【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「我哋可唔可以去睇佢啊?」阿南問。

「都得嘅,但佢好似瞓緊覺。」

當我哋入到聰聰嘅房間,見到佢頭上貼住散熱貼,狀甚痛苦咁。

「爸爸...爸爸...」佢喺到發開口夢,或者佢再次夢見到佢爸爸。

「爸爸...正哥哥...玩...」喺佢矇矓之間,竟然都提起我個名。

「傻仔已經當咗你係哥哥咁,成日都會提起你。」龍Sir同我講。

「證明壞人你對佢嘅好佢都感受到。」阿南答。

「佢喺孤兒院乖唔乖?」我問。

「都係好百厭囉,但都比以前聽話咗好多,近排都有人過嚟睇,有對夫婦對聰聰都幾深印象。」
「所以佢有機會俾人收養?」

「唔係咁容易㗎,有好多手續。」龍Sir解釋。「但都要睇下佢自己嘅意願。」

「希望有機會嘅話佢會有好錫佢嘅屋企人照顧佢啦。」阿南講。

「我哋唔好阻佢休息啦。」我講,之後我哋就出咗去同其他小朋友玩,玩咗一陣,我已經攰到要休息,相反阿南仍然係精力充沛。

「咁渣㗎,男仔!」龍Sir都特登過嚟取笑我。

「少運動,頂唔順。」我答。

「但都多謝你仍然出心出力嚟探訪嘅,你知嘛,你同第一次嚟果陣唔同咗好多。」

「有咩唔同?」

「笑容多咗,而且係由心而發嘅笑容。」佢咁講,令我都諗返起當初嘅面無表情,成為聰聰討厭我嘅原因。

「或者人大咗,所以豁達啲。」

「定俾某人改變咗啊?」佢問,然後將目光,轉移到阿南身上。
「佢?」我問。「或者啦,你睇佢永遠都係咁好精力,好似唔會攰咁。」望住阿南咁全情投入咁同班細路玩,不禁都令我諗返起呢一年嚟佢喺我身邊發生過嘅事,每件事都令我有所改變,變得冇咁懶散、冇咁我行我素。可能冇佢嘅出現,我仍然只係果個,麻木地虛度每一日嘅人。

「有啲人唔會輕易喺其他人面前展示佢嘅軟弱姐,會嘅話,都係因為相信佢。」龍Sir答。

「係咩,咁睇嚟佢唔係好信任我,哈哈。」

「點都好啦,捉緊眼前人啊。」佢講。

「龍Sir你今日係咁亂講嘢嘅?」

「大家男人,唔畫出腸啦。」

龍Sir嘅說話,喺我腦中揮之不去。我對阿南嘅感覺係唔係「喜歡」?我都唔太清楚,甚或可能只係一種感激,感激佢令我改變咁多,幫助我,亦可能只係佢樂於助人嘅慣性。

「係囉,佢對個個都咁好㗎啦。」我喺心入面安慰自己。

「喂!壞人!李壞人!」喺離開嘅路上,阿南突然叫住我。
「嗯?咩?」

「做咩發曬呆咁?」佢問。

「冇啊,攰姐。你唔攰咩?」

「攰啊。」

「咁咪係囉。」

「喂,你睇吓,個日落好靚,仲靚過上次沙灘果個!」佢衝咗去石堤,坐咗喺啲石上面。

「上次果個同呢個咪又係同一個。」我講。

「你知唔知道,要睇到日落係好唔容易嘅事,好多人要特登去唔同嘅地方捕捉佢,就算去到都未必見到。」

「洗唔洗啊,都唔係好特別姐。」

「點會唔特別,每日個日落時間、位置、色澤都唔同,每一日嘅日落都係唔同嘅景色。同埋同唔同人睇都有唔同感覺啦!」

「同你啊,零感覺。」我口是心非咁答。
聽日又係禮拜一
又要返工鳥
好眼瞓
Ching 番工都要出文架
咁harsh㗎咩
不過都有打吓嘅
扮harsh黎側面反映比你g你啲文有令人追的動力
原來係咁多謝你
我會
「死啦你!」佢好大力咁打我背脊。

「啊!!」我忍唔住大聲咁叫咗出嚟。

「啊!Sorry Sorry!係咪好痛啊?」佢俾我嘅叫聲嚇親,即刻笠曬水咁問。

「冇事啦,玩下姐。」我答。

「你個壞人!」佢又想一掌打落嚟。

「唔好啊!再打就真係痛。」

「好,放過你!」

雖然我覺得日落係一樣冇乜特別嘅事,但我哋都仍然並肩坐咗喺石堤,望住個太陽慢慢咁消失。

忽然,我膊頭感受到一陣重量,原來阿南不經不覺間瞓著咗,仲挨咗落嚟。

「白痴。」今次應該係我第二次望住佢瞓覺,佢靜落嚟嘅樣真係好甜美,就好似一隻純真嘅小白兔,令人不自覺咁產生好想保護佢嘅想法。
「有啲人唔會輕易喺其他人面前展示佢嘅軟弱姐,會嘅話,都係因為相信佢。」

龍Sir嘅說話再次喺我腦中響起,一直以嚟,佢都好似好堅強咁支撐住所有人,喺籃球隊成為領袖、幫助Miss Lam建立手球隊、阿柔唔開心馬上去陪佢,仲有...我。

唔係佢,我仲係一個唔明白人生有咩意義嘅廢人。

「就等我嚟支撐返你啦。」我細細聲咁同佢講。
「喔,有板有眼喎,賓仔。」有一日放學,應阿南嘅要求,我留咗喺學校幫手球隊整合物資,順便睇吓佢哋嘅練習。

佢哋即將迎接第一場正式嘅比賽,所以好多隊員都好落力練習,尤其係洛賓。

「緊係,我唔要再做後備啊。」佢眼神充滿幹勁,識佢咁耐都未見過佢咁認真做一件事。

「你一定得嘅。」我鼓勵佢。

「唔止我啊,你睇吓果個。」佢指向球場,赫然見到阿雄喺場上練習。

「吓,佢幾時都加入埋手球隊?」我問。

「唔知喎,有一日佢突然話想入嚟打,話玩厭咗乒乓。」

「都正路嘅,學校乒乓波邊個夠佢打?」阿雄小學嘅時候已經幫學校攞個學界冠軍,係薄有名氣嘅乒乓球手,當初手球班招募嘅時候,阿雄連續受到校隊成員挑戰依然可以全身而退。

當喺一個領域做到最勁果個,就係時候尋找新挑戰嘅時候。

「等陣,之前佢唔係話有機會打上青苗咩?」我問。

青苗,你可以當係香港代表預備隊,即係類似踢波果啲青訓。

洛賓聳一聳肩,表示唔清楚。
但又估唔到,弱不禁風嘅阿雄,纖小嘅身形竟然係個優勢。見佢喺球場上左穿右插,同以速度見稱嘅胡一刀默契極佳,多次攻破球門。

「喂!仲傾偈!啲號碼衫執好未啊?」遠處嘅阿南大叫。

「你女神呼喚你啦。」洛賓講。

「死啦你!」不知不覺我連阿南嘅口頭禪都學埋。

「喺到啦。」我將一堆摺好嘅號碼衫放到佢面前。

「又摺得幾整齊喎!」

「單親家庭嘅優勢。」我自嘲。

「經理有冇水飲啊!」無耐,練到一身汗嘅球員們走過嚟搵阿南。

「有啦有啦,呢到!」佢逐支逐支遞俾佢哋。

「有勞啦姑娘。」胡一刀接過水樽之後,同阿南講。

「刀兄客氣客氣。」阿南都拱手回應,佢話呢個係佢哋獨有嘅溝通方法,原來佢接任球隊經理之後,同胡一刀亦變得熟絡。

唔知點解,得悉佢哋有一啲獨特嘅共同習慣之後,心入面竟然會有啲酸溜溜嘅感覺。
到咗第二日比賽,因為比賽球員有幾個都係我哋班嘅同學,加上教練更係班主任Miss Lam,所以阿南拉大隊,召集我哋班嘅同學落操場支持。

我同阿星當然義不容辭,畢竟兩個兄弟都係主力之一,估唔到嘅係,子晴亦有嚟打氣。

「多謝你喎。」我同佢講。

「我都希望佢贏。」對洛賓嚟講,贏得呢場比賽,就證明咗佢都有能力,唔係只係一塊當後備嘅材料。

比賽開始前,球場上嘅球員都蓄勢待發,阿雄暫時坐喺後備席,而洛賓同胡一刀係首發成員之一。手球同其他球類一樣,目的都係鬥將個波打入對方龍門多。唔同嘅地方,係規則相對地多,喺相對狹小嘅賽場上更加容易犯錯,所以更需要隊友配合,去突破對手。

一開波,洛賓同其他隊員馬上拉開進攻線,球員之間分散嚟企,採取大幅度嘅傳球方式,一路推至內線,再傳俾內線球員侍機進攻。而胡一刀就企喺較後嘅位置,以防止敵方嘅反攻。相反,對方喺防守上唔太雀躍,好似故意放寬空間俾我方球員進攻。
睇到對方防守上嘅消極,洛賓都有啲遲疑,生怕一唔小心就會跌落對方陷阱。

「賓仔試下進攻!」Miss Lam喺場外大叫,於是洛賓從外線走到進攻區域,接應隊員傳球之後,透過兩步助跑起跳,再出力將球擲向龍門。但射球輕易被龍門撲出,我方隊員即刻搶返個波,再嘗試射門,結果亦同樣被龍門救駕。頃刻發現,對方並唔係疏怠,而係對鋼門充滿信心。

喺短短時間內,佢哋不斷嘗試射門都係無功而還,但體能就急速下降。

「到我哋喇!」鋼門傳球俾敵方球員,敵方前鋒8號球員大叫:「H!」,然後連同兩條邊線嘅球員馬上衝上前,途中不斷橫向交換傳球。溜後嘅胡一刀霎時間亦判斷唔倒應該防守邊個。

「胡一刀,你左我右!中間等恆仔守!」回防嘅洛賓下達指令,同胡一刀合力抵制邊線球員,並將中間嘅進攻留俾龍門恆仔防守。

可惜恆仔唔同對面鋼門,只見8號仔將眼神同手向龍門左方揮向,令恆仔誤以為佢會向左角投射,當恆仔向左方撲救果陣,再突然將手腕拗向右方,令球往右角直飛,輕易破網。
「唔緊要!繼續試下!用丫叉!」Miss Lam喺側邊好肉緊咁指揮,同平日斯文嘅佢截然不同,可見佢對手球隊真係投放唔少精力。

我地隊繼續從外線嘗試進攻,但今次不斷收窄傳球路線同走位,將對面防守隊員嘅戰力向中間收縮,從而獲得更大嘅進攻空間。

「呢到!我嚟射!」洛賓大叫,然後隊員就將波傳到佢手。佢再次嘗試起跳,鋼門亦專注防禦佢。佢先用大幅度嘅動作欺騙鋼門,再馬上傳俾正跑動嘅隊員,隊員輕輕一拋,終於成功將球打進龍門。

「勁啊洛賓!Fake得好!」阿雄即刻喺後備席彈起大讚,Miss Lam亦都拍手鼓勵。

從開戰到而家,洛賓係我哋隊最活躍嘅成員,策動咗唔少嘅戰術,雖然未必每次奏效,但已經成為進攻核心,球員亦因為入球而士氣躍升。接下嚟球隊越打越順,雖未至到同敵隊平分秋色,但亦可以避免比分越拉越遠。
寫咗好耐嘅一段唔知寫成點
但一直都想試吓寫啲比賽片段
算係小試牛刀

比賽嘅下半段仲未寫好
俾多些少時間我
喺半場休息時間,Miss Lam亦不斷調整策略,將胡一刀同洛賓嘅位置調換,令洛賓可以暫時從高壓跑動中喘息。亦希望透過胡一刀嘅速度將體力漸耗嘅對手進一步逼壓。而呢個決定十分正確,下半場開始之後,就成為胡一刀一支獨秀嘅時刻,兼具力量同速度嘅佢令對手不得已加強對佢嘅防守,反而留低空隙俾我哋隊其他球員射門。而鋼門喺密集嘅攻撃下亦都失咗分,令防守線開始崩潰。

「胡一刀加油!」阿南好落力咁幫胡一刀打氣,令我心頭感受到一陣怪異嘅感覺,好奇怪地我竟然想睇倒佢出醜於人前。

但可惜佢好似遇神殺神咁,冇人可以擋得住佢嘅攻擊,對方都俾佢呢個喺上半場隱藏實力嘅秘密武器打亂陣腳。

「爭三分就平手啦!加油啊!」Miss Lam仍然十分緊張,應該係話,現場嘅觀眾都為佢哋而緊張。

「洛賓,睇實8號!」喺對手下一輪嘅反攻,胡一刀對洛賓大叫。只見洛賓眼神緊緊盯住8號仔,8號仔一踏入射球線就即刻射球。喺佢跳起嘅瞬間,洛賓亦跟住跳起,強大嘅意志令佢滯空時間竟比8號仔稍長,8號仔一下嘅失神,就俾洛賓拍走個波。
但正當洛賓成為英雄之際,喺落地嘅時候一時失足而扭倒,傷勢令佢唔可以繼續比賽。

Andy Warhol講過:「每個人都有15分鐘的時間成名。」。本來呢一刻係佢人生最光輝嘅時間,佢仲想帶領球隊贏得比賽,佢仲想可以威俾睇唔起佢嘅人睇。

「啊!」佢仰天長嘯,好唔甘心。

「嗚...」佢坐咗喺後備席低頭痛哭。

「冇事,我會幫你贏返返嚟。」阿雄用毛巾蓋住洛賓嘅頭,遮蓋佢嘅醜態。

「喂。」洛賓叫住佢,然後遞上佢比賽帶住嘅護腕。

帶上護腕嘅阿雄,眼神史無前例地凌厲,同平日「女人型」嘅佢好唔同。

「點解阿雄變咗第二個人咁嘅?」我問。

「你冇睇過佢打乒乓咩,佢一比賽就係咁。」阿星喺我側邊講。

「真㗎...?我仲以為佢講笑。」我身邊嘅嘉慧講。

「佢講過咩?」挨喺阿星側邊嘅阿月問。

「妖。」阿星聳肩擺脫阿月嘅倚靠。

「佢叫我一定要嚟睇,話如果佢有份上場一定會令我跌眼鏡。」
「咁你跌定眼鏡都得。」阿星答。

望住嘉慧,突然對阿雄毅然放棄打乒乓球嘅原因搵到一啲端倪。

代替洛賓上場嘅阿雄,喺冇任何表現下,已經俾對方重重困住,或者佢哋都吸收咗輕視胡一刀嘅教訓。

「阿雄掩護我!」控球嘅胡一刀講,阿雄隨即走向胡一刀,將佢從防守球員中解救。胡一刀再從低傳球俾其他隊員,鋼門錯估射球方向,打算跳起擋波,點知俾胡一刀呃倒,佢得到隊員回傳,直接從射球線遠擲,球就如一道重炮強轟入網。

「掂啊!兩分炸!」阿雄講。

「大家都打得好啊...」見到班進攻球員仍然唔放棄咁追分,場旁嘅Miss Lam不禁低吟,一啲眼淚水更喺眼圈打轉。而防守嘅球員亦好似裝咗好多個大盾咁,一一擋住對手進攻,就連恆仔都意外地擋到好多幾乎必入嘅波,之後嘅比分真係如佢哋所願打成平手。

「最後一球就交俾你。」恆仔對住阿雄講,開波前阿雄對住胡一刀做咗個「X」嘅手勢,胡一刀點頭表示明白。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞