[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
好多人拋個問題老奉覺得會有答案。

點解有罪呀?
點解有苦難呀?
神唔係全能全知架咩?

又老奉覺得神/聖經/信徒要答佢,大哥你邊位呀?

聖經唔係serve呢個purpose 囉大佬

「聖經都是上帝所默示的,於教訓、督責、使人歸正、教導人學義都是有益的,」
‭‭提摩太後書‬ ‭3‬:‭16‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/2ti.3.16.RCUV

上面冇「解答世間一切問題」呢個purpose囉

聖經係叫你懷敬畏的心去聽,去睇領受神既真道,唔係叫你諗到個問題去叫聖經答你呀

唔係話冇得問問題討論,不過應該係你睇完經文先問,大家一齊解一齊學習,而唔係拎個問題叫聖經serve你囉

Btw, 其實我對傳統神學既魔鬼論、苦難論毫無興趣
又唔跟聖經啦 當然邪教徒信嘅只係一個邪神而唔係聖經

雅各書:1:5 你們中間若有缺少智慧的,應當求那厚賜與眾人、也不斥責人的神,主就必賜給他。
雅各書:1:6 只要憑著信心求,一點不疑惑,因為那疑惑的人,就像海中的波浪,被風吹動翻騰。
雅各書:1:7 這樣的人,不要想從主那裡得甚麼。

詩篇:82:6 我曾說:你們是神,都是至高者的兒子。
加拉太書:3:29 你們既屬乎基督,就是亞伯拉罕的後裔,是照著應許承受產業的了。
啟示錄:3:21 得勝的,我要賜他在我寶座上與我同坐,就如我得了勝,在我父的寶座上與他同坐一般。
啟示錄:21:7 得勝的,必承受這些為業,我要作他的神,他要作我的兒子。

係咁吹原文嘅邪教徒又睇唔到提摩太後書‬ ‭3‬:‭16‬ ‭寫嘅唔係講緊聖經 拎住人哋出嘅神學著作舉得比聖經更高,引用嘅原文都只係神學者寫出嚟嘅解釋
果然驕傲嘅人只係想解出自己想要嘅解法
因為自己睇聖經搵唔到呢啲答案,就幻想個邪神出嚟去合理自己睇唔掂聖經,再以為全世界都同自己一樣搵唔到答案
睇完晒兩邊就知你錯,但你只睇過自己嘅解法又唔接受錯,每講一句都正中晒自己講嘅嘢,打臉打到啪啪聲
吹咁多原文有鬼用?希伯來文母語嘅唔信你嘅耶穌,希臘文母語嘅唔信你嘅新教。仲拎到原文打飛機自high
聖經寫嘅係你們是神的兒子,魔鬼就問大哥你邊位
聖經寫祈求就得到,魔鬼就話聖經唔為你答問題
對傳統神學無興趣即係原來你信嘅係異端嚟 原來咁耐都同緊個異端傾計
異端原文係咩呀?知唔知母語係原文嘅人點睇你對聖經嘅解釋呀?
拎住人哋嘅神學著作當真理學咁多原文,對上一次同原文母語傾聖經係幾時嘅事?
要人睇完聖經先准問問題
但你問我問題前睇咗摩門經未啊?
不概係邪教徒,雙重標準到真係好肉酸
https://youtu.be/wmOEiKoHYdU
https://youtu.be/EHTmDOSBpYs
歡迎其他讀者比較一下,一神論到底合唔合乎聖經
睇黎有人好想我回應佢一層回三層

聖經既講人係罪人,亦講人被神高舉,你要聖經為你服務,你想講乜咪quote乜章節囉,但都要睇整體係咪合乎聖經想同我地講既野,就係叫人知道佢係神。

「人算甚麼,你竟顧念他! 世人算甚麼,你竟眷顧他! 你使他比上帝微小一點, 賜他榮耀尊貴為冠冕。」
‭‭詩篇‬ ‭8‬:‭4‬-‭5‬ ‭RCUV‬‬

首先人要自認為卑,才會被神高舉。

自己高舉自己,果d叫愚妄

Btw, 我冇興趣(估黎巴都冇)係呢個post研究或討論摩門經,亦唔打算批判,所以都唔打算睇。黎巴都係貼下溫牧師既YouTube link,歡迎自己去佢channel留言。

又btw, 不感興趣唔代表否定我喜歡足球,對籃球不感興趣,是否解讀為我否定籃球的價值讀者自行判斷。
指出晒你啲邏輯錯誤位又喺到自high嘅邪教徒
咁都可以解讀為想人回應
啱呀,自己高舉自己,果d叫愚妄
打臉打到啪啪聲
我話睇黎啫
Appears to me我主觀覺得,唔排除我表錯情
你自己話唔係咪唔係囉
邪教徒繼續兜
點解有苦難咁基本的問題都答唔到叫人信
睇來聖經purpose係俾耶撚圍爐
「「點解有苦難?」係基本問題」這個論點點得出?咁基本不如你試下答
笑撚咗,唔信嘅人走來同你講苦難解釋唔到好難信,你就講聖經purpose唔是解釋苦難,講咗你地只係想圍爐自high
有外星生命係咪即係推翻左聖經
又來不當預設:你個問題滲入左「解釋到苦難先值得信」這個預設。咁解釋完苦難又有下個問題,無限架wor。
咁你話圍爐又錯唔晒,唔圍住個爐(即係on the same ground)又有咩討論空間呢?
Again, 我唔係要說服你地信,而係指出你既謬誤俾讀者睇。
因為係你地成日想傳教叫人信,好多非信徒都覺得呢個世界好醜惡
因為「係你地成日想傳教叫人信」,所以「好多非信徒都覺得呢個世界好醜惡」?
點得出呢個因果關係?

你呢句statement 又點relevant to 我地既討論?

大佬d邏輯可摸耳表達得清晰d,自問理解能力冇咁好
人哋就係覺得你全知全能但又故意創個有苦難嘅世界唔合乎一個愛人嘅神嘅邏輯。其實承認自己崇拜緊嘅係邪神就自然散band,但你硬要兜
啱呀,畀多啲讀者睇你點迴避問題
圍爐又要用其他字眼兜 兜到心理上過得去先說服到自己 好可悲
你理解能力係有問題,兩句唔係因果關係
講來講去都係problem of evil, 好多人唔信都是呢個原因。
啱呀,神超越邏輯即係任佢吹都得 扔你落地獄後話呢到係天堂都ok
讀者們又到我教語理分析既時間:

「神全知全能但又故意創個有苦難嘅世界唔合乎一個愛人嘅神嘅邏輯」

以上命題一睇就幾個邏輯陷阱:
語意曖昧:
愛人既神既邏輯即係乜?
摩門教徒既邏輯?你既邏輯,我既邏輯?即係乜?
掉一個term就解左?

偷換概念:
神創造世界(correct),呢個世界有苦難(correct)>神創造苦難既世界 (wrong conclusion)
畫家畫左一幅畫(fact),畫上面有塗鴉(fact)>畫家畫左一幅有塗鴉的畫 (wrong conclusion)

咁就想帶人離開神,冇咁易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞