【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
出文未 好緊火
得未呀ching
唔係甜故嚟喎
睇字都覺得sad
阿正好多時都一樣諗唔到要講咩
Push
來了來了 阿南身世大揭秘
「只係我諗唔到有乜好講,又唔想特登諗話題。」

佢擰擰頭,否定我嘅掩飾。

「你係咪好憎女人?所以先唔鐘意同女仔講嘢?」佢突然對準我嘅痛處問。

「邊係。」我詐傻否認。

「你果然會否認!」

「嗯?」

「係阿星同我講㗎,佢仲話你一定會唔認。」死仔...

「咁你都幾搞笑,成日明知故問。」

「我奇怪姐,單親家庭嘅影響應該冇咁大。」

「你又知?」

「因為我都係單親家庭長大。」
「真係咩?」我心頭突然一震,想像唔到平日經常笑面迎人嘅佢,原來同我一樣,擁有一個破碎嘅成長環境。

「嗯,所以我好明白你嘅孤獨,好明白聰聰嘅期待,我都好期待有一日,我爸爸會返嚟同我講:『我去咗行船之嘛。』,但我越大個,越知道唔會發生。」

「咁點解你可以成日都咁開心?」以前會覺得,佢嘅快樂係扮出嚟,但識得佢耐咗,就覺得佢好多時候嘅快樂都係發自真心。

「愛掛,我之後就同我婆婆一齊住,佢有一間公屋,可以俾我住埋,但我媽咪就要自己出去租樓。婆婆錫到我燶,可能咁先令我覺得我冇被世界遺棄。」

「你有冇嬲你老豆?」我問。

「緊係有啦,好嬲添,以前。與其用咁多力氣去嬲一個,或者唔會再見嘅人,點解唔花啲心思,去愛身邊守護自己嘅人?」

我冇回應佢,但腦中若有所思。

「我同你唔同,我冇辦法原諒我老母。」隔咗一陣,我先講得出呢句說話。
「點解?」佢問。

「喺我最後一次見我阿媽,佢同我老豆鬧咗場好大嘅交,當時我一啲都唔知佢哋喺到講緊乜,但每一句說話,我到而家仲記得。原來佢因為我老豆做醫生啲返工時間日夜顛倒,經常一個人喺屋企,有一晚悶得制,同佢一個男性朋友喺Pub飲酒,醉咗之後搞埋咗一齊,然後就Keep住呢種性關係,直至俾我老豆揭發。」

「咁你阿媽...」

「果晚之後我就冇再見過佢,自從果陣開始,久唔久就會有唔同嘅陌生女人上嚟屋企,同老豆狀甚親熱,每一次佢哋都會匿埋喺房,果陣我唔知佢哋喺到做咩,淨係每次都會聽倒啲女人嘅呻吟聲,嘈到我成晚都瞓唔著。每次見到呢啲女人,佢哋都會好親密咁攬住我,又攬又錫,又話會好好咁照顧我,但冇幾耐之後,呢啲女人都係會消失咗,隔一排又會有個新嘅女人上嚟,重複一樣嘅呻吟聲,對住我講重複嘅說話。」我連最壓箱嘅秘密都講埋出嚟,呢件事,即使阿星佢哋都唔知,果一刻,阿南莫名其妙地成為我最信任嘅人,令我竟無保留咁將一直以嚟嘅經歷講曬出嚟。

「嗯...」聽完我嘅故事,佢就沉默咗一陣,見佢有啲苦惱嘅樣,似係唔知點回應我咁。

「我明白喇。」佢突然講。

「明咩?」
「其實你憎嘅唔係女人,你只係憎你阿媽。因為佢嘅行為令到你覺得自己對女人失去信心,你對女人嘅印象就定型咗喺果班曇花一現嘅女人,同埋你媽媽嘅言行舉止上,令你不自覺同唔同嘅異性保持距離。又有可能即使有女仔主動埋你身,對你嚟講都係有目的嘅。」佢好似心理醫生咁剖析我嘅心理狀況,我都唔可以肯定佢有冇講中我咁討厭女人嘅原因,但爸爸果晚醉酒之後對我講嘅說話,確實令我咁多年嚟都好耿耿於懷。

「俾賤男呃過嘅女仔都有機會唔再相信愛情姐。」

「咁都係佢一時三刻未可以放低姐,終有一日,佢都會醒覺自己唔應該為咗個衰人放棄自己嘅未來。」

「你會唔會太樂觀?」我唔明白,任何事佢都好似睇到好簡單,抑或係我哋將任何事都複雜化?

「唔係我樂觀啊,係你悲觀姐。刻板嘅印象令到你即使開始明白世界嘅價值觀,亦改變唔到心底咁根深蒂固嘅感覺,你唔係唔知要改變,而係因為放唔低嘅執著令你逃避女人冇想像咁萬惡嘅現實。你,根本冇需要為咗過往經歷而逼自己憎女人。」佢嘅一言一語好似一個個孫悟空發出嘅氣彈不停向我攻擊,不斷撃潰我嘅防線,破壞我為自己心靈築起嘅防護罩。而家喺佢面前嘅我,就好似一個赤裸裸嘅細路咁。
因此我都承認,刻意疏遠阿南,都係為咗唔想改變呢個一直以嚟所相信嘅事。

「但女人都真係一樣好麻煩嘅生物,又難捉摸,又難溝通。」我回應,或者你可以當作,我最後嘅垂死掙扎。

「當有一日你遇到一個好嘅女仔,或者俾佢煩下你都開心。」

「我實冇咁犯賤。」

「你對過好多女人咩,你又知個個都係咁麻煩?」

「阿星講嘅,佢話佢果三個家姐都係有啲麻煩嘅事。」

「阿星識條鐵咩,佢係咁叻一早追到阿柔。」佢取笑阿星。

「咁...你都係啦,開學第一日果陣又喊又笑。」突然諗返起第一日認識嘅阿南,果種捉摸不定嘅情緒已經足夠令我捉摸唔透。

「呃!你啊!開解你仲咁話我!咁第一日去到新環境好驚㗎嘛!」佢一拳打過嚟,扮到好嬲咁講。我而家先知,當時佢果份難以接近,原來只係因為佢去對新環境嘅一份擔憂。
「嗯...恐怖。」我繼續回應,但心情好似舒服咗好多。

一直以嚟,為咗老豆嘅一句說話而自我封閉咗咁多年。阿南都講得啱,我係好憎我阿媽,因為佢嘅一走了之,因為佢嘅水性陽花,因為佢嘅不負責任。但就將對佢嘅憎恨投射到其他異性身上。

「哧!」佢聽完之後,無緣無故咁笑咗出嚟。

「其實你成日突然喺到傻笑係笑緊啲咩姐?」我問。

「唔知啊,每次都唔同,今次係因為,今日係識你呢幾年嚟,第一次聽你講咁多嘢嘅一日。」

「咁有咩好笑?」

「開心囉,可以令你咁敞開心扉同我講關於你嘅嘢。」

睇落佢三言兩語就令我放低咁多年嚟嘅包袱,但佢只係逼我面對一個我本來唔願意面對嘅現實。

「你其實都知道自己太執著嘅,唔係你都唔會同我講嘢啦。」佢繼續講。

「你係咁煩住我,我先睬下你。」

「車!唔煩囉咁以後。」佢鼓起腮,叉住腰咁擰開臉。
自推一個先
新讀者留名
Live
樓豬加油 幾好睇
Lm 個故仔幾吸引💪🏻💪🏻
歡迎光臨
多謝你
歡迎大家留多啲言講多啲想法
多謝
Pish
Live咗
樓豬加油 好睇!
希望可以留得低大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞