[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
又一實證證明你信嘅全知全能邪神點樣喺未經人同意就創造人,扔佢去世界受苦,受完成世苦都唔夠,死後要再扔去地獄受永恆痛苦。正一心理變態嚟
比心理變態嘅邪神更恐怖就係一班選擇泯滅自己人性嘅邪教徒去為呢個邪神兜圈解話
https://www.instagram.com/p/CoZiGU0vCmS/?igshid=OGQ2MjdiOTE=
第1點等口罩絲自己覆囉,我估佢好快上水

第2點唔浪費時間喇,要講既都講左,都係其他巴打回左,不過係你自己唔願意聽啫
啱呀,追post嘛
有回到就qoute到啦,qoute唔到即係又講大話 唉…畀個唔會講大話嘅邪教徒出嚟得唔得?
我以前唔知信耶穌係主同唔信耶穌係主個分別,今日我見到,講真好震撼。哈利路亞
「他說:「你去告訴這百姓說: 『你們聽了又聽,卻不明白; 看了又看,卻不曉得。』 要使這百姓心蒙油脂, 耳朵發沉, 眼睛昏花; 恐怕他們眼睛看見, 耳朵聽見, 心裏明白, 回轉過來,就得醫治。」」
‭‭以賽亞書‬ ‭6‬:‭9‬-‭10‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/isa.6.9-10.RCUV

我以前成日諗,恐怕呢隻字係咪翻譯有問題,得救咁好既事,點會想拒絕但原來真係有人會為左拒絕福音,迫自己斷章取義式去睇聖經
第一次見到鏡所以震撼?
你就好啦仲有得感到震撼,我對住你班清一式嘅邪教徒已經無晒feel個個都一式一樣,洗腦教出嚟
邪教徒好多攻擊人既招數架?不如示範多D睇下

馬太福音:7:21 凡稱呼我主阿,主阿的人,不能都進天國,惟獨遵行我天父旨意的人,纔能進去。
馬太福音:7:22 當那日必有許多人對我說:主啊,主啊,我們不是奉你的名傳道,奉你的名趕鬼,奉你的名行許多異能嗎?
馬太福音:7:23 我就明明的告訴他們說:我從來不認識你們,你們這些作惡的人,離開我去吧。
馬太福音13:14-15
//在他們身上,正應驗了以賽亞的預言:
『你們聽了又聽,卻不明白,
看了又看,卻看不清。
因為這百姓的心麻木,
耳朵發沉,
眼睛閉着,
免得眼睛看見,
耳朵聽見,
心裏明白,回轉過來,
我會醫治他們。』 //
我以前唔明最尾果句個我,講到好似百姓唔睇唔聽,會令到神唔醫治佢地咁。
但係睇返原文
μήποτε ἴδωσιν τοῖς ὀφθαλμοῖς
καὶ τοῖς ὠσὶν ἀκούσωσιν
καὶ τῇ καρδίᾳ συνῶσιν
καὶ ἐπιστρέψωσιν
καὶ ἰάσομαι αὐτούς.
係連續既一段黎,個免得係一路and 到落去最尾。咁個意思就好明顯,係百姓唔想神醫治,唔係百姓唔聽令到神唔醫治。

(外加一句,雖然LXX譯左多重,呢幾句既文法仍然有濃厚希伯來特色,「and 加個動詞」一睇就係講故仔用既「連續式」。
所以你見咁多英文譯本好多句都and 開頭就係咁解。)
多謝黎巴分享
係唔想被醫治,所以唔聽
唔係唔聽,所以不被醫治

所以見得多唔同既人,會令我地對聖經的理解多d
所以我成日鼓勵弟兄姊妹走出堂會呢個同溫層,其實會學到更多

Btw, 冇時間自己研究原文,不過我會用TOJB,係messianic jewish譯既,都係好貼原文既英文譯本
係你個邪神創造到人唔想神醫治 又瀨落被全能全知神創造出嚟嘅凡人 唔怪得邪教徒唔會為自己言行負責,因為佢哋拜嘅神都一樣係個唔負責任嘅變態嚟
分謝濛巴分享,呢個正
開左 太1:1,正情好似舊約直譯咁。
如果貼希臘文,NASB應該好貼。
不過OJB唔貼原文仲正,貼希伯來文,就係猶太人應該睇到既咁樣。
好緊要,有用有用,多謝推介
唔好意思,講錯野都冇即刻發現。更正:
「and 加個動詞」呢度係「連續式」,條件句(免得)用
講故事都係 「and 加個動詞」 ,但係「敘述式」,兩樣野黎

btw 約10:10 //盜賊來,無非要偷竊、殺害、毀壞;我來了,是要羊得生命,並且得的更豐盛。//
又明多左
明多左d乜,可摸耳分享多d
親眼見到盜賊來毀壞

睇多次猶大書,特別有感覺。攻擊既手法,不外乎係推論中混入一d謬誤(最常見偷換、不當預計同以偏概全),再加入挑釁既說話,搏你講錯/發怒再無限放大睇番我兩個語氣都尚算克制,都停得及時要踢爆既謬誤都踢爆左,留留俾其他讀者自行判斷是非。

「他們曾對你們說過,末世必有好嘲弄的人隨從自己不敬虔的私慾而行。」
‭‭猶大書‬ ‭1‬:‭18‬ ‭RCUV‬‬

「有些人心中猶疑(有古卷「惹起爭辯」),你們要憐憫(有古卷「駁斥」)他們; 有些人你們要從火中搶出來,搭救他們;有些人你們要存懼怕的心憐憫他們,連那被情慾污染的衣服也要厭惡。」
‭‭猶大書‬ ‭1‬:‭22‬-‭23‬ ‭RCUV‬‬
仲有係睇死你唔會話自己唔識答,自尊心發作,開始解到一d自己都解唔得完全通既野,跟手一個屈尾十,搏你講錯,然後無限放大。坦白講,聖經可以好深,窮一生之力都唔能夠100%解透我又點解咁執著一定要答晒d問題

Btw, 回到創造萬物包唔包括創造罪,我個人睇法依然係唔包括
「All things through him came to be, and without him came to be not one thing which came into being. In him was Chayyim (Life) and the Chayyim (Life) was the Ohr (Light) of Bnei Adam.」
‭‭Yochanan‬ ‭1‬:‭3‬-‭4‬ ‭TOJB2011‬‬
https://bible.com/bible/130/jhn.1.3-4.TOJB2011

留意,佢係講緊being,咁罪係咪being呢?係猶太文化中,罪係不完滿既狀態(status),即係唔夠光(神就是光,即係「唔夠」神的美善)某人咁都入神數,都真係夠曲解聖經,有解錯即管大方指出

Btw, being 其中一個字面解釋係生命,我之前既解釋未必最準確,但基於以上,似乎都未必完全錯晒
圍爐自high大會開始咗
答唔到問題幻想自己答咗,問佢答咗喺邊qoute出嚟qoute唔到,我話答咗就答咗,追post自己嚟
屈人完人、講大話之後扮無辜,引用完全無關係嘅聖經之後創意解經。兜到天荒地老都要兜而唔答問題
拎住使徒預言會出現嘅假福音信到十足,都仲聲大夾惡

使徒行傳:20:29 我知道我去之後,必有兇暴的豺狼,進入你們中間,不愛惜羊群。
使徒行傳:20:30 就是你們中間,也必有人起來,說悖謬的話,要引誘門徒跟從他們。

帖撒羅尼迦後書:2:3 人不拘用什麼法子,你們總不要被他誘惑;因為那日子以前,必有離道反教的事,並有那大罪人,就是沉淪之子,顯露出來。
帖撒羅尼迦後書:2:4 他是抵擋主,高抬自己,超過一切稱為神的,和一切受人敬拜的,甚至坐在神的殿裡,自稱是神。

加拉太書:1:6 我希奇你們這麼快離開那藉著基督之恩召你們的,去從別的福音。
加拉太書:1:7 那並不是福音,不過有些人攪擾你們,要把基督的福音更改了。
加拉太書:1:8 但無論是我們,是天上來的使者,若傳福音給你們,與我們所傳給你們的不同,他就應當被咒詛。
加拉太書:1:9 我們已經說了,現在又說:若有人傳福音給你們,與你們所領受的不同,他就應當被咒詛。
全知神明知造人會帶嚟罪,明知罪會令人受苦,明明全能有能力改變呢個status同阻止都唔做,呢個未係邪神囉。常人有嘅邏輯唔用,拉去問罪係咪生命玩文字遊戲 啱呀,講多啲畀人睇下你信嘅邪神有幾無知無能又邪惡
真係賊喊捉賊 睇返邊個變成盜賊主動攻擊毀壞其他人嘅宗教信仰?
硬係要攻擊人哋信仰嚟換取自我安慰 邪神咁教你嘅?
其實個對比好明顯,我都唔想講咁多無謂野。我諗起詩137。
將人同佢既同類放埋一齊果個,有福喇!
將人口中所出既歸到佢自己既,有福喇!

講返約1:3-4
1:3 πάντα 所有野 δι᾽ αὐτοῦ 透過佢 ἐγένετο 生成,
καὶ χωρὶς αὐτοῦ 而冇左佢 ἐγένετο οὐδὲ ἕν 冇一樣野生成.
ὃ γέγονεν 果樣生成既野

1:4 ἐν αὐτῷ 係佢裏面 ζωὴ ἦν 有生命,
καὶ ἡ ζωὴ ἦν 而呢個生命係 τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων 人既光

中間紅色果句連上上面藍色或者連落下面紫色都解得通。

如果連上:
冇左佢,就冇一樣「生成既野」會生成。
係佢入面有生命。

如果連下:
冇左佢,就就一樣既生成。
生成既野係佢入面有生命

我只係想指出有呢兩個可能性。
謙卑既人就兩個睇下邊個啱D,驕傲既人就想人點解唔通自己諗果樣。

我都要再諗下上下文結構。始終希臘文差又唔熟呢卷書。
呢個開場白係扇形結構,真係要慢慢睇。
打錯晒D字添。更正:

如果連下:
冇左佢,就冇一樣會生成。
生成既野係佢入面有生命。

謙卑既人就兩個睇下邊個啱D,驕傲既人就只想人解唔通自己諗果樣。
the message 連落下面。
3 Everything was created through him; nothing - not one thing! - came into being without him.
4 What came into existence was Life, and the Life was Light to live by.
解得通,不過代入約翰成卷福音的信息,我諗你問佢罪係咪神創造,佢都會答係唔係,畢竟寫得出來都係人的語言

你格硬要話everything 係所有既一切,唔通真係同你list out everything except sin, except evil, except bad, except xxx咩呢d叫過份解讀。

我諗個分別係有冇存敬畏神的心去睇聖經冇呢份心,聖經好多位都可以被抽出來鳩解然後攻擊基督徒。

上面都提過,上帝的慈愛係俾愛佢的人的
解得通,不過代入約翰成卷福音的信息,我諗你問佢罪係咪神創造,佢都會答你唔係,畢竟寫得出來都係人的語言
同意你咁講
睇返希伯來文,罪חטא就係矢不中的,做既野射唔中紅心,正如你所講,係形容緊個狀況。又好似死亡、惡等等。神只係暫時容許佢地存在。
我又跟下出面既人問問題:點解神唔消滅呢?
我諗其中一個唔接受答案既原因係D人無耐性。
去到耶穌再黎,咪消滅囉。唔比有一段過渡,咁究竟佢地係咪想耶穌即刻就黎消滅埋佢地

聖經從來都冇抽象既討論,有好多人自作聰明以為搵到聖經矛盾,其實只係宣揚緊自己既驕傲同愚拙:「埋黎睇!我搵到聖經呢幾個位,係我睇唔明架!睇下我幾醒!」
我越來越中意保羅果句神既愚拙都比人聰明

聖經係好多元化,對唔同既情況神既啟示唔同,死板既人以為神好似佢地咁。
唔同既人對於神既理解有唔同着眼點,盲既人睇唔到神既立體。

反正現實就係有罪係世界,而神要透過受造既人去一齊制伏罪,我地只需要專一跟從佢。

講返去本聖經我都仲係好想明多D約翰福音。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞