【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
符文安條契弟,喺Facebook放咗一張,阿月喺涼亭錫我嘅相。好可能,果一晚佢一直匿埋喺暗角偷偷哋留意住我哋,先捕捉到呢個時刻。

「佢突然錫埋嚟咋!我完全反應唔切!」我情急之下,有啲大聲咁講。

「咁點解佢會咁…」

「佢…」如果我答因為我聽完佢分享心事所以佢先回禮,呢個答案會唔會太滑稽?

「我都唔知。」我頭都耷曬咁講。

「咁我諗你要搞返清楚件事先啦。」佢突然變得淚眼汪汪咁講。

「好清楚㗎!我唔鍾意佢!因為我…」

「我講過㗎,一段關係入面唔可以有第三個人喺到,即使係咩形式,你搞清楚之後再搵我喇!」之後佢就落咗車,淨低我一個人…同埋一炸我哋送俾對方嘅禮物。

點解會咁?頭先唔係仲好哋哋㗎咩?點解我要咁手痕打開Facebook?

唔係。

點解我唔識得同阿月,保持返距離?
返到屋企,老豆見我垂頭喪氣嘅樣,估我九成失敗咗,所以就安慰我:「可能要啲時間姐,冇問題嘅。」

「唉,唔係,好複雜。」我答,之後我就入咗房。

我將條頸巾除咗落嚟,將佢放好喺衣櫃。望住一針一線都好完美嘅編織,唔知佢用咗幾多時間先織得好呢條頸巾?

點解佢會知我冇頸巾?點解佢會知我鍾意炭灰色?

但我就從來冇細心咁留意過佢嘅嘢,就連佢對貓敏感都唔知。

我打開咗佢寫俾我嘅信,信入面出現好秀麗而且熟悉嘅字跡,啲字跡成日出現喺佢借俾我嘅筆記上面,估唔到而家會出現喺一封親筆寫俾我嘅信中。
喂!壞人!你好嗎!

條頸巾啱唔啱戴呢?不過唔啱戴都要戴住㗎啦!織咗我好多晚啊!

如無意外嘅話,我諗你而家應該好滿足咁睇緊呢封信呢?因為我哋應該一齊渡過咗個好美好嘅一日。

講個秘密你知,其實啊,我由細到大都未試過俾人冷落㗎!我去都邊,都會識到好多新朋友。但你啊!你係第一個,會對我唔瞅唔睬。果陣我好大打撃啊!所以我由中一開始已經好留意你喇,我好想知點解我呢個人見人愛嘅形象喺你面前會失靈。雖然之後冇同班,但你嘅一舉一動都盡收喺我眼底之下。

你應該係我見過最特別嘅人,無時無刻都會拎住本書,除咗讀書之外咩都唔識,就算體育堂都淨係坐埋一邊睇書。除咗同果三個老死有交流之外就同其他人幾乎零接觸,尤其是係同異性。
有一次見你同個女仔傾偈果個想捐落地底個樣真係而家諗返起都好好笑!不過後來先知,係你家庭背景先會令到你咁。哈哈,原來我哋都係單親家庭長大,我哋仲唔係天造地設嘅一對?

後來你肯同我講多啲嘢,我真係好開心啊!即使係一啲冷言冷語,我都覺得足夠。因為每次你嘅冷漠當中,都係包含住少少嘅熱情、少少嘅關心。即使你每次都表現到好唔願意,但最後我要求你嘅嘢你全部都會做得到。

你會幫助我去搵手球隊嘅成員,去氹班小朋友開心,甚至...去睇我比賽。我知你其實係想幫我嘅!你認唔認啊?我知你一定唔認,問親你任何嘢你都唔認啊!肯定係反叛期!

不過,話你聽啊,果日輸咗波都咁開心,唔係因為打得好定唔好,係因為有你嚟睇啊!原來見到你出現,會俾倒我好多信心。
未end啊
樓主唔好
樓主唔好 sad end
你sad end 就打柒你
警誡大家唔好Gel頭
睇落去就知
如果係sad end
不如符文安溝左阿南
感謝你對阿南嘅喜愛
唔係話唔得 唔make sense嘛
樓主請自重
追到live左
勁好睇 支持樓豬繼續寫
樓主請謹慎……
我知其實你只係一座缺乏溫暖嘅冰山,所以我決定,一定要盡我能力,俾好多嘅溫暖你!因為不經不覺間,我諗我都鍾意咗你喇。

但之後你都知喇,幫助你,反而令自己喺同你之間建立咗一道牆,好彩你願意為我打破呢道隔膜,識你咁耐最勇敢係呢次喇!好多謝你喺我外婆走咗嘅日子一直陪住我,你話過會一直陪住我,你唔係呃我㗎可?

以你嘅性格,我估等你開口嘅話,我隨時等到人老珠黃都未等到,所以我而家喺到問你,李卓正!你願唔願意做我男朋友啊?

我俾兩個選擇你!一個係做!一個就係撕咗封信然後即刻跳樓自殺!希望聽日唔會喺港聞版見到你喇!

「我願意啊!我願意啊!你聽唔聽倒?」一睇完封信,眼淚就控制唔住咁不斷咁流,無盡嘅自責感同懊悔不斷喺四方八面咁湧出嚟。

點解佢對我咁好,而我就傷害咗佢?

我不斷咁打俾佢,甚至Whatsapp留咗好多嘅言,但都得唔到佢回覆。甚至第二日去到佢屋企樓下,我呆企咗喺到八個鐘,都見唔到佢嘅身影。後來阿星靜靜雞話我知,阿南去咗佢媽媽屋企暫住,仲話阿柔千叮萬囑佢唔可以話我知。

原本我哋可以過一個好開心嘅聖誕節,甚至係一齊倒數,一齊邁向新嘅一年。

除夕夜,佢哋個個都有街去,只係淨低我一個孤零零咁喺屋企。

「十、九、八...」電視傳出倒數嘅聲,但我都冇心情再去睇。

冇咗阿南,同冇明日有咩分別?
「新年快樂。」

我喺Whatsapp打咗呢句說話俾阿南,由一個剔、到雙剔、上線、Bluetick、之後下線。經過一絲絲嘅期待,但都得唔到佢嘅回覆。

去到後來,我甚至開始質疑,既然佢咁了解我,點解唔肯相信我嘅清白?我曾經想搵阿月去幫我解釋,但阿月同阿南一樣,好似喺我嘅世界入面人間蒸發咗,點搵都搵唔倒。

然後終於等到開學嘅日子,我滿心期待,一早就返到學校等阿南返嚟。

一返到學校,大家嘅目光好似都放咗喺我身上咁,令我好唔自在。原來成名嘅感覺都唔係咁好,尤其當你係因為一啲醜聞而出名。

而始作俑者符文安。更加喺我面前趾高氣揚咁行過。

「咦,情聖,返嚟啦?你...啲女朋友呢?」佢好囂張咁問。我真係冇試過咁想打一個人,如果殺人係合法嘅話,或者佢而家已經俾我分屍。
「你知唔知呢,你個廢柴樣真係好乞我憎。你同你班Friend都只係一班垃圾,尤其是果個咩洛賓,仲想同我爭子晴?吔屎啦!你啲咁嘅垃圾憑咩食曬阿南同阿月?」或者喺佢眼中,女仔只係一堆俾佢消遣嘅玩具。所以當佢出言侮辱阿南同阿月,我再控制唔住我嘅怒火,向住佢塊臉打咗一拳。

「你含撚啦仆街,你啲二世祖先係垃圾!除咗錢之外你乜撚嘢都唔係啊!」估唔到,佢一拳就俾我打到瞓咗喺到。一下突如其來嘅一拳,令我都唔知自己到底出咗幾多力。但見識到佢嘅脆弱,我好似失去理智咁不斷向住佢個身好用力咁踢。

「你估個個都係你嘅玩具啊?」一下。

「你估我哋就只可以俾你糟質咩?」兩下。

「人哋怕你,我當你Kai子咋。」三下。我將呢個禮拜所有不快嘅情緒發泄曬喺佢身上。

見到主人俾人打,佢班跟班即刻撲出嚟拉開我。符文安見到我受制,即刻企起身並且向我暴打以報復。
大家冷靜
多謝你
屌…feel到阿南想大愛成全阿正同阿月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞