[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
好深入,唔係好夠班睇,涉及既野太多,要研究好耐先可以有睇法
點睇食煙呢個問題
係公德心同埋同理心既問題
係咁臭 女仔唔鍾意,會溝唔到女嘅問題
大哥所言甚是
去到呢個層次,唯有學林則徐搞搞佢
補充你:
係咁臭 男仔唔鍾意,會溝唔到仔嘅問題
搬屋好忙,短期內唔會有時間出啟示錄懶人包住。
之前題過本書Discipleship on the edge 個作者 Darrell Johnson 都有講道放上網,講得好好,英文夠就聽得明。
其實我基本上都會抄佢

傳送門:
https://m.youtube.com/playlist?list=PLxtYjQc7ibKuQzQA9wGVDzMgGvXPL_PA0
唔識聽洋文喎大佬
仲要冇字幕
等你搬完屋先啦、又唔急嘅,耶穌又未返嚟
咁好啦
下次出全書結構
我又唔敢肯定佢未返黎
返黎仲好,可以收工去飲
仲答到呢個po 即係未返嚟囉係咪咁講
點睇同性戀同安樂死?
如果我唔信,我兩樣都覺得係個人自由

就算我信,我(網民鳩up)完全諗唔到一個更高原則去反對,係倫理學既框架下(或者讀德國書既弟兄幫幫手)

不過我信,我亦搵唔到條路係聖經以外既原則去說服人

我唔會覺得自己錯我百分百信聖經教導雖然我講唔出點解自己morally absolutely correct (信與不信冇得逼而條兩者之間條gap極大)

Have a good day
基本上,神係話兩樣都唔好。

哥林多前書6:9-10
//你們豈不知不義的人不能承受上帝的國嗎?不要自欺!無論是淫亂的、拜偶像的、姦淫的、作娼妓的,親男色的、偷竊的、貪婪的、醉酒的、辱罵的、勒索的,都不能承受上帝的國。//

選擇做同性性行為就係唔想入天國,人有自由揀行邊條路。

申命記30:19
//我今日呼天喚地向你作見證:我已經將生與死,祝福與詛咒,擺在你面前。所以你要揀選生命,好使你和你的後裔都得存活。//

神係教人揀生命,自殺/安樂死都係同緊神作對。

哥林多前書6:12
//「凡事我都可行」,但不是凡事都有益處。「凡事我都可行」,但無論哪一件,我都不受它的轄制。//
6:20
//因為你們是重價買來的。所以,要在你們的身體上榮耀上帝。//

對於一般問題,都可以諗下呢幾個方向。
就算唔一刀切,都不妨諗下:同性戀有咩益處?安樂死又點榮耀神?
想問下 耶穌話要 飲佢咁血 食佢既肉 依句 點解 我唔係好明
我理解係講緊聖餐。

路加福音22:19-20
//他又拿起餅來,祝謝了,就擘開,遞給他們,說:「這是我的身體,為你們捨的,你們要如此行,為的是記念我。」
飯後他照樣拿起杯來,說:「這杯是用我的血所立的新約,為你們流出來的。//

身體為人捨,係耶穌做神既羔羊,流血遮蓋人既罪。
立新約,係神offer 同所有人(包括非猶太人)重新建立關係。
神叫你出PO 定係你專業D?
我冇諗過喎,你覺得呢?
我諗神要既唔係專業,係專一。
你2個是咪信同一個教
睇落我同佢都係信緊同一個耶穌
巴打答得好好!

不過我們都要記得一個原則就是「沒有義人,連一個也沒有」,以愛去包容,用愛心說誠實話,不論斷,不歧視,但也不鼓勵就好了
只是象徵意義罷了,為的是記念佢
難道人沒聖餐就不能經歷神嗎?
多謝巴打補充
最尾個不鼓勵我唔係好明,你成日都鼓勵到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞