【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
諗諗吓,冇錯,係我。

如果唔係我唔識得防備,唔係我咁衝動,我同阿南,可能真係可以一齊走落去。

「男班長!麻煩追返曬啲通告!」過咗喪禮,過幾日阿南都返返學。重回校園之後,果個正能量滿滿嘅阿南已經回歸。

喺我眼睛所及嘅位置,見佢可以重拾返屬於佢嘅甜美笑容,好開心咁同阿柔仲有嘉慧講笑,我都安樂好多。

「吓...仲有大半班人未交喎。」

「唔理!搞掂佢!」佢笑嘻嘻咁講。自從佢返嚟之後,佢對我嘅態度好似唔同咗,比起以前更加粗魯同直接,會更加將自己真性情嘅一面喺我面前表現出嚟。

更加開始會使喚我做嘢,係使人唔使本果隻,不過一切都係更親近嘅表現,所以我都照單全收。

「係...」

「嚟啦,最多搞掂請你食雪糕。」佢用手指逗一逗我下巴,搞到我好似佢隻狗咁。但對住佢嘅欲擒故縱,我完全被馴服。

「喂,你哋三個!交通告!」我嘅頭號目標,當然都係呢三條友。
有喇
深夜輕輕一推
「咩通告?」阿星問。

「聖誕晚會啊!唔簽當你唔去啊!」

「簽!即刻簽!」佢講。

「家長簽名啊!」

「得啦,佢OK㗎啦。」然後佢就冒咗佢阿媽簽名。

其他同學都好順攤咁交咗通告俾我,唔洗一個小息已經差唔多收齊。

「喂月姐,交通告。」我搵上阿月。

「喔,呢到。」佢向我遞上通告。

「嗯?做咩唔去?」

「唔想去咪唔去。」

「去啦,好玩啊。」
「煩唔煩啊,都話唔去。」佢今日有啲燥,可能又係女仔每個月嘅「例行公事」。

「好啦。」我收咗佢張通告之後就搵下一個。

「等陣。」但佢又叫停咗我。

「?」

「你果日陪住我,我就去。」佢拋咗一個難題俾我。

「緊係唔得,我要陪阿南。」

「阿南果日都唔去。」

「你又知?」

「佢同我講,佢話佢媽媽果日生日。」佢哋幾時開始熟…

我攞返阿南嘅通告出嚟睇,果然係寫唔去。
「咁唯有應承你啦。」我將阿月嘅通告遞返俾佢,佢亦即刻改返個選項。

「喇,唔好丟低我啊。」佢遞上尾指,示意要勾手指做證。

「得啦,煩。」雖然唔知佢係咩用意,但我依然勾上我嘅尾指。

放學嘅時候,我將收齊嘅通告,交到阿南手上。

「快手喎,叻仔!」

「雪糕呢?」我問。

「唔洗驚走數喎,而家去買!」

「你幾時同阿月咁熟?」喺行去小食部嘅路上,我好奇咁問。

「嗯…唔記得咗。但佢幾好人啊,之前都有特登Whatsapp問候我。」
「咩人喺你眼中係差㗎?」我問。

「有啊,符文安囉!原來佢真係個衰人嚟,同子晴拍拖之前已經玩過人哋感情,枉我仲咁欣賞佢球技。」

「哈,你而家先知佢啲嘢咩?呢單嘢,我都略有聽聞,聽講仲係撬人牆腳。」

「係啊,原來個女仔之前就係同胡一刀拍拖。」

「唔怪得佢咁憎符文安啦。」我終於都明白,點解胡一刀會咁憎個仆街。

「係喎,阿月同我講我先知,你媽媽就生日。」但每次聽倒阿南講起胡一刀,我嘅大腦就會麻痺一下咁,所以亦即刻轉換話題。

「喔係啊,所以果晚去唔到晚會喇。」

「喔…」

「唔洗失望喎!一係我哋交換禮物啊!喺聖誕節果日。」
「呢個建議唔錯。」我淡定咁答,但其實內心非常興奮,我好期待阿南會送咩俾我。

「就咁話啦!勾手指尾!」佢舉起尾指,乜而家啲女仔咁鍾意勾手指尾…?

喺迎接聖誕節嘅來臨之前,我哋都要完成咗大考先。阿南成日都會上嚟我屋企溫書,溫到悶嘅時候就會睇吓我老豆之前買落嘅DVD,有時就會開YouTube睇唔同嘅無聊片。

「講個好消息你聽,我阿媽決定搬返嚟同我一齊住。」有一次睇睇吓片,佢突然講。

「咁咪幾好,唔洗捱貴租,又可以多啲時間陪你。」

「難啲咯,佢都搵到佢嘅第二春,而家戀愛大過天,唔記得我喇。」聽阿南講,個男人係佢媽媽返夜班時認識嘅。

「個男人對佢好,對你哋好就夠。」

「咁都幾好嘅,至少佢正正經經,搞啲小生意。」

「會越嚟越好。」我摸一摸佢個頭講。
「你都唔准蝦我,唔係你就知死。」佢冇啦啦燒埋我果疊,仲隨手舉起把較剪指住我。

「點...點敢。」面對咁嘅生死存亡時刻,點都屈服啦。

「咔嚓!」門口突然傳出開門聲。

「大獲,老豆返!」明明佢話今日會遲返㗎!我馬上變得手忙腳亂。

「怕咩,我哋又唔係做緊啲咩。」相反,阿南就十分冷靜。但佢又講得啱,我哋又唔係做啲咩苟且嘅嘢,有乜好驚?

但聽到老豆一步一步行入嚟房嘅聲音,心仍然不期然會好緊張。

「咯咯!」當我以為佢會開門入嚟嘅時候,反而佢只係敲咗兩下門。
自推一下
推 keep住live
留名
「你有同學嚟咗啊?」佢喺門外問。

「喔...係啊。」

「會唔會喺到食飯啊?」我望向阿南不斷搖頭,點知阿南就係咁扤頭,仲好似好興奮咁。

「喺...喺啦。」我好無奈咁答。

「點解你一啲都唔緊張?」老豆行開咗之後,我問。

「你知我志願係乜㗎!仲唔爭取機會取下經咩!」其實我都唔明白,點解我會同啲醫生,或者想做醫生嘅人咁有緣,但偏偏自己完全對呢方面冇興趣。

「咁又係。」

「你阿爸都幾勁,揸完手術刀返嚟又揸鑊剷。」

「咁佢係幾盡責嘅咁多年嚟,從來都將工作同我好平衡咁分配。」

隔多一陣,當聽到有啲炒餸聲,阿南就話忍唔住想出去睇。佢跟住我尾,掂起腳尖咁細細步行,然後匿喺我背脊後面𥄫。
「你好啊,阿南小姐。」阿爸似乎察覺倒我哋嘅出現,背對住我哋同阿南打招呼。

「Uncle都識我?」阿南好奇咁問。

「阿正成日都同你Whatsapp傾偈,我估係你嚟掛。」阿爸好輕描淡寫咁形容佢偷睇我電話。

「係你自己電話周圍放,我先望到炸。」估到我下一句想責怪佢嘅時候,佢即刻再解釋。

「咁Uncle冇估錯即係證明阿正佢冇同其他女仔成日傾計。」喺老豆面前,阿南叫返我做阿正,呢次好似係佢第一次咁叫我。

「你地坐陣啦,好快有得食。」老豆講。

「你老豆都幾健談,點解同你咁唔同?」

「要每一個做手術嘅人都相信你,唔健談點得?」
「你老豆都幾靚仔,點解同你咁唔同?」

「死啦你。」我冇佢咁好氣。

「你老豆咁...」

「你係咪懷疑我唔係佢親生?」

「少...少少。」佢一路講一路偷笑。

我原本以為,喺呢個場合中應該會係好尷尬,點知又意外地幾融洽,喺食飯果陣,阿南不斷同老豆分享我喺學校啲嘢,又問咗老豆好多關於做醫生嘅要事。知道老豆曾經救過幾多人之後,阿南不禁對佢讚不絕口。

反而我好似搭檯咁,半句說話都搭唔到嘴。

「Uncle你真係好勁,第時我都要做個同你一樣咁好嘅醫生。」佢向老豆闡述咗自己嘅理想之後,就喺到發表佢嘅豪言壯語。
感謝你
齊齊推
咁慘 即係個故八成部份都寫得唔好
紙言追左一排 轉返過嚟依邊先
Lm
劇透
原來阿南同老豆雙方一拍即合
有共同興趣 一個缺乏父愛 一個寂寞難耐
最後俾老豆食左
搞到阿正之後痴撚左線崩潰 唔再信女人
淨係玩一夜情 唔敢再放真感情
唔怪得見返阿南咁撚尷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞