【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
仆街live 左
d 人物內心勾晝得幾好
但feel 到會sad end
唔知呢
But多謝你
仔細啲幾好 代入感勁高
Live左,估唔到重甜背後會係咁純真嘅校園故事
仲令我諗起中學時僅有嘅女同學經歷
Btw加油,爛尾屌爆你
多謝你
再推
LM
樓主文呢
Happy friday先黎冇文???
其實我都唔知,我點解會咁有勇氣去挑戰自己咁弱嘅一項,呢壇嘢一定係出醜居多。或者係因為俾阿南果種永遠唔會逃避困難嘅特質感染,如果佢知道我都有呢份勇氣,一定會好感動。

「唔係啊!我係阿南實冧到爆,好浪漫啊!」阿柔好陶醉咁答。

「喂星哥,洗唔洗而家俾個咪唱返兩咀?」阿雄即刻問,點知俾阿星一個重批肘撃中小腌。呢一下都表示,佢仲未追到阿柔,事後先知,原來佢都覺得欠缺咗一個好嘅表白時機,佢再咁拖落去,真係睇到我哋戥佢好心急。

距離聖誕節得返好少日子,而阿柔都講得出做得到,佢即刻搵到一個有玩開音樂嘅朋友,佢都肯借個錄音室俾我哋去錄歌。

「嘩柔姐你個朋友嘅地方,麻雀雖小,五臟俱全喎。」我走入呢個得幾百呎嘅Studio,驚嘆咁講。
「係㗎,平時我就喺呢到練歌,阿杰都好好人比我任用呢到嘅嘢。」阿杰就係佢嘅朋友,佢今日都有嚟到幫手。

佢一早為我準備好首歌嘅伴奏版本,然而萬事俱備,只係欠我呢個東風,阿杰同我試唱咗幾次,結果冇一次係可以喺個音準上面,睇阿杰咁難為情嘅樣,心底應該都後悔幫阿柔呢個忙。

「1、2、3 不要著燈~能否先給我摸黑吻一吻~」阿杰明明係唱得幾好聽。

「畢腰著燈~能否先給鵝摩黑蚊一吻~」但去到我唱嘅時候,就出曬事。

「唔緊要,我哋慢慢嚟。」好彩佢係個好有耐性嘅人,逐句逐句咁教我點唱,阿柔都教我點樣發聲發得好啲。

搞咗幾個鐘,先勉強可以將第一段好順利咁唱出嚟。

「好咗好多,係啲拍子要捉得緊少少,試下跟住個拍子機唱。」
唔止阿杰,我都開始後悔,其實都好多嘢可以挑戰,點解要揀樣最難嘅學…此刻我心入面,真係要對黃宗澤作出一個大大嘅抱歉,唱得差嘅你冇錯!錯就錯在陳奕迅嘅歌真係好難唱。

「我哋試下成首唱一次。」當練曬成首之後,阿杰話正式錄一次聽吓個效果點。

一邊唱,一邊都覺得好緊張,我不斷喺到諗返起阿杰教過嘅嘢,結果反而仲亂,變到又甩Beat、又唱錯歌詞。

「我教嘅嘢你把聲吸收咗㗎啦,試吓唔好諗咁多,憑感覺唱。」喺第一次試錄失敗後,阿杰都睇得出我嘅問題。

果然,第二次錄果陣我嘗試放低所有記憶,齋憑直覺去唱,果然冇咁多甩漏,更加過倒阿杰果關。

「係啦,好咗好多,唱多幾次應該會再好啲。呃,死啦,原來5點!我突然醒起要去交收,你哋練住先。」阿杰突然講。
「嗯?!我陪你啊!等佢一個人冷靜下都好。」阿柔講。就係咁,成個Studio就得返我自己一個。

難得冇人,我終於可以試下放膽去唱,始終喺佢哋面前,總係有啲怯。

唱唱吓,我仲忘我到合埋眼咁唱。

唱完一小段,正當自我感覺良好之際,門口竟然出現一個意想不到嘅人。

「嘩,你點會喺到?」佢突然嘅出現,令我不禁嚇一跳。

「呵,我一陣約咗阿柔行街,佢叫我上嚟等住先。」再次著住小背心加短褲嘅佢,真係每次出街都覺得好誘惑。冇錯,嚟嘅人正是阿月。

「嘛,幾夠薑喎,竟然挑戰唱歌,難聽嚟講都算唱得幾好啊。」
來了
究竟主角會唔會同阿月搞嘢呢?
主角食左阿月 之後仆街了
呢樣唔會
冇食 但一定會有啲嘢發生嘅
「關…關你鬼事。」俾佢見識到我嘅醜態,真係想搵窿捐。

「不過爭咁啲啦。」

「你又識?」

「阿姐聽歌果陣你仲係唱緊ABC。」

「咁爭咩啊?」

「唱歌最緊要嘅係感情。你啲感情爭咁啲囉,唱到讀書咁。」

「咁點先有感情呢,邵小姐?」

「你唱俾阿南㗎嘛,當你諗住同佢嘅回憶嚟唱,自然會有感情。」

「係咪㗎?」

「你試下咪知。」
「不要著燈 能否先跟我 摸黑 吻一吻
如果我 露出了真身 可會被抱緊
驚破壞氣氛 誰都不知我 心底有多暗
如本性 是這麼低等 怎跟你相襯」

由細到大,雖然表面只係對異性有所抗拒,但我近排先發覺,原來以前嘅自己直情係自我封閉得好厲害,就連身邊嘅人,我都冇辦法百分百去信任同依靠佢哋。

直至阿南嘅出現,如果我係無盡嘅黑暗,佢就係源源不絕嘅光明,佢總可以令身邊所有人快樂,本來我以為,我哋都係喺兩個極端中生活嘅人,永遠都唔會有交集。

「情人如若很好奇
要有被我嚇怕的準備
試問誰可 潔白無比
如何承受這好奇 答案大概似剃刀鋒利
願赤裸相對時 能夠不傷你」
但無論我心入面塊窗簾閂得幾實,佢呢道強光都總係有辦法進入我嘅心窗,令我明白,點解呢個世界咁需要光。世界只有黑暗,真係會錯過好多身邊嘅人和物。佢令我明白,我唔係得自己。我有老豆、有果三個雖然口賤,但有乜事總會第一時間出嚟撐我嘅兄弟,有雖然行徑好古怪,但又好投契嘅阿月,仲有,無論點都好支持我嘅佢。

「幾雙手 幾雙腿 方會令你喜歡我
順利無阻 你愛我 別管我
幾雙耳朵 共我放心探戈」

曾經我覺得,自己都算係一個冷靜灑脫嘅人。哈,原來喺愛情面前,我可以失曬常性。

直到阿南婆婆走咗之後,我先發覺原來我唔可以失去阿南,我好想令佢快樂、令佢幸福,縱使我好害怕,害怕佢有一日會好似我老母咁,突然離我而去,所以曾經有所卻步,唔太想承認自己對佢嘅好感,但始終逃避唔到自己嘅情感。

唔知你係咪呢,歐陽南?

「如何承受這好奇 你有沒有愛我的準備
若你喜歡怪人 其實我很美」
推推推
推吖 每日必睇
多謝將臣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞