[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
一覆就見到你答左,聖經問答大賽從來冇玩過,好似好好玩咁
呢首正呀,曾幾何時識背,兩位早抖~
死刑同打仗本身都同上帝名義冇關。
你個國家比人攻打,最「合理」係咪引頸待戮因為還拖「唔合理」?
你捉到個連環殺手,又點對佢先係「合理」?

呢D比較一般既道德既問題,唔知你心入面有冇一套準則,有既話不妨拎出黎討論下,又可以同聖經果套比較下。

定係你想focus 係「應該咩人先抵死」呢?因為聖經當中提及既律法同你心目中有出入?
亂倫方面 例如創世記19章31節~36節

呢一段聖經平鋪直敘,講左摩押亞捫呢兩個民族點樣黎,對羅德同佢兩個女冇任何評論,冇話佢地好或者唔好。(上次都題過,當時未有摩西律法禁止亂倫。)

我作為讀者都冇需要作道德既評斷。可以進一步問既係:
(1)佢地點解會有亂倫既一日?呢個聖經有講。
(2)佢地亂倫帶出黎既結果好唔好呢?我諗就唔係好好。

(1)先講下點解有呢件事。
羅得係亞伯蘭個姪,父家既一員。
創世記11:28
//這是他拉的後代。他拉生亞伯蘭、拿鶴和哈蘭;哈蘭生羅得。//
耶和華叫亞伯蘭離開父家。
創世記12:1
//耶和華對亞伯蘭說:「你要離開本地、本族、父家,往我所要指示你的地去。//
亞伯蘭冇跟足耶和華指示,因為羅得都去。
創世記12:4
//亞伯蘭就遵照耶和華的吩咐去了;羅得也和他同去。亞伯蘭離開哈蘭的時候年七十五歲。//
亞伯蘭同羅得唔夠位一齊住,兩邊既人有爭執,於是分開,羅得結果住左去罪大惡極既所多瑪(創13章)。神既天使要毀滅所多瑪城,並拯救義人羅得一家。
羅得兩個女婿當神冇到,最終同個城一齊毀滅。
創世記19:14
//羅得出去,告訴娶了([19.14]「娶了」或譯「將要娶」。)他女兒的女婿們說:「起來,離開這地方,因為耶和華要毀滅這城。」他的女婿們卻以為他說的是笑話。//
羅得唔聽天使話
創世記19:15-16上
//天亮了,天使催逼羅得說:「起來!帶着你的妻子和你這裏的兩個女兒出去,免得你因這城的罪孽同被剿滅。」但羅得遲延不走。//
天使捉住羅德得走叫佢跑上山
創世記19:17
//領他們出來以後,就說:「逃命吧!不可回頭看,也不可在平原站住。要往山上逃跑,免得你被剿滅。」//
羅得唔信天使
創世記19:19下-20
//但是我不能逃到山上去,恐怕這災禍追上我,我就死了。看哪,這城又近又小,比較容易逃到那裏。這不是一座小城嗎?求你容我逃到那裏,使我的性命可以存活。」//
天使應允並叫羅得走去瑣珥
創世記19:21-22
//天使對他說:「看哪,這事我也應允你,不傾覆你所說的這城。你要趕快逃到那城,因為你還沒有到那裏,我不能做甚麼。」因此那城名叫瑣珥。//
羅得個老婆唔聽天使話,結果變鹽柱。
創世記19:26
//羅得的妻子在他後邊回頭一看,就變成了一根鹽柱。//
羅得又「怕」,再度唔聽天使話
創世記19:30
//羅得因為怕住在瑣珥,就同他兩個女兒從瑣珥上去,住在山上。他和兩個女兒住在一個洞裏。//

(1)結論:差唔多每一樣野都唔合乎神既心意,從而推論神唔想佢地亂倫。

(2)再答
你係點肯定/推論出到現在唔係果種祝福?現在跪完,都好common長輩祝福晚輩,兩種祝福會有咩唔同?

我認為context比form重要,跪只是中國人在某些場合謙卑下來,尊敬長輩的表現,而且他們是活人,如果就咁牽扯去拜偶像,我覺得唔妥當。
我用肯定純粹因為文化唔同,聖經入面果種係包埋預言,亦有神係度,華人社會果種係祝下白頭到老/三年抱兩咁,我覺得係wishful thinking。

創28:3
//願全能的上帝賜福給你,使你生養眾多,成為許多民族,//

唔係好識講添,有個神係背後係唔同D?

我覺得你呢個理解係一D問題都冇:你覺得冇拜緊偶像既話,冇人可以judge。
當然係一個宣告只拜真神既機會,但唔一定要咁做。
不過講起跪,跪起來禱告也愈來愈少見
這個其實係一個好好既練習
其實跪係好攰的
但果重虛己,係好唔同的
真,讀經真係要放低一些今日的道德觀同文化去睇;另幾段好common被讀者拿來論斷聖經人物的信心不足是阿伯拉罕和以撒的認妻作妹事件同彼得三次不認主事件。

傳次聽到人地話呢d人物信心不足既時候,我都心諗大佬你地要試下易地而處先得架
好好訓練humble 以人行先 第一次聽
但幾好嘅angle! 我又share下自己個方法 有3步

1. 首先較對焦點同上帝
葡萄樹與枝子關係,學習真謙卑,首先一定要喺上帝裏面(呢個我都仲未做到,要/想回轉)
2. 然後忘記背後努力面前 (忘記背後包括係昨日嘅成功同失敗都要忘記)
3. 認知自己喺上帝眼中創造如何獨特和寶貴(咁樣減少比較,e.g 蘋果同橙冇咩好比兩樣都唔同嘅嘢)

不過道理就咁講囉,要祈禱神比能力proceed
1-3 全部都唔易
3. typo 減少同人嘅比較
我唔信有神係咪都係上帝嘅旨意嚟?
唔係,我們的神是乃願人人得救的神
你唔信唔係佢既主意,佢最多只係任憑你不信而已
我都分享一下,永遠記住自己擁有的一切幫助(包括現在有的知識同能力)從何而來。又問下自己算甚麼不要怕被別人讚美,但總張榮耀歸神
講起跪禱
反而彌撒嗰啲木凳係有呢個設定
彌撒入面有啲程序都係要跪禱 濛巴一定知la
原來返彌撒其實好忙
又跪又企又坐又向左又右咁
點會好玩好似係小學生先參加
係好忙既,所以講道好短,得15分鐘到,其餘去晒儀式度,但問題係信眾有幾明白儀式背後既意義,我有保留。其實有d神父講道都好好架,不過團契相對冇咁流行,用研經文化都比較弱(因為佢地會信神父講經俾佢地聽就岩)
之前試過一次,個神父講道用炸彈 dynamite 黎講神既道既能力 dynamis 有爆炸性,我聽到
所以,謙卑難學
小學生就睇熟成本聖經,好野
兩個都講得好好
樓上答完,上帝既旨意仲包括左:係信既人同佢永遠一齊,唔信既同佢永遠分開。最尾大家係望到對面不過過唔到去姐。
咁先自有福呀
補充返(1) 少少,雖然羅得一家唔係好聽話,但係神都係憐憫。
創世記19:16 //...二人因為耶和華憐憫羅得,...//

講埋(2)亂倫既結果。
摩押人同亞捫人基本上做左以色列人既世仇,又引以色列人離開神(律法同敬拜對象),直到佢地比巴比倫消滅。

除左特別講既路得氏,基本上冇好野出黎。

淫亂
民數記25:1
//以色列人住在什亭,百姓與摩押女子行起淫亂。//

以色列人出埃及果時唔比打佢地
申命記2:9
//耶和華吩咐我說:『不可擾害摩押人,也不可與他們爭戰。他們的地,我不賜給你為業,因我已將亞珥賜給羅得的子孫為業。』//

但佢地反而唔幫以色列人
申命記23:3-4
//「亞捫人或摩押人不可入耶和華的會;甚至到第十代,也永不可入耶和華的會。
因為你們出埃及的時候,他們沒有拿食物和水在路上迎接你們,並且雇了美索不達米亞的毗奪人,比珥的兒子巴蘭來詛咒你。//

神用摩押人管教以色列人
士師記3:12
//以色列人又行耶和華眼中看為惡的事,耶和華就使摩押王伊磯倫強盛,攻擊以色列人。//
以色列人聽神話果時,就情況掉轉
士師記3:30
//這樣,摩押就被以色列人制伏了。國中太平八十年。//

佢地拜假神,以色列人又拜埋一份,連聽講野既王都衰過
列王紀上 11:1
//所羅門王在法老的女兒之外,又寵愛許多外邦女子,就是摩押女子、亞捫女子、以東女子、西頓女子、赫人女子。//
11:7
//所羅門為摩押可憎的神基抹和亞捫人可憎的神摩洛,在耶路撒冷對面的山上建築邱壇。//

註:拜「摩洛」要搵BB/小朋友黎放入火燒
歷代誌下28:3
//照着耶和華從以色列人面前趕出的外邦人所行可憎的事,在欣嫩子谷燒香,用火焚燒他的兒女,//

佢地既結局
以賽亞書15:1
//論摩押的默示:一夜之間,摩押的亞珥變為荒廢,歸於無有;一夜之間,摩押的基珥變為荒廢,歸於無有。//

上文提到既路得係摩押人,而佢既選擇令佢得到另一個結局,唔再重複
路得記1:4
//這兩個兒子娶了摩押女子為妻,一個名叫俄珥巴,一個名叫路得,在那裡住了約有十年。//

「恨我的,我必懲罰他們的罪,自父及子,直到三、四代; 愛我、守我誡命的,我必向他們施慈愛,直到千代。」
Typo 佢地拜假神,以色列人又拜埋一份,連聽講野既王都衰過
不過講返轉頭,拜假神係咪就係亂倫既後果?聖經似乎冇明言。不過亂倫係摩西後就明文禁止。如果講亂倫既後果,又可以舉下暗嫩仲精彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞