[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
你個人幾cute 其實
我明架。我算得係邊個?唔通我講幾句你就要信咩?叫人悔改信耶穌果位係神自己。
我咁講只係想提一提,到左神感動你果一刻,唔值得比D無關痛癢既事阻住你接受。
其實認識神從來都係講建立關係,我相信冇一個人去識人果時,係走去搵偵探查晒個人既底細先睇下接唔接受佢?
聖經寫邊D唔寫邊D,取決於神覺得咩重要。我地有野覺得重要,咁又肯唔肯放低,睇下高lvl過我地既神覺得重要既野呢?

我信神既原因,就係見到佢既真實,除左個人經驗,仲有大家都見到既野。
羅馬書1:19-20
//上帝的事情,人所能知道的,原顯明在人心裏,因為上帝已經向他們顯明。
自從造天地以來,上帝的永能和神性是明明可知的,雖然眼不能見,但藉着所造之物就可以了解看見,叫人無可推諉。//
佢造既世界我地係見到既,而耶穌親自黎到世人都係人所見到既。關於呢兩點,上面條片既第一同第四集都有詳加解釋
https://www.youtube.com/watch?v=HHSa2yX7FAo (1:40開始)
https://www.youtube.com/watch?v=HCfGBWlBrqQ

-----------------------------------

使徒行傳5:1-11
//1有一個人,名叫亞拿尼亞,同他的妻子撒非喇,賣了田產,
2把錢私自留下一部分,他的妻子也知道,其餘的部分拿來放在使徒腳前。
3彼得說:「亞拿尼亞!為甚麼撒但充滿了你的心,使你欺騙聖靈,把賣田地的錢私自留下一部分呢?
4田地還沒有賣,不是你自己的嗎?既賣了,錢不是你作主嗎?你怎麼心裏會想這樣做呢?你不是欺騙人,是欺騙神!」
5亞拿尼亞一聽見這些話,就仆倒,斷了氣;所有聽見的人都非常懼怕
6有些年輕人起來,把他裹好,抬出去埋葬了。

7約過了三小時,他的妻子進來,還不知道所發生的事。
8彼得對她說:「你告訴我,你們賣田地的錢就是這些嗎?」她說:「就是這些。」
9彼得對她說:「你們為甚麼同謀來試探主的靈呢?你看,埋葬你丈夫之人的腳已到門口,他們也要把你抬出去。」
10她立刻仆倒在彼得腳前,斷了氣。那些年輕人進來,見她已經死了,就把她抬出去,埋在她丈夫旁邊。
11全教會和所有聽見這些事的人都非常懼怕。//

呢段入面既亞拿尼亞同撒非喇都係教會入面既人,係認識神既人,唔係德軍或者其他未信者。
人好多時都會講神愛世人,冇錯,但係神既聖潔亦都係唔可以忽視。如果大大老細請你去佢屋企坐下,正常都會好有禮貌咁,唔會亂黎。如果皇帝召見你,你都會準備得好地地,去到跟足規矩,唔會亂黎。至高既神面前,反而唔識驚,仲想係佢既教會入面公然呃神,咁其實亞拿尼亞同撒非喇當神係咩?連對人適當既尊重都冇,即係人都不如?

其他人既反應係非常懼怕,咁就啱喇。我地好多時既行為都係出於驚,而識驚神既人做事自然有分寸,所以箴言講得好:

箴言1:7 //敬畏耶和華是知識的開端;愚妄人藐視智慧和訓誨。//
箴言14:27 //敬畏耶和華就是生命的泉源,可以使人離開死亡的網羅。//

---------------------

「神睇各樣嘅罪都係一樣咁重」我有保留。睇舊約摩西五經(其實係教導唔係律法主義),對於唔同既情況,處理係唔同既。
但係每一種罪都重到令人同神關係破裂,令到要耶穌釘十字架先解決到,咁就係一樣重喇。

--------------------------------

最尾果條問題,邊個係衰人?我地睇黎,當然見到身邊好多人做埋D衰野,尤其係搞到自己果D。但神睇野清楚過我地,佢睇到每一個人既內心。

以賽亞書64:6
//我們都像不潔淨的人;所有的義都像污穢的衣服。我們都像葉子漸漸枯乾;我們的罪孽好像風把我們吹去。//
羅馬書3:10
//就如經上所記:沒有義人,連一個也沒有。//

對於神黎講,你都係衰人喎。點解唔殺?因為神比機會人回轉。

彼得後書3:9
//主所應許的尚未成就,有人以為他是耽延,其實不是耽延,乃是寬容你們,不願有一人沉淪,乃願人人都悔改。//

耶穌教我地,其實與其睇其他人,睇自己先有意義。
馬太福音7:3-4
//為甚麼看見你弟兄眼中有刺,卻不想自己眼中有樑木呢?
你自己眼中有樑木,怎能對你弟兄說:『容我去掉你眼中的刺』呢?//
(我自己到比佢講中過好幾次,係之後諗返先覺)
其實你有冇留意呢個post 係講聖經,究竟係邊個spin 緊

希特拉仇恨猶太人有受到馬丁路德影響,咁又點?
馬丁路德係點神就係點?你當左馬丁路德係耶穌?馬丁路德教?
打橫嚟講,仲有你唔信宗教改革就番去信天主教啦
又係到屈人咩馬丁路德係點神就係點、當左馬丁路德係耶穌
路德指出,救恩是上帝的恩典,是祂白白給予人類的禮物。他認為,這救贖並不是透過善功,而是單單藉信靠耶穌基督作為救贖者而獲得的。路德的神學教導《聖經》是上帝啟示的唯一來源,[2] 這無疑是挑戰教宗權威,他更指出天主教會強調的等級制度(即聖統制)明顯違反了《新約聖經》中「信徒皆祭司」的教義。[3] 接受路德神學思想的人普遍被稱為路德宗信徒。

路德將拉丁語《聖經》翻譯成平民慣用的德意志方言,使之更淺白易明,此舉對教會和德國文化產生了巨大的影響。其《路德版聖經》也促進了現代標準德語的發展,為當時翻譯學帶來多項貢獻,[4] 更影響了後來英語《詹姆士王聖經》的刊行。[5] 路德的詩歌著作亦影響了教會歌唱的發展。[6] 另外,他與卡塔琳娜·馮·博拉的婚姻為當時社會樹立了榜樣,重申教會牧者同樣享有婚姻自由。[7]
咁請問你講希特拉同馬丁路德係想討論聖經邊部分?
我回應緊「另外佢用德軍殺猶太人嘅例子話只要人仍然想犯罪就會有苦難,如果行神蹟阻止就係凌駕人嘅自由意志」
你唔俾人討論stop咗上面講呢番說話嘅網友先
唔係對傳福音有負面影響先嚟stop
「另外佢用德軍殺猶太人嘅例子話只要人仍然想犯罪就會有苦難,如果行神蹟阻止就係凌駕人嘅自由意志」
呢句我同意並且冇野補充。

你個福音係「神做所有野你都啱聽」?咁仲傳黎做咩?
我個福音係「我衰到貼地,冇可能有救,神都救我比我改過」喎。
你同意先可以討論?過discuss做版主就可以了
我同意聖經,亦都同意討論聖經。呢度冇人阻止你認識耶穌,得永生。
你衰到貼地,冇可能有救,所以信魔鬼以為因信稱義
係你人生唯一希望
可惜信錯魔鬼
路加福音11:14-23

14耶穌趕出一個使人成為啞巴的鬼,鬼出去了,啞巴就說出話來;眾人都很驚訝。15其中卻有人說:「他是靠著鬼王別西卜趕鬼。」16又有人試探耶穌,要他顯個來自天上的神蹟。17他知道他們的意念,就對他們說:「一國自相紛爭,必定荒蕪;一家自相紛爭,就必敗落。18撒但若自相紛爭,他的國怎能立得住呢?因為你們說我是靠著別西卜趕鬼。19我若靠著別西卜趕鬼,你們的子弟趕鬼又靠著誰呢?這樣,他們要作你們的判官。20我若靠著神的能力趕鬼,那麼,神的國就已臨到你們了。21壯士全副武裝,看守自己的住宅,他所有的都很安全;22但有一個比他更強的來攻擊他,並且戰勝了他,就奪去他所倚靠的盔甲兵器,又分了他的掠物。23不跟我一起的,就是反對我;不與我一起收聚的,就是在拆散。」
馬太福音5:16-20

你們的光也當這樣照在人前,叫他們看見你們的好行為,便將榮耀歸給你們在天上的父。
莫想我來要廢掉律法和先知。我來不是要廢掉,乃是要成全。
我實在告訴你們,就是到天地都廢去了,律法的一點一畫也不能廢去,都要成全。
所以,無論何人廢掉這誡命中最小的一條,又教訓人這樣做,他在天國要稱為最小的。但無論何人遵行這誡命,又教訓人遵行,他在天國要稱為大的。
我告訴你們,你們的義若不勝於文士和法利賽人的義,斷不能進天國。
使徒行傳
8:30 腓利就跑到太監那裡,聽見他念先知以賽亞的書,便問他說:「你所念的,你明白嗎?」
8:34 太監對腓利說:「請問,先知說這話是指著誰?是指著自己呢?是指著別人呢?」
冇上幾日個post又炒番熱,等我都揀下來覆
扇形/倒影結構係聖經真係好common,認真研究會搵到好多hidden link多謝黎巴分享
係,如何正確了解聖經好重要,一定要自己睇。有時講壇上既講員都會解錯經讀經最忌斷章取義
點解信宗教改革=信馬丁路德?
認同一信人一部分觀點/主義=認同佢所以觀點/主義?
我認同唯獨聖經=認同反猶主義?
閣下似乎犯了很大的謬誤
可以討論,但似乎離左題,不過都唔緊要,連登係開放既平台不過,觀點謬誤太多,這裡的弟兄會直接踢爆啊
#644 可11:25 求解
因信稱義只係入門初階或基礎,這信仰如此簡單就不用整本聖經了建議閣下:
1)如果未有時間認真讀聖經又想認識呢個信仰,歡迎提出問題,我們唔一定有答案,聖經本身亦唔係百科全書來解決世上一切問題,而係神單方面給我們的啟示和教導

2)如果你想挑戰這個信仰,咁建議你先認識清楚這個信仰,睇清楚本聖經同教會歷史,唔係只係睇兩下維基百科或一些內容農場就大放厥詞。否則,你只會被有心護教的弟兄姊妹大大力的反駁
隔離post 都好多問題
根本就無話你哋反猶
只不過指出馬丁路德影響了希特拉
又屈人話你哋認同反猶嚟「反駁」又話離題討論
明顯不能面對現實
咁你論點係乜?我睇唔明,一係我理解能力差,一係你表達能力差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞