【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
感謝
live jor
lm
「嘩…呢Take可以喇,就係咁喇。」喺我唱完之後,阿杰同阿柔唔知幾時都返咗嚟。

「可惜啊,冇錄到,唔知仲唱唔唱得返?」阿柔好可惜咁講。

「我靜靜雞咁㩒咗錄音喇,錄曬喇。」呢下又真係估阿月唔到。

「咁多制你都識㩒?勁喎。」阿杰對佢講。

「輕鬆啦,阿姐都成日錄Cover,呢個Software用到熟曬。」到底佢仲有幾多嘢係我哋唔知…

「喇,你唔成功唔好返嚟見我哋啊!」阿柔將燒好嘅光碟交到我手,我望住呢隻碟,感覺好唔實在,唔敢相信真係出自我呢個音樂白痴身上。

話咁快,就到咗聖誕Party嘅日子。
我哋學校少數可取嘅地方,就係聖誕聯歡會會直落成日咁滯。上晝都係同大家記憶中嘅一樣,早會完就上返課室玩,去到一點左右就會放學。

然後同學可以選擇參加埋夜晚由學生會搞嘅晚會,對當時冇得出太多夜街嘅學生哥嚟講,都係一個幾好嘅慶祝活動。但過往我對呢啲慶祝活動都冇太大興趣,淨係想快啲完咗上晝嘅活動然後就返屋企。

所以我其實都唔知有咩好玩,果陣話好玩都係氹住阿月先。

但今年阿星要參加,阿雄都話要參加,傻嘅都估到原因,咁我同洛賓唯有捨命陪君子,況且都最後一年,都想留低一啲回憶。

雖然冇阿南喺到,我都唔知有咩回憶值得留低。

「你著到咁求其㗎。」果一日,我哋係可以著便服返去。望住著住Hoodie加牛仔褲嘅我,阿南一臉嫌棄咁講。
而阿南就著咗一條深黃色嘅不織布質長裙,再配上一條黑色Legging加一條灰色冷頸巾,一個鄰家女孩嘅形象簡單呈現咗出嚟,同佢平時咁運動型嘅裝扮好唔同。

「你早啲通知我你會著咁靚我就執好睇啲。」

「越嚟越口花啊你!」佢用手指篤我個太陽穴,但臉上仍然洋溢快樂嘅笑容。

「喂,試下。」佢遞咗一個保溫盒俾我。

我打開個盒,一陣濃郁嘅蒜香味湧入我嘅鼻哥霳,係一兜蒜香蝦意粉。我食咗一啖,意粉軟硬有致,伴隨住一啲蒜蓉粒令咬落嘅意粉更有口感,仲有好鮮甜嘅蝦油令味道更昇華。

「好好食喎,你整嘅?」我問。

「廢話。都話我煮得兩手,你又唔信。」

「信喇而家。」呢一碟應該係我食過最好食嘅意粉。

「好食咪...再煮俾你食。」
「咩話?」我掛住食,聽唔清楚佢想講咩。

「冇嘢啊!傻佬小心啃親。」

「唉喲,點解你有意粉食我哋冇㗎?」阿星唔知喺邊到彈出嚟,搞到仍然沉醉喺曖昧氣氛嘅我同阿南突然變得尷尬。

「你要啊?去隔離班睇下阿柔有冇煮俾你?」洛賓取笑阿星。

「以我所知冇啦,哈哈。」阿南講。

「獨食難肥喎正哥,分啲嚟啦!」阿雄講。

「你肚餓咩?我食唔曬俾你食啦。」嘉慧突然拎咗一盒Cupcake出嚟,遞俾阿雄。

係一個有包裝過嘅食物盒,想像唔倒嘉慧會做啲咁少女心嘅嘢。
我都推一推
仲有無
「你都冇食過扮咩食唔曬啊?你特登整俾阿雄嘅!」洛賓好唔識趣咁篤爆嘉慧。

「Woooo~」我哋起哄。

「關你鬼事咩!唔食我一陣掟咗去啦!」嘉慧扮曬鎮定咁講,但佢果塊紅過紅蘋果嘅臉已經出賣咗佢。

「唔…唔好!多…多謝曬。」第一次收女仔禮物嘅阿雄都呆曬咁唔識俾反應。

「唉,我哋走啦~走啦,再留喺到冇太陽都會曬死啦。」阿星慫恿洛賓。

「好喇,返埋位先!我哋嘅聖誕Party正式開始!」Miss Lam一入到嚟班房,就好有朝氣咁講。

「嗚呼!!」我哋成班都好雀躍,難得考完試終於可以好放肆咁玩。
「喇,我應承過大家邊個考到頭三名會有份大禮送俾你哋,而家係我兌現承諾嘅時候喇!」Miss Lam一邊拎出包紥好嘅禮物,一邊講。果刻我哋其實都未收到成績表,所以大家都好期待三甲會係花落誰家。

「第三名係!登登登!陳昭勁!」班上嘅邊緣人,冇乜兩句。

「第二名!老師真係好感動,波又打得咁好,成績又咁好,恭喜曬洛賓同學!」

「吓!!」我哋全部人都好驚訝,只有佢好驕傲咁從人群中走出嚟。喺我哋記憶中,佢嘅成績一向都係中規中矩,估唔到會突然進步得咁多。

「我平時收收埋埋咋!」佢即刻變得好牙刷刷。喺佢接過禮物之後,見到佢同子晴對上一眼,仲向住佢好滿足咁舉起手指公,笑得好燦爛。望住佢哋嘅我,突然有一種心疼嘅感覺。

「好喇第一名,你哋都估到會係邊個啦!就係阿月喇!」Miss Lam都唔再整色整水,大家都估到會係阿月嘅囊中物。
我哋都為睇唔到奇蹟出現而發出一陣陣嘅噓聲,阿月接過禮物之後都對我哋扮鬼臉。呢個可愛嘅舉動即刻令班男仔差啲再次暴動。

「你睇你,頭三都冇。」阿南Whatsapp窒我。

「車,你夠冇。」我反擊。

「你囉,阻住曬我溫書時間。」

「唔知邊個睇得YouTube多?」

「好喇,以下嘅時間就交俾男女班長!」Miss Lam退場,換上我同阿南接手主持。

「男、女班長!」等到Miss Lam叫咗我哋幾次,我哋先喺Whatsapp中抽離而回到現實。

「唔好自私傾先得㗎嘛!」Miss Lam都笑我哋。

「Wooo~~~」聽到呢啲咁具刺激性嘅說話,大家又再度起哄,尤其係阿星幾隻嘢。
來多小小
早啊
愈甜蜜既鋪排係為咗迎接最痛心既情節

黎啦黎啦,我準備好嫁啦
無論係新角色,青梅竹馬,分隔兩地,定係因誤會而分開,我都接受到喊嫁啦
女都要溝就知你on9
好青春

如果現實無好結果
至少係故仔入面還願
你啱啊
不要哭
唔好sad end啦樓主現實已經好多sad end
樓主請唔好出現阿南被癡漢跟蹤強姦,因而遠走海外既環節,否則我恐怕你見唔到聽日既太陽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞