【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
田一榮
樓主更新未 追到live啦
打緊
今晚見
又live左啦!樓主!
阿月
有文未
個電話由佢打,我當然唔擔心會係佢出事,所以喺前往醫院嘅路上都只有止不盡嘅好奇,到底佢咁急叫我去醫院咩事?

去到醫院同佢會合之後,只見佢眉頭深鎖,我從來未見過佢呢個咁無助嘅樣,我先感覺到一啲大事會發生。

「阿正啊,無論點啲嘢都過咗去喇,再追究嚟都無謂。」我哋走到一間病房,老豆突然講。

「點解我唔明你想講咩?」

「你阿媽…而家就喺病房入面。」

阿媽?!聽到呢件事嘅我完全冇辦法俾任何反應。

「點解?」我問。

「腦癌,即將要做手術。」老豆嘅手微微震抖咁講。

「有冇得醫?」

「五成機會,個手術我會親手做。」老豆正正就係腦科方面嘅權威,連佢都冇把握嘅手術,應該都真係幾棘手。
「又...又會咁突然?」我同老豆一樣,隻手不自覺咁微震。就算以前想像過千萬次同阿媽重逢嘅場景,都冇將而家呢個放落其中之一。

「係囉,又會咁啱係個腦,你話個天幾大整蠱。」老豆答。

我走入病房,床上面有個女人帶住冷帽,貌似好精神咁凝望住我同老豆,但臉色嘅蒼白已經顯現出佢嘅衰弱。

原來佢就係我阿媽,我其實一早唔記得佢係咩樣,大概係街上面撞倒都唔會認得果隻。原來佢好靚,係一種純淨無害嘅靚,大概同阿南係同一種美。難怪會有兩個男人為佢爭風吃醋,甚至令輸者難以忘懷。

「珊,呢個就係阿正。」老豆向阿媽介紹我,要向阿媽介紹自己親生仔,總感覺有啲奇怪。

「正...李卓正。咁大個咁高喇。」佢向我微笑。

我點點頭,唔知應該以咩反應去應對。

「阿媽。」幾經掙扎,我都係叫咗佢一聲。一聽到我咁嗌佢,佢徘徊喺眼圈嘅眼淚已經不停咁流落嚟。或者佢都估唔到,我會咁不計前嫌咁叫佢。
可能因為呢句「阿媽」,同喺街邊同一個陌生人講句「唔該」一樣咁普通,係冇攜帶任何感情或者想法。

但呢一刻,可能係十幾年嚟,第一次嘅「一家團聚」。

頭先講過,我曾經幻想過呢一刻會係點。會係好溫馨咁大家攬住對方?定係一家人去唔同嘅地方玩?總之都係一啲好美好嘅畫面。但由細個開始已經好盼望嘅「一家團聚」,到真係發生嘅呢一刻,我竟然一啲開心嘅感覺都冇。

阿媽不斷喺到同我講返我細個啲嘢,令我感覺到佢希望透過我哋之間稀少嘅回憶嚟同我拉近距離。可惜,佢越係講得生動,就越令我覺得討厭。

而家即係算點?喺最後嘅日子先嚟玩溫情?原來自己口中嘅唔介意,只係以為以後唔會再見先做到嘅豁達,一旦再見,果種鬱結又會重新走出嚟。

但礙於佢係病人,我亦冇當場發難,只有將一口口嘅怨氣監生吞落肚。

而呢個團聚嘅時間亦都只有短短十分鐘,阿媽嘅「現任」已經出現,即使見到我哋一家,仍然若無其事咁走入嚟,終止我哋相隔十幾年嘅重聚,就好似當年一個唔該,就走入嚟破壞我屋企,搶走阿媽,得返我同老豆相依為命。
「老豆,我返屋企先,阿媽,你好好休息。」喺呢個就嚟窒息嘅空間,我耗盡我最後一絲嘅寬容,令場面唔會以尷尬作結。

「正。」阿媽叫住咗我。

「手術果日,你會唔會嚟支持我?」

「或者啦。」我答完之後就走咗,原諒我真係放唔低。

返到屋企樓下,發現阿月一個人喺大堂到瞓著咗。

「喂。」我拍一拍佢,佢先迷迷糊糊咁醒。

「咁大冷氣你又唔著衫,一陣冷親。」我講。

「你...冇嘢啊嘛?」一見到我,佢就問。

「咩嘢?」

「我見你咁趕咁走咗,又冇覆Whatsapp,所以怕你有咩事。」佢答。
其實上天對我都唔差,失去阿南,又將阿月帶到我身邊。

「白痴,上嚟瞓啦。」我摸一摸佢個頭。

上到屋企,佢反而好精神咁拉我到梳化,佢屈起膝咁坐上梳化,唔覺意揚起校裙,俾我睇倒佢黑色嘅喱士底褲。

「坐好啲啦,走曬光。」我講。

「你唔望咪得囉。」佢不負責任咁講,但仍然安份地轉換返個坐姿。

「點解你永遠都咁包拗頸?」

「自己覺得啱就要堅持啦,只係好似自己覺得啱嘅嘢往往都有人覺得錯姐。」

「走光都啱?」

「走光邊有話啱定錯㗎,我覺得啱嘅係,喺鐘意嘅人面前就係可以比較隨性啲。」佢已經唔會掩飾對我嘅感覺。
「啱嘅嘢緊係要堅持,但有時啱同錯真係好難界定。」我感嘆。

「同你啱啱遇到嘅事有關?」佢追問。

「係...我阿媽返咗嚟,仲帶住個病返嚟。」我故意好輕描淡寫咁講。

「吓...咩病?」

「腦癌喎。」

「吓...」佢好似有啲愕然但又唔敢表現出嚟。

「哈,我以為我會冇咩感覺,點知原來見到佢之後都係有啲嬲佢。」

「咁證明你仲係重視佢。」

「我唔知,我又開始唔識分到底佢嘅離開係啱定錯。」

「點解要分啱定錯?你一係繼續憎佢,一係就放低姐。」

「我憎唔落,但又放低唔倒。」我答,呢種矛盾嘅感覺好討厭。
其實有家庭缺陷嘅男仔,喺被動地溝女呢方面贏曬
啲女會成日當正你有情感缺陷,想將你由深淵打救
咁又唔好講到佢哋利用自己背景博可憐咁攻心計
有得揀邊個唔想喺健康家庭快快樂樂成長
周末推一推
文呢?
無用架,呢啲被動技能嚟架
一講自己嚟自破碎家庭,啲女就叉咗半隻腳落去架
幾好睇
但其實樓豬係一路寫一路post
定已經寫晒?
仲有幾長?
推推推推!
「咁一啲解決唔倒嘅嘢咪丟低佢,由自己當刻情緒主導囉。」

「咁都得,哈哈哈。」果然係不負責任嘅小月。我一邊笑,一邊抹去從眼角輕瞟出嚟嘅淚水。

「有...冇嘢可以幫手啊?一係我介紹一啲醫生俾佢?」阿月輕搭我隻手,手心傳來一陣溫暖。

人嘅情緒一混亂就會做好多理性阻止唔倒嘅嘢,或者呢一刻,佢就係我唯一嘅避風港。我忍唔住將佢攬入懷中,輕撫佢擁有陣陣薰衣草香味嘅秀髮。

我唔知我有冇做錯,但我真係好需要呢種可以倚靠嘅安慰。

「白痴,我老豆已經係最好嘅腦科醫生。」

「係喎。」

「就好似你對阿南嘅感覺,放唔低就唔好放,直至有一日放得低,幾耐我都會等你,最緊要唔好放棄自己,由得自己頹廢落去。記住,牽掛一個人都可以好充實咁牽掛。」佢突然提起阿南,或者,佢都感覺到我嘅擁抱並唔係完全充滿住對佢嘅愛。
「你好傻。」我答。

「我嘅傻只係對你嘅限定。」

我哋就咁攬咗半個鐘,咩都冇講,就咁望住個日落慢慢從視線中溜走。

「好啦,我走啦,我司機喺樓下等,唔好諗咁多啦你。」

「嗯。」得到佢唔知算唔算有用嘅開解,又真係釋除咗好多疑慮,至少識得正面面對自己嘅情緒。

接落嚟幾日,我都有去醫院探阿媽,即使係帶住少少嘅悶氣去,但心底仍然希望可以留低多啲同佢嘅回憶。

俾阿月講中咗,係因為我仲好重視佢。

有時老豆都會落嚟病房,我哋三個人傾咗好多嘢,阿媽當然冇講佢喺離開之後嘅事,但我都同佢分享咗呢十幾年嚟我嘅生活。

包括點樣識咗幾個兄弟、孤兒院嘅事,同埋...阿南嘅事。
「傻仔啊,女仔咁樣嚟搵你緊係緊張你喇,你點可以鬧走人?」阿媽講。

「我都係咁同佢講,你睇佢個樣幾後悔。」老豆都踩我一腳。

「咁果刻啖氣仲未落。」

「你而家落咗仲唔追返人?」

「唔好咯,Hurt得人咁深,無謂再打攪佢。」

「你真係大傻仔。」阿媽輕拍我後腦一下,再講:「佢係冇意思嘅,你點搵都影響唔倒佢,影響倒佢嘅話即係對你仲有感覺啦。」

呢一下輕拍,係我第一次感受到一個母親對自己嘅關心。

「係咪㗎?」

「我都後生過,就係當初糊塗咗先...」佢講講吓就冇再講落去。

「我明白。」我答,佢唔想我再重蹈佢嘅覆轍。

「你明白?」老豆問。
「嗯,所有嘢都好難分對錯,與其係咁,不如跟隨自己嘅感覺走。」我答。

「你冇怪阿媽?」阿媽問。

「有,好怪。但如果你當初留喺到,呢十幾年都唔會快樂。至少今日,我哋三個都係快快樂樂咁喺一齊,係或者有啲遲,但始終都到咗。」阿媽聽到我咁講,即刻喊到收唔倒聲,仲不停同我講對唔住。以呢一泡眼淚作為咁多年嚟嘅贖罪,我都已經好接受。

「仁,多謝你,教得個仔咁好。」阿媽捉得老豆隻手好實咁講。

「唔關我事啊,係個傻仔自己諗通。」老豆輕鬆回應,緩解呢一刻咁傷感嘅氣氛。

阿媽亦點醒咗我,無論結果係點,我都要同阿南講清楚,那怕只係一句道歉,都係我欠咗佢。

或者上天感受到我嘅決心,第二日返到學校,一入到班房門口就同阿南迎面相遇。

「早晨。」我主動打破隔膜。

「早晨。」佢先有啲愕然,然後對我微微笑咗一笑,之後就離開咗。雖然係咁微小嘅舉動,但已經足夠令我心情暢快。我有預感今日一定可以同佢破冰。
未寫曬啦
所以係晚晚係咁打係咁打
故事去到7成了應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞