【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
人唔傷心就唔會流眼淚
阿南當刻嘅眼神廢正係完全解讀唔到
但點解有疑惑呢
就要睇落去了
咁都正常嘅冇理由整一個唔關事嘅人物做主角
我準備好嫁啦
可以笑的話不會哭
「咁我都知...」佢嘅意思,即係暗示已經從阿柔嘅口中得悉阿南嘅取向,無疑對我嚟講係一個更大嘅打撃。

「當上一課啦,知道自己有幾唔成熟。」阿雄拍一拍我講。

「唔緊,有我陪你,一齊單身,笑死呢兩個女友奴。」洛賓指住阿雄同阿星答。

「嗤,我想俾你笑埋一份多啲。」我苦笑,但其實內心係充滿感激。

「死啦你。」

嗯,完了吧,如無意外。

冇可能。

雖然一切回到中一,大家唔再有交集嘅階段。

但發生咗嘅事,又點會可以咁易唔記得?只要喺見到佢嘅地方,我嘅視線仍然離唔開佢,一直期待,大家可以對上一眼。如果真係好似佢所講,以前佢成日咁樣望住我,唔知佢果陣有咩感覺?
幸好嘅係,佢真係好快就變返以前咁活潑、開朗,臉上亦重現返果個好令人心暖嘅笑容。只係,我已經失去擁有呢個笑容嘅權利。不過咁都好,證明佢可以重新生活。唔會再拘泥於同我過去嘅難堪回憶。

「喇,暑假之後大家就要認認真真讀書喇,要好好準備公開試。」喺中五最後一日返學,Miss Lam好語重心長咁講。

本來以為中五可以好轟轟烈烈咁過,令自己中學生涯變得無憾。本來以為會有一場好難忘嘅戀愛,令自己嘅人生有一個新嘅體驗。

點知去到最後,都係變返好似當初咁渾噩,咁得過且過。

「溫書喇,想裸考就算?」阿月問。我哋依然保持住喺圖書館睇書嘅習慣。以前真係睇書,但而家,係因為望出窗外,正正就係手球隊練習嘅地方,咁就可以望多阿南一陣,望住佢好努力咁為球隊打氣、管理。

「考唔考得好都係差唔多姐,溫嚟做乜?」

「你咁樣積積埋埋到公開試就好辛苦喇。」
「到時就會溫㗎啦。」我依然望住窗外,心不在焉咁答。

「你有冇諗過大學揀咩科?」阿月問。

「冇喎。」

「咁Jupas 呢?填咗咩?」

「求其揀咗幾科穩入嘅科。」

「你點解要咁樣放棄自己姐?明明你嘅成績都可以入好多幾好嘅科。」聽到我咁散漫咁答,佢沉唔住氣咁問。

「讀完咪又係出嚟做社畜,攞到張沙紙就夠啦。」

至於做作家,我覺得已經失去咗寫好一篇文章嘅靈魂,寫唔倒好嘅文章,仲有咩意思。

「你講大話!明明就係因為冇咗阿南而唔肯努力。」佢篤爆咗我。

「痴線,佢影響力冇咁大。」我否認。

「既然你心入面冇佢,咁你可唔可以當為咗我而上進啲啊?」

「不如咁講,你可唔可以為咗我而唔好再理我?」我反問。
「唔得!」佢好堅決咁答。「除非令你愛上我!」

「更加冇可能。」我回應。

雖然佢喺我身邊嘅日子,見住佢為我嘅消極而灰心,用盡所有方法去支撐住我,有陣時真係會令我有一啲觸動。但我知道,一日忘記唔倒阿南,阿月都只會係阿南嘅替代品,我都冇辦法可以百分之百將自己投入喺對阿月嘅感情上。

為咗令佢嘅熱情冷卻,有時我更加好絕情咁對待佢,就好似對初相識嘅阿南咁。但或者有人喺我身邊煩一煩,先提醒倒自己其實仍然生存緊。

「我唔會放棄。」佢抿一抿唇,然後好堅決咁講。

「你鍾意喇。」

呢個就係點解我同阿南最後都冇一齊,而且仲要喺訂婚Party上受到千夫所指嘅原因。唔係我唔想令阿南清楚我嘅心意,而係一切就好似一個蝴蝶效應咁,當中其實有好多「有彎轉」嘅機會,譬如如果可以平心靜氣咁同阿南解釋清楚,甚至再退多步喺聖誕晚會唔同阿月單獨傾偈,或者都會引領到去一個好啲嘅結局。但就俾我一手將統統能夠改變局面嘅機會破壞曬。
不如出多一篇…?
「衰衝動啦。」阿星拍一拍我膊頭講。回憶起往事,真係有好多感慨,就算隔咗咁多年,我都仍然覺得,一件明明自己係無辜嘅小事,最後會變到咁難以收拾,雖然我都有責任,但都冇佢哋講到咁負心漢姐?

「但佢幾時又有體諒過我?當時爭啲比人踢出校,仲喺到怪我呢樣果樣。」

「但你都知,佢當時係緊張你先咁。佢為你喊咗幾多晚你又記唔記得?」喺好多年之後,阿星先同我坦白阿南嘅所有嘢俾我知,但已經太遲。

「咁如果比多次機會你,你會唔會去講清楚啊?」阿星再問。

「我…」答有定冇好?

「你自己諗清楚啦,如果果次喺學校門口你有追到上去,結果可能會唔同。」

阿星返去阿柔身邊之後,我發現阿南一個人企咗出露台望住街外嘅風景。呢個畫面,不禁令我將以前望住佢背影嘅記憶重疊,當時佢都係咁樣望住街外。
「行啦!廢柴正!去搵返佢啊!」腦中突然傳出一把聲音,叫我走出去。

「死就死啦!」我自語。然後一步一步咁行出露台。

「今晚個天空好多星星好靚。」我仲未行到出去,佢好似已經發現我嘅存在。

「喔…」面對佢突如其來嘅開口,我都未能夠即時俾到反應。

「你知道嗎,非洲嘅天空都係咁萬里無雲。」佢繼續講。

「恭喜你啊,做倒你想做嘅嘢,歐陽醫生。」阿南之後真係成為一名醫生,更加加入無國界組織,實踐佢一直夢想嘅職業。

「原來做醫生真係好有意義,我終於明白當年你爸爸對救人嘅果份執著。」

「哧,可惜啊,佢最後冇再做醫生。」我答。

阿南擰一擰頭,表示唔同意。

「只係佢太愛你媽媽。」
想返起我爸爸媽媽,我同阿南都沉默咗。

我老豆,喺我升上中六之後就冇再做醫生。

原來上天一直將你身邊嘅嘢取取捨捨,不斷帶一啲嘢俾你,之後又拎走返。

唔單止我係咁,我老豆都係。

「正啊,有冇怪過阿爸?令你喺個咁唔快樂嘅家庭長大。」當佢將阿媽啲嘢講俾我聽之後,有一日佢突然問。

「點會,你做過咩我都好清楚。況且我都已經冇嬲到佢。或者都係,每個人都應該追尋自己幸福。」阿月嘅經歷令我明白,喺唔快樂嘅環境生活,只係一種折磨。

懂得放手,可能係一種成全。

「咁如果再俾你見返佢呢?會唔會同佢講嘢?」

「我諗唔會喇,有咩好講,大家都唔了解對方嘅生活。」

「如果佢唔係你諗咁樣呢?」

「即係點?」

「哈算啦,當我冇講過。」

當時我對老豆嘅提問不以為然,以為佢只係八掛問下。點知去到有一日,佢突然打去學校叫我即刻去醫院。
會啦 Friday night 嘛
照趨勢,可能開第二個Post係事在必行嘅事
真係好多謝大家咁踴躍嘅討論同意見
越嚟越多人有留言真係好感動
留得多言果啲 我都記得你哋啲名了
唔知爆Post之前做唔做倒100個淨正皮呢
希望嚟緊嘅文可以吸引倒你哋留個正皮喇
還我阿月!
同意!!
呀月都係好女仔黎
色色呢
好睇 加油
主要睇番個故事發展
到底阿正有冇同阿月上床
感謝你哋鐘意有啲始料不及
睇嚟都係sad end
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞