靚女,同阿南一樣係籃球隊嘅隊友,高中同主角群唔同班,但因為同阿南嘅熟絡而一齊玩。性格比較冧善同優柔寡斷,所以喺同阿星嘅關係上都兜兜轉轉咗好耐。

嘉慧:係一個極度男仔頭嘅女仔,同阿雄截然不同,亦睇唔起阿雄嘅柔弱,但後來點解會一齊咗,並且可以走到婚姻殿堂?咁就拭目以待。

邵月:為咗阿星而轉校過嚟嘅女仔,擁有不亞於阿南嘅美貌,同埋唔輸洩俾阿柔嘅魔鬼身材。但比起佢哋更多添一份神秘感。
仲有子晴
「或者冇阿月都係嘅。」但當愛苗開始培植,又突然殺出一個程咬金。

「有咩關係?」

「愛情係兩個人嘅事,點容納倒第三個人?」

「佢哋唔理嘅話,呢個第三人根本形同虛設。」

「你咪睇吓會唔會。」

去到第二日,阿月嘅攻勢仲更加明顯,幾乎阿星去邊佢就會去邊,而且佢開始整埋飯盒俾阿星食,阿星又出奇地肯食。

「點啊好唔好食?」阿月問。

飯盒入面係個燒鰻魚丼飯,我哋望住自己果盒叉雞飯,再聞到果浸鰻魚香味,終於明白咩叫同人唔同命。

「還好啦。」

「咁我聽日再整你食!」阿月聽到之後好開心咁講。

「唔洗喇掛?」

「得啦得啦!唔洗唔好意思!」然後佢就拎咗個飯盒出去洗。
「星哥估唔到你會食佢個飯盒喎。」阿雄講。

「食得唔好嘥啊嘛。」

「咁佢呢?係咪都食得唔好嘥?」阿雄再問。

「咁又唔會!我唔會出賣阿柔㗎!唔會唔會。」佢好堅定咁講。「呢啲女仔俾啲甜頭佢,再狠狠地拒絕佢,佢就會知難而退。總之就禮物照收,態度照舊!」

「你家姐教你㗎?」我問。

佢冇答到,只係羞慚咁點點頭。

「咁咪即係收兵。」

「我都冇辦法啦!唔係唔洗俾佢纏住咁耐。」

「阿月去咗搵阿柔示威啦,你再唔做嘢就係咁先。」我講。

「吓,佢講過咩?」阿星好焦急咁問。

「都係果啲例牌對白,話會搶走你,唔會俾你同阿柔一齊之類啦。」

「唔係掛?」

「其實你同阿柔係點㗎姐?」洛賓問。
「我都唔知,每次以為自己有機會果陣,又好似冇咁。」佢語帶無奈咁講。

「吓?你想講咩?」洛賓反問。

「我都唔知啊,硬係每次都尷尷尬尬冇咩嘢講咁。」

「咁你就要諗定講咩啦,人哋行緊過嚟。」我將眼角瞟向課室門口,阿南同阿柔行緊過嚟。

但當阿柔望到阿星果陣,大家嘅神情即刻變得有啲不知所措。

「有咩講啊?」阿南行到埋嚟問。

「阿星囉,頭先體育堂做熱身果陣用錯力拗親條腰喎!」阿雄突然講。

「冇嘢啊嘛?」阿柔問。

「冇...冇嘢!」阿星聽到阿柔咁問,有啲灰心咁答。

「我有枝藥油喺書包,平時打波準備定㗎,借俾你用啦!」講完之後佢就去咗攞。
周日推一推
推呀
「有機喎有機喎!借藥油啦!」阿雄好興奮咁講。

「痴…痴線!」阿星一邊否認,但佢上揚嘅嘴角已經出賣咗佢。

「你搞掂你啲蘇州屎先啦!」阿南一盤冷水兜頭淋醒阿星。

「乜你咁㗎,鼓勵吓朋友好冇?」我講笑咁講。

「我怕你哋到時失望炸。」表面上嘅一句提醒,言詞間,阿南已經暗示咗阿柔嘅想法。

「欸…欸,至少佢都肯借藥油俾你啊,情況都唔係好差姐。」阿雄打圓場咁講。

「咩唔係好差?」阿柔呢個時候都翻咗嚟,一臉疑惑咁問。

「阿…阿星囉,佢怕條腰以後廢咗。」我衝口而出,佢哋個個都呆咗咁望住我,果然執生呢啲嘢唔係我專長。

「喔…唔洗怕,我呢支藥油好有效。」

「做咩要搽藥油啊?你整親咩?」洗完飯盒嘅阿月咁啱返到嚟。

「你搽完俾返我啦。」阿柔好失落咁講,然後就返佢自己課室,明眼人都睇得出佢嘅妒忌。
「冇冇冇...嘢。」阿星泄曬氣咁講。

我:「原來真係會影響。」我Whatsapp講。

南:「話咗㗎啦。」

我:「咁點算?」

南:「由得佢哋自然發展啦。你記得禮拜日去探班小朋友啊!」

係喎,差啲俾阿星嘅事搞到唔記得件事添。自從應承咗龍Sir,我同阿南有遵守到諾言,定時去到孤兒院探班小朋友,久而久之,亦成為我同阿南嘅「專屬約會」。

「南姐姐,正哥哥!」一去到孤兒院,若儀就馬上衝過嚟攬住阿南。

「嘩,你洗唔洗咁熱情。」我取笑若儀。

「𡃁妹今次考咗第三,話要第一時間話俾你哋聽。」龍Sir喺若儀身後講。

「咁叻啊若儀,獎你嘅!」阿南喺袋入面拎咗份小禮物俾佢,係一個精緻嘅收納盒。

「聰聰呢?」我問。

「佢今日有啲唔舒服,所以休息緊。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞