【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
Agger
大家Happy Weekend
南南不辭而別 退學 之後無消息 電話都cut埋?
唔happy 快D出文
如果係bad ending 我會瘋狂負評樓豬
唔係唔係
打緊打緊
俾咗正皮先咪得
樓豬老母輪候區
快!
排一
再留名
文呢!
好故留名
樓豬你仲有一晚時間拯救你老母
「喔,咩事請假?」尋日仲好哋哋...

「同學嘅私人嘢唔方便講嘅,但今日要辛苦你做埋佢嘅嘢啦。」

「喔。」

唔做唔知,原來每一日阿南要負責好多嘅班務。除咗每日兩次嘅點名,又要負責追齊啲通告、佢仲會幫班上面一啲唔出去食飯嘅同學訂埋飯。今日仲撞正係PE堂,要等所有人落曬操場先可以鎖班房門,落堂之後又要第一個衝返上嚟開門。

佢一直都做好曬啲嘢,從來冇要求過我幫手,應該係因為知我怕麻煩,而咁啱我又好不負責任地從來冇問過有冇嘢需要幫手。

午休果陣,我同阿月喺操場上散步,行到小食部,佢係都要我請佢食珍寶珠。

「你唔係咁孤寒啊?」

「唔係...請囉。」
「細路,找一蚊啊!」我未攞返找嘅錢,就走咗去。

阿月見我好呆滯,就好八掛咁問我咩事。

「冇,唔夠瞓姐。」

「唔似喎,好似好多嘢諗咁就真。」佢食住珍寶珠咁講。

「咁你都睇得出?」

「講嚟聽吓等姐姐幫下你分擔啦。」

「你有冇試過,個心會突然玀玀攣咁?似係因為...唔見咗一啲嘢。」我好隱晦咁問。

「係人定嘢啊?」但始終瞞唔過佢嘅法眼。

「...人囉。」

「喔,掛住阿南啦。」

「痴線。」

「仲扮嘢,見你成日偷望佢啦!」乜真係咁明顯?

「喇細路,阿姐我鍾意人果陣你仲食緊開心樂園餐。要唔玀玀攣得一個方法,搵佢啦!」車!仲以為佢會有咩好提議。
「搵咗啦,佢都冇覆。」

「冇覆咪搵到覆為止!」

「唔啦,煩住人又唔太好。」

「你諗你啦。我搵阿柔!」原來阿柔同阿星就喺我哋前面,阿柔個樣仲憂心忡忡咁。

「唔知阿南點呢?」我哋行到去佢哋面前,阿柔講。

「做咩事?」我好急切咁問。

「佢阿婆早排過咗身,今日舉殯。」阿星答。

「唔早講!」我幾乎怒吼。

「我都係啱啱...喂你去邊?」佢未講完,我已經一支箭咁向住校門跑走咗。

「去啦飛雲!去追尋你嘅幸福啊!」喺跑動之際,仍然聽倒阿月對我嘅呼喊。

「對唔住啦阿南,我唔想你一個人面對。」喺我走咗之後,阿柔講咗一句我聽唔倒嘅說話。
「去邊?」我上到一架的士,先發覺,原來我冇問到喺邊間殯儀館。

「鈴鈴鈴!」呢個時候,電話好似及時雨咁響起。

「喂!九龍殯儀館啊!」係阿星,阿柔叫佢同我講返係個地點。

「九龍殯儀館!快!」我對住司機大叫。

一路上,我都十分自責,既然尋日察覺到佢嘅反常,點解唔多口問多一句?

原來尋日枕頭上嘅,唔係濕潤嘅頭髮,而係傷心嘅眼淚。

傻阿南,唔俾我望住你,係怕我會見到你喊嘅一面係咪?

點解你有事你都唔同我講?點解喺我面前仲要扮到若無其事?點解咩都要自己攬曬上身?

我真係個大白痴,仲話要撐住佢,但當有事發生嘅時候,我反而係最後一個先知道。
多謝你!
家母無辜嘅要搞搞廢正老母
算你啦
又停係呢d位,要拯救幾多次先得
【正廢柴】想出文冇負皮千祈唔好學樓主咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞