【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
因為係樓主安排,睇到少型都係唔陪其他巴寄刀片住
睇佐咁耐都冇留過言 因為覺得男主太懦弱太廢 好彩終於比我等倒男主生性
由細到大最勇呢次
硬埋 個拳頭
多謝你
可能就係咁消極先可以咁無畏
以前玩Facebook真係亂add
而家都發覺點解會加咗咁多唔鍾意嘅人
可能因為加果陣冇乜交集
係後來先結樑
雖然默默支持都好感激
但一齊傾下偈會再開心啲
個劇情真定假

好似特然間轉哂風格咁
呢段當然係假
會有咁嘅暴走係因為阿正實在壓抑住太多嘅不快
「係啊,我係垃圾。但至少我老豆當我係人咁育我養我。你?你老豆當你係隻狗,適當嘅時候攞你出去同其他名種交配咋!」我對住符文安講,睇住佢敢怒不敢言嘅樣,實在心涼。

「校長!如果你唔將呢個男仔踢出校,我今日絕對唔會算數。」俾我揭開真面目嘅中坑,惱羞成怒咁講。

「但…但係,今次又真係貴公子都有部分嘅錯,萬一咁樣傳咗出去,對學校嘅聲譽都…」

「傳媒方面有咩問題?我會冚住。」

「咁...」校長喺到沉思。

就係咁,我被罰一個大過、停學兩個星期,兼要寫一封悔過書。其他嘢會喺兩個星期後再做結論。今次俾我睇清楚一件事,所謂有錢人,都只係企喺金錢上嘅小丑,錢以外,就係面子最緊要。一旦撕破臉,只係一個醜陋、腐朽嘅人。
「兩個禮拜後見喇。」放學果陣,我同幾個兄弟講。

「得啦,我哋會嚟探你。」

「你哋留番啲時間嚟陪女啦。」喺聖誕節表白成功嘅佢哋,正正身處最快樂嘅階段,無謂俾我嘅事影響倒佢哋。

當我返到屋企樓下,終於俾我見到呢個身影,一個我朝思暮想嘅身影。

「點解要打交?」但果一個以前好甜美嘅笑容,冇跟住佢出現,阿南臉上掛住嘅,仍然係今朝果個冰冷嘅表情。

「件事已經完咗,唔答得唔得?」我問。

「點解要打交?」佢仍然追問。

「佢侮辱你。」我答。

「你唔識諗吓後果㗎咩?萬一佢要玩死你咁點算?」佢問。
「我冇所謂。」

「咩冇所謂?你一直都唔會咁唔理智㗎。」

「喂得啦!我搵你嘅時候你又唔理我,我比人打嘅時候你就袖手旁觀,阿月至少都會出嚟趕走啲跟班,你呢?而家扮咩關心我姐?」

有啲說話,衝口而出講咗,就收唔返。

我再因為衝動,將我呢排鬱鬱埋埋嘅煩燥,發泄咗喺佢身上。

當講完果一剎那,我已經好後悔好後悔,但太遲。

「對唔住,或者係啦。阻咗你咁多時間,唔好意思。」佢眼睛再次變得濕潤,就好似果日喺巴士到咁,然後轉身就走。

「唔係!唔係㗎!我唔係咁嘅意思!對唔住!對唔住!」我即刻衝上前攬住佢,但佢一直掙扎,企圖甩開我嘅糾纏。

「走開啊!你去搵阿月喇咁!」終於,佢都係甩開咗我,我諗我呢句說話,真係令佢受到好大傷害。佢嚟搵我,唔係代表佢會關心我咩?我好聲好氣咁同佢講嘢,咁咪可以和好囉。咁衝動做咩啊,李卓正!
我將停學嘅事話咗俾老豆聽,我以為佢會好大反應,點知又冇,淨係講:「咁呢兩個禮拜,你諗吓應該點做喇。」

喺呢兩個禮拜,阿南當然如意料之中冇搵我。聽阿星講,佢喺學校都變得好靜,放學又急急腳咁走。阿柔同嘉慧都花好多時間陪佢,不過佢哋兩個,好似都對我有啲微言。至於阿月,唔知點解佢父母冇再限制佢嘅行動,有陣時放咗學,佢仲要我同佢周圍去。

或者佢係想補償,因為佢呢一吻而帶嚟嘅風波。

雖然我冇責怪佢,件事亦唔係佢嘅錯,但每次佢搵我去街,我都拒絕咗,我實在冇任何心情。停學嘅日子,我就好似行屍走肉咁,每日攤喺屋企睇電視、玩電話,就算出年要考文憑試,都完全冇想溫書嘅衝動。

「叮噹。」有一日,門鐘竟然響起。

「Hi…嘩,你好頹啊。」打開門,竟然係阿月。

「你點知我住邊?」

「阿雄講啊!我求咗佢好耐佢先肯講啊。」

「咁你自便啦。」
正一傻佬
阿月咁鍥而不捨 再加上阿南成日無咗人
阿正可能會被打動
不過一齊咗 阿正都會發現佢唔鐘意阿月 同阿月分手令佢勁傷心
之後就決定做玩家
呢個進度先黎live
好有心機
如果係bad ending既話
希望可作多個sweet ending
哭了
或者故事會向更殘酷嘅方向走
歡迎
感謝感謝
平行時空嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞