[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
我又邊度講緊神唔殺長子就迫唔到埃及投降?
仲衰,咁即係故意殺人,好以蒙古人屠城
即係話我地而家既道德觀進步過神亘古既道德觀啦!!即係神係道德落後啦。

全能喎,笑死人。不知所謂。
唔同就等於你的一定好過神既?

笑死人。不知所謂。
唔係威脅/震懾對方就係故意殺人?
唔知呢,亂咁殺人係唔係落後,咪等大家評論吓囉。

你要讚頌無差別無道理既殺人,我地正常人叫變態。
首先,「亂咁殺人」呢條罪名,係你按俾神架啫,你咁勁要審判神,我阻你唔到
神亂咁殺人,唔係我作既,係聖經寫既。證據確鑿,不得詭辯。
咩無差別殺人 其實佢係咪2019 ptsd
喂同你講嘢 唔係淨係你識成日問人哋問題~
我問你問題 你又唔答
點解想自殺既人會睇傳道書?
「亂咁」殺人,你點證明佢係「亂咁」?
如果信主既死後會上天堂 咁上天堂既佢係咩狀態既佢?
死之前? 岩岩出生? 成年定青年? 咁唔同時期既思維行為都唔到 如果係死前既狀態咁越後生死左之後上到天堂咪好過老左再死

如果神真係存在咁點解要人去信佢先得永生? 就好似地心吸力 無人要去信有地心吸力 而係感受到 知道佢既存在

聖經有無講外星人? 聖經好似講人類既樣係跟據神去製造出黎 人係神製造出黎管治萬物 咁有外星人係咪同聖經違反?
做咩比個封面? 代表咩,有咩supporting?
我問你啲嘢你幾時答我啫

係咪因為「生有時 死有時 」夠classic ,夠上腦?
所以生死,就諗起呢卷書?

曾經識一個基督徒
想自殺嘅時候 祈禱
去到跳嗰下 有把好大聲嘅聲音喺佢耳邊話:
你死咗你阿媽點?

佢本人係好錫佢呀媽~
現在 仍活
我問你啲嘢你又唔答我 答啲唔答啲
1. 上帝係舊約殺人(照字面真係咁,如果有人可以幫手解套煩請幫手)

1.1 首先,你承認係有上帝,如果呢個世界冇上帝你話上帝殺人就唔成立

1.2 你要既結論:上帝殺人->上帝濫殺-> 上帝不道德

1.2.1 我信聖經
1.2.2 聖經真係咁寫
1.2.3 我冇野講 but

2. 承上,耶穌上十架

2.1.1 耶穌代罪
2.1.2 耶穌受死
2.1.3 耶穌大愛

2.2 按你邏輯,你承認聖經係真而上帝存在而耶穌係新約救人

2.2.1 有上帝 (有上帝先有上帝殺人)
2.2.2 因為聖經所記(如出埃及記)
2.2.3 新約記載耶穌(按你邏輯而我本來都已經同樣相信耶穌唔係神話傳說,為歷史存在,即如上帝係埃及殺人)
2.3.4 耶穌上十架,為罪人而死,並復活(為真實歷史,如出埃及記)
2.3.5 耶穌大愛(上帝殺人)

我唔知上帝點解殺人,我亦唔知點解上帝要用耶穌之死黎完成救贖

你睇到上帝殺人等如承認耶穌救贖

3.1 你信有上帝 (上帝殺人)
3.2 你信聖經 (出埃及記為你主要bullet pt)
3.3 上帝超出經驗,除聖經所記或間接從世界既規律能推出有上帝既可能>冇上帝既可能
3.4 因(3.3 超出經驗) 我無法理解上帝為何這樣做,一如耶穌為為你為我受死(聖經係Old testament + New Testament ,係一體)
3.5 我信神愛世人(聖經所記)

4. 基督教之真實

4.1 上帝存在
4.2 聖經為真
我信有上帝。我信上帝是惡的。完。
你個性格都唔會得一面得個柒
都會有良知,會孝順 etc
咁點解上帝會得1面?
哦ok. 即係上帝同人一樣有善有惡,唔係至善啦。

笑能死。
你可以笑又得 喊又得
對於任何嘅答案 你可以表達你嘅情緒~
但係事實歸事實 人唔係得一面,上帝都唔係
上帝有威嚴有憐憫有公義有愛 呢啲聖經都寫晒
其實你睇過一次聖經未?

不過我提多一句 你應該係po 3 啱啱先入嚟
你咪撚兩句唔埋屌 耶L 我唔係!
詳情可以睇返po 1 & 2
仲有,唔好意思,上面有兩條柒頭皮話神係受俗世既道德觀約束既。

唔該你地啲耶撚解決左你地啲內部神學矛盾先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞