【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
含哂
佢係有頭髮嘅
有頭髮邊個想做洛賓
話說以前學校真係請過羅力威嚟唱歌
放工推一個
就地正法未?
加甜唔該

lived 好睇
推推推 樓主更新未
點解阿月會睇中阿正
感謝
OMW
即將就會講
我哋即將進入阿月嘅世界
大家坐穩
講下啫,當然我唔係啲咁禽獸嘅人。雖然,我承認都有呢個諗法,但阿月喎!除非係同性戀,唔係有呢個諗法都好正常姐。

「原來佢真人唱歌幾好聽喎。」阿月講。

「但你唔似好享受喎。」

「乜睇得出咩?」

「寫曬喺塊面啦。你巴閉啦,大有錢仔特登點歌俾你。」

「點解大家都要咁抬高佢,有錢真係高貴啲咩?」

「你好憎佢咩?」

「諗起啲往事姐。」

「願聞其詳。」
喔,Hi各位,我叫邵月。

不經不覺轉咗校都一個學期,喺呢幾個月真係有好多好有趣嘅經歷,最估唔到嘅,係會識咗隔離呢個高分低能。佢叫李卓正,成績好似幾好,但喺讀書以外所有事都好似好遲鈍咁。

或者你都會奇怪,點解我對符文安嘅舉動一啲反應都冇。

你知道嗎,其實我都係喺一個有錢人家中長大嘅女仔。同好多貴族子弟一樣,我由一出世都已經可以享受好多平凡人勞碌一生都追求唔倒嘅嘢。

但人真係好難服侍嘅動物,窮人會因為擁有唔倒富貴生活而唔開心,但當我成為佢哋眼中羨慕嘅有錢人,我嘅人生都係唔開心。因為從小到大,我都失去最基本嘅嘢 ─ 自由。

未夠三歲,我已經被逼去學跳舞、唔同嘅樂器。十二歲已經有鋼琴嘅演奏級資格。無可否認,我後來係幾享受去活用自己所認識嘅技能,但喺建立喜好之前,我根本冇得揀學唔學、鍾唔鍾意。
萬一唔鍾意呢?亦唔會有選擇放棄嘅權利。我所擁有一切嘅奢華、快樂,全部都係建築喺「服從」之上,只要循規蹈矩,就可以安枕無憂。

中學嘅時候我喺一間傳統女校就讀,圍繞自己嘅都係唔同嘅女生。但去到中三,屋企開始想我擴闊我嘅社交網絡,人脈對一個家族嚟講係最重要嘅資產。係,屋企人想我識多啲其他富家子弟,透過下一代嘅友好關係,進一步鞏固佢哋喺商界嘅地位。

名校同名校之間有好多聯會,會搞好多唔同學校之間嘅晚會、活動。我其實好唔鍾意去呢啲活動,每一個我認識嘅有錢仔,都係好進取咁,希望簡單三言兩語就認識倒我,再溝埋我。

而我就係喺呢個咁如狼似虎嘅地方認識咗佢,一個與別不同嘅男仔。

佢叫Wilson,同我接觸過好多嘅有錢仔好唔同,佢好謙遜,唔會因為自己嘅身份而變得自大狂妄。佢好靜,就算出席呢啲咁麋爛嘅活動,都只係默默咁企喺其他真係出嚟識女仔嘅有錢仔旁邊,有時真係唔明佢出席嚟做乜。
「屋企人叫就順便去下。」有一次,我忍唔住行埋去佢身邊問佢。

「即係你都唔想嚟?」難得搵倒同路人,我都按捺不住興奮。

「有得揀都最好唔好。」

「唉,你話我哋唔係有錢人幾好。」我講。

「你好唔鍾意自己身份咩?」佢問。

「有得揀都最好唔好。」我模仿佢嘅答案。

「做一晚窮人都得嘅。」佢答。

「你傻㗎,點做?」佢冇答,然後就拖住我隻手,跑咗出活動門口。

「喂,做咩啊,個活動未完啊。」

「由佢啦,你都唔想留喺到㗎啦。」

「咁…去邊啊?」

「我銀包得二百蚊,你估我哋可唔可以喺旺角留三個鐘?」佢問。

「二百蚊做得啲咩啊?」

「試下囉!」

結果我哋由灣仔搭地鐵落旺角,平時有司機接送嘅我哋連八達通都冇張。我哋望住賣飛嘅機搞咗好耐先買倒兩張地鐵飛,但上到車之後連轉車都唔係好識轉,幾經轉折先落到旺角。

好彩之前我同同學都去過幾次旺角行街,所以有啲咩商場、餐廳,我大概都記得。
我哋去咗食好多平時好少見到嘅小食,魚蛋啦、燒賣啦。原來旺角有一種好特別嘅小食,佢比你揀幾個餸,再揀一個冷麵,再加少少醬咁撈埋一齊食。Wilson同我Share咗呢個小食,因為全部餸都係凍冰冰嘅,所以一放入口嘅感覺涼浸浸,好特別!

「嗤,你未食過冷撈...?哈哈哈!」喺聽我講我嘅故事途中,阿正佢笑咗出嚟。

「屋企人點會俾我食呢啲!」我不忿反撃。

「我屋企叫做中產,原來都算貼地。」佢答。

「你聽唔聽啊仲?」我嬲嬲地咁問。

「聽啊。」

之後我哋去咗新之城,果到有好多好平嘅衫同褲,啲價錢低到難以置信。我諗平時我買一件T裇嘅價錢都夠喺呢到買到十幾件。

「不如試下著呢啲行街。」Wilson講,都係,著到咁靚行旺角好似好奇怪。於是我哋就買咗一啲衫,然後去咗朗豪坊換,換完之後真係覺得自己同平凡嘅距離近咗好多。
「死喇,原來我哋已經用曬啲錢。」Wilson同我講。

「咁點算,我哋咪冇得再周圍玩?」我問。

「唯有周圍行下囉。」

我哋喺旺角嘅街頭行嚟行去,當中有好多人喺條街到唱歌,好熱鬧。但可能人太多嘅關係,Wilson怕我走失,所以一直拖住我行。突然間,我覺得我哋好似一對小情侶,而我亦真係俾佢嘅樣貌同風度吸引倒。

行到咁上下,我哋都各自搵返我哋嘅司機接返我哋。其實我知道,我哋根本唔係窮人,就算點扮都唔會改變倒呢個事實。即使我哋用曬啲錢,一個電話都可以解決所有困難。

但就算係咁,印象中嘅呢一日,係我過得最難忘、最開心嘅一日。

呢日之後,我同佢嘅接觸亦多咗好多,佢會周不時約我周圍去,去嘅都係合乎返我地身份嘅地方。隨住接觸越多,大家都對對方有意思,所以就喺一個晚會,一個聯校嘅聖誕晚會,佢喺好多人跳舞嘅舞池中,錫咗我一啖。
「咁...係咪即係拍拖啊?」我問。

「睇吓你想唔想囉。」佢答。

「想...」

可以同佢一齊,真係我得到最好嘅聖誕禮物。因為佢對我真係好體貼,會諗好多小驚喜氹我開心,有時放學會特登接埋我,同我去唔同嘅地方玩。佢亦會帶埋我去佢朋友嘅聚會,當時嘅我仲因為呢種受到肯定嘅感覺而興奮咗好耐。

但原來,全部都係一個局,一個我爸爸策劃出嚟嘅局。

當有一日返到屋企,屋企突然多咗一個西裝筆挺嘅男人,一睇就知佢同我爸爸係相同份量嘅人,我指喺財產方面。而且呢個男人,輪廓有幾分熟悉,好似喺邊到見過咁。

「咦,阿月,返嚟啦,叫符Uncle啦。」一入到門口,爸爸就要我打招呼。

「符...Uncle?」連姓都咁熟悉?
終於追到live
WTF?符文安就係Wilson?
硬係覺得阿月個遭遇有啲似水星的魔女個miorine
等陣就揸部高達出黎一手拍死主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞