[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
之樓主過左2001個posts都仲未現身
[冇圖] 睇左好多年聖經,你問我答
https://lih.kg/3169634

[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(2)
https://lih.kg/3176928
Re:997
根據你之前講既野,聖經冇講,就同救恩無關呀
#997樓內容:
無講 純粹係個概念詞
當然我都信三一

你都未答 聖經無寫 咁你阿媽係咪再臨上帝?
Re: 我要拉筋筋

繼續你既詭辯
邊到有講用feel?
原來你地最叻係老屈

———
回拉筋筋:

你10分鐘前先至講完個喎
你憑feel 隔空用你心裏面個唔知乜力量去感受我情緒
而事實上我今日放AL 食緊個Tea 好happy喎
但你仲講到好感應到我「好嬲好嬲好嬲喎」
呢啲仲唔係嚟自異端偉大嘅感受力量?
隔空用念力感受我 ,你唔係第一次㗎啦

反而係問 ,你 邊度冇講feel 呀?
佢po (2) 話自己玩埋呢個po (2)
唔知蒙頭教弟子會唔會po (3) 出現
係囉我諗佢落荒而逃,仲要都唔知笑好定喊好
其實我一d都冇嬲佢,只係覺得佢好慘,但都多謝佢俾咁多空間我地討論聖經,對訓練我地點護教係好有益處
咁難得有靶俾我地練
你知唔知幾難搞到異端做靶黎練護教
#996 RE 我要拉筋筋
哇我係咪要笑?
唔好下下以笑遮醜,比D新意,作返句對下聯,要跟聖經真理個喎
都係個句,我base on歷史
你base on 9 up
已經無得講

我都係based on 歷史,係用緊你個邏輯姐。
我講得清楚D啦。你係連登講既所有野已經被記錄,所以歷史會搵到你。咁有咩原因我講既野呩係based on 歷史呢?就係神既歷史入面冇你,例如:
申命記29:20
//耶和華必不饒恕他;耶和華的怒氣與憤恨要向他發作,如煙冒出,將這書上所寫的一切咒詛都加在他身上。耶和華又要從天下塗抹他的名,//
無錯
真係樣樣都要識D,我第一次接觸人用計數黎解經
如果搵到佢個蒙頭牧師黎就正
正經問:基督徒可否吃豬紅?

我有睇法,但想睇其他巴絲睇法
講左咁耐,係時候返去啟示錄懶人包
我唔中意所以唔食
不過試過唔小心食左
我覺得OK,直接引保羅咩都食得。
啟示/預言文學好難解,解左都好難驗證是否正確。我傾向謹慎地分享,否則好易傷和氣,冇益處。現時唯一我敢公開分享既見解係呢d預言都係指向新天新地同基督再來,而果個時刻來之前會有苦難。
講多D,唔食血係因為尊重生命,而我地今日理解既生命亦都包含好多野,mental health 之類。
耶穌都話飲佢血啦,仲話咁樣有生命添。
我傾向係知情下唔應該食。
聖經其實多是原則性的教導,唯有耶路撒冷會議立下四條規條性的教導,基督徒有義務因愛主而遵守(不代表守左就會得救/或不守就不得救)
不過,食左又唔係唔得救既,得救係本乎恩也因著信。
我既理解差唔多。預言exactly 指緊咩唔重要,因為啟示錄係重複緊成本聖經。成本聖經最重要係咩,睇啟示錄就應該重點睇果度。
我傾向唔食血,係純粹出於表示願意順服初期教會在耶路撒冷會議的綑綁,而非只是尊重生命no worries,只是個人觀點
多謝你指出呢個論點,係合理既
記得好似有D野仲未回應口罩絲?定記錯呢?
除左個懶人包
對,尊重生命呢個point
會比人駁 ,動物L 全部會出嚟~
齊齊夾攻你 咁你又食雞,又食鵝?
有冇尊重過佢哋
我食嘅,好好食但係少食,原因豬紅真係好污糟唔好食咁多,同信仰無關,我個人比較buy :

「凡物本來沒有不潔淨的」(羅14:14)
只要不讓別人跌倒(羅14:20同林前8:13)
就可以憑信心而吃(羅14:23)
「因為神的國不在乎吃喝,只在乎公義、和平,並聖靈中的喜樂。」(羅14:17)

咁大家覺得拜神之後嘅嘢又可唔可以食?
利申:屋企有老人家有拜神長期有食過(應該話食大)
個666 俾蒙頭黨搞到亂晒
其實魔鬼點解等如666 於啟示錄可以
重新再講解多次嗎?

唔急嘅真係,反而係想清楚簡單易明版本
感謝弟兄
「就是禁戒偶像所玷污的東西、血和勒死的牲畜,禁戒淫亂。這幾件你們若能自己禁戒就好了。祝你們安康!」」
‭‭使徒行傳‬ ‭15‬:‭29‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/act.15.29.RCUV

同理,你們若應自己禁戒就好,表示信徒係有義務去禁戒的,但禁戒唔到都唔會阻你得救,但為神刻意禁戒放棄係值得鼓勵的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞