[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
無論你係咪基督徒,又無論你仇家係咪基督徒,聖經都係教緊同一樣野。好多時都係講「你有耳仔就聽住喇!」而冇講「你係基督徒就聽住喇!」。

路加福音6:37
//「你們不要評斷別人,就不被審判;你們不要定人的罪,就不被定罪;你們要饒恕/釋放人,就必蒙饒恕/釋放。//

任何人,就算係仇家,你都應該去原諒。第一,咁做先可以令你被原諒。第二,其實嬲人係好辛苦既事,你決定去原諒佢你先會得到釋放。

至於天國相見,咁就睇下係咪大家都專一尋求神,生命結出聖靈既果子,唔係一句信就咩都唔洗做。
(天堂個堂係好似公堂咁,審判用,而家仲未到最後審判)
我想問,咩叫褻瀆聖靈?

我有時好驚自己會犯呢個錯....
因為你識驚,所以唔洗驚
短答:特登唔悔改。

馬太福音
//12:31所以我告訴你們:「人一切的罪和褻瀆的話都可得赦免,惟獨褻瀆聖靈,總不得赦免。
12:32凡說話干犯人子的,還可得赦免;惟獨說話干犯聖靈的,今世來世總不得赦免。」//

呢句係「所以」開頭,即係有上文。上文講咩呢?

講緊耶穌趕鬼:
//12:22 當下,有人將一個被鬼附著、又瞎又啞的人帶到耶穌那裡,耶穌就醫治他,甚至那啞巴又能說話,又能看見。//

但法利賽人話耶穌係靠鬼王別西卜:
//12:24但法利賽人聽見,就說:「這個人趕鬼,無非是靠著鬼王別西卜啊。」//

耶穌就解完一輪再答:
//12:27 我若靠著別西卜趕鬼,你們的子弟趕鬼又靠著誰呢?這樣,他們就要斷定你們的是非。
12:28 我若靠著神的靈趕鬼,這就是神的國臨到你們了。//

神的靈就係聖靈(徒5:3,5:9)。法利賽人係讀書人,會明耶穌個答案。係法利賽人特登拒絕聖靈既工作,所以耶穌講起褻瀆聖靈既後果。

褻瀆=明知係應該聽話,特登唔跟住做。(例如,瑪1:12,結2:26)

聖靈既工作:
(1)加能力(路1:35,徒1:8)
(2)令人入到神國(約3:5)
(3)比真理人(約14:17)
(4)令人諗起同明白神既說話(約14:26)
(5)貼近生命、平安(羅8:6)
(6)治死惡行(羅8:13)
(7)成聖(羅15:16)

咁你可以諗下特登做呢D 野既相返就係褻瀆聖靈。堅決唔要神既能力、國度、真理、說話、生命,即係唔悔改啦。耶穌話:你係都要咁揀既話,冇得救。

帖前5:19 //不要消滅聖靈的感動;//
係真架!
係喎,要學下睇傳道書至得
真係要搵個信既,神就係愛,唔愛起上黎又冇神幫佢,咁自己就得返比神一個愛
雖然感受到神愛係好好但係會覺得好唔完全
想知月老有冇幫到佢,
定係佢有獨身嘅恩賜,
耶穌唔係婚姻介紹咩?
咁做咩佢冇婚姻嘅
Google 呢個女人乜都冇 其定係離過婚?
未結過婚就仲好笑 學人講婚姻
聽都side 氣
我同意你呀,雖然耶穌同保羅都冇結過婚
呢幾日有幾件唔對路到極點既事,真係由心咁寒出黎

平安係平安,不過真係好得人驚

At the end 起左條輪廓出黎,但起完反而仲有小小令人絕望

50年前既個種慘無人道既悲劇可能真係會重演,而問題唔係解唔到而係stop唔到
會唔會分享多少少?有咩輪廓?點令人絕望?
可能真係最後個章,可能姐

係咪真係咁嚴重唔知,希望唔係
你講緊世界最終章?咁其實發生左咩事呢?
新年平安

In bible we trust
咁就最好
唔知點解成段嘢,諗起兩首歌 歌詞

「剪影的你輪廓 太好看」

「害怕悲劇重演 我的命中命中」

唔好意思,離左題
有幾個人,佢地身有傷,好怨恨

有班人係買棺材唔知掟不停挑釁幫佢地維持仇恨,有另一班人唔信呢幾個人但呢幾個個身有傷既對第二班人黎講係部ATM

而呢個人既戰鬥力起碼對我黎講係爆哂標。九陰真經加乾坤大挪移,係陳述唔係誇張
利用個幾個個身有傷既既個班老奸巨滑牌面上(定其實係扮緊傻又係必要時候自己會家法侍候好似裝個小學生彈弓咁?)係我所能有限認知內我唔覺得係呢幾個個身有傷既手腳,如果佢地因爲要提款所以繼續輸血比個身有傷既係會後患無窮(但個身有傷既係幫班人提到款wtf?)

最大問題係佢一開展個時係有迷香會引到絕大部人都暈哂,而呢種迷香所誘發既係所有人體內都有既紅衛兵基因。
而佢打出黎個套面黎睇係降龍十八掌黎,所以先咁多人比佢迷到,但佢底個浸係絕對係九陰真經加乾坤大挪移

之後美國隊長三內戰橋段 ,隔離村胖虎小夫唔即時開你波燴柒你唔通等你搞掂返之後再燴過咩,呢幾十年d女比你溝哂胖虎小夫開你波就緊架啦

白血球爆鳩哂到一個地步咬返自己,傷風都可以死

個身有傷既個幾個功夫好到係令人極為心寒,起碼我睇完我真心溝都縮埋。
佢地仲要有幾個既功夫可能同自己祖師爺牛白D有過之而無不及。
而佢祖師爺套野再加幾個出色後人加以發揮最尾咩事就下刪三千

老尾打個黑痴,所有人都周身唔掂
好似睇緊啟示錄咁但係(可能生不逢時)睇唔明
或者係過份演繹最尾咩事都冇

係到吹水要吹得小心d ,大哥唔好見怪
咁我又明多左
睇到一段好似唔關上下文事,諗左成日先明明地,唔知大家點睇?

馬可福音11章
11:1-11 榮入聖城
11:12-14 詛咒無花果樹
11:15-19 潔淨聖殿
11:20-24 無花果樹枯乾,禱告要有信心
11:25 你們站着禱告的時候,若想起有人得罪你們,就該饒恕他,好讓你們在天上的父也饒恕你們的過犯。( [ 11.25] 有古卷加「(v 26(v* 你們若不饒恕人,你們在天上的父也不饒恕你們的過犯。」)」
11:27-33 耶穌權柄受質問

點解11:25 突然間講饒恕呢?
大哥,分享下

真係冇係結構到諗點解咁講
我就睇成大半章有個扇形結構,最明顯係無花果樹,之後上下都算對到(雖然我冇全部對晒)。玩完配對原文填色遊戲大概得出主題係釋放/饒恕禱告

我到而家睇到既野:
11:25 站着禱告,主要動詞係站,分詞係禱告,所以重點係站着。企係度祈禱係有信心既(例如相對跪低),連住上文11:24講信心既祈禱,呢度耶穌講返人既內心既問題,你有信心為神點樣做,OK,但你心入面積住果啖氣先係神想你處理既野,你肯好似神饒恕你咁去饒恕人,神就真正得榮耀喇,至高無上和散那!

唔知仲可以/應該點睇,所以問下大家
當然仲段落中間仲有好多野睇,例如棵樹,不過我唔識一次過睇通。
又唔知有冇其他舊約典故關事呢?

A
可11:1 榮入聖城(#太 21:1-11;路 19:28-40;約 12:12-19|)
耶穌和門徒快到耶路撒冷,來到伯法其和伯大尼,在橄欖山那裏。耶穌打發兩個門徒,

B
可11:2 對他們說:「你們往對面村子裏去,一進去的時候會看見一匹驢駒拴在那裏,是從來沒有人騎過的,把牠解開,牽來。
可11:3 若有人對你們說:『為甚麼做這事?』你們就說:『主用牠,但會立刻把牠牽回到這裏來。』」
可11:4 他們去了,看見一匹驢駒拴在門外街道上,就把牠解開。
可11:5 在那裏站着的人,有幾個說:「你們解開驢駒做甚麼?」
可11:6 門徒照着耶穌的話說,那些人就任憑他們牽去了。
可11:7 他們把驢駒牽到耶穌那裏,把自己的衣服搭在上面,耶穌就騎上。
可11:8 有許多人把衣服鋪在路上,還有人把田間的樹枝砍下來鋪上。
可11:9 前呼後擁的人都喊着說:

「和散那( [ 11.9] 「和散那」:原是求救的意思,在此是稱頌的話。)!

奉主名來的是應當稱頌的!

可11:10 那將要來的我祖大衛之國是應當稱頌的!

至高無上的,和散那!」

可11:11 耶穌到了耶路撒冷,進入聖殿,看了周圍的一切。天色已晚,他就和十二使徒出城,往伯大尼去。

C
可11:12 詛咒無花果樹
(#太 21:18-19|)
第二天,他們從伯大尼出來,耶穌餓了。
可11:13 他遠遠地看見一棵無花果樹,樹上有葉子,就過去,看是不是在樹上可以找到甚麼。他到了樹下,竟找不到甚麼,只有葉子,因為不是無花果的季節。
可11:14 耶穌就對樹說:「從今以後,永沒有人吃你的果子。」他的門徒都聽到了。
可11:15 潔淨聖殿
(#太 21:12-17;路 19:45-48;約 2:13-22|)
他們來到耶路撒冷

X
耶穌一進聖殿,就趕出在聖殿裏做買賣的人,推倒兌換銀錢之人的桌子和賣鴿子之人的凳子;
可11:16 也不拿着器具從聖殿裏經過。
可11:17 他教導他們說:「經上不是記着:

『我的殿要稱為萬國禱告的殿嗎?

你們倒使它成為賊窩了。』」

可11:18 祭司長和文士聽見這話,就想法子要除掉耶穌,卻又怕他,因為眾人都對他的教導感到驚奇。

C'
可11:19 每天晚上,他們( [ 11.19] 有古卷是「耶穌」。)都到城外去。
可11:20 從無花果樹得教導
(#太 21:20-22|)
早晨,他們從那裏經過,看見無花果樹連根都枯乾了。
可11:21 彼得想起耶穌的話來,就對他說:「拉比,你看!你所詛咒的無花果樹已經枯乾了。」

B'
可11:22 耶穌回答:「你們對上帝要信心。
可11:23 我實在告訴你們,無論何人對這座山說:『離開此地,投在海裏!』他心裏若不疑惑,只信所說的必成,就為他實現。
可11:24 所以我告訴你們,凡你們禱告祈求的,無論是甚麼,只要信你們已經得着了,就為你們實現。
可11:25 你們站着禱告的時候,若想起得罪你們,就該饒恕他,好讓你們在天上的父也饒恕你們的過犯。( [ 11.25] 有古卷加「(v 26(v* 你們若不饒恕人,你們在天上的父也不饒恕你們的過犯。」)」

A'
可11:27 (#太 21:23-27;路 20:1-8|)
他們又來到耶路撒冷

又睇下舊約。
最中間X果段引左以賽亞書56:7。

以賽亞書56:6-8
//56:6「那些與耶和華聯合,
事奉他,愛他名,
作他僕人的外邦人,
凡謹守安息日不予干犯,
又持守我約的人,
56:7 我必領他們到我的聖山,
使他們在我的禱告的殿中喜樂。
他們的燔祭和祭物,
在我壇上必蒙悅納,
因我的殿必稱為萬民禱告的殿
56:8 我還要召集更多的人
歸併到這些被召集的人中。
這是召集被趕散的以色列人的
主耶和華說的。」 //

其實第一聖殿起好果時,所羅門都講左聖殿係神聽祈禱既地方,連外邦人都聽。

歷代誌下6:32-33
//「論到不屬你民以色列的外邦人,為你的大名和大能的手,並伸出來的膀臂,從遠方而來,向這殿禱告,
求你從天上你的居所垂聽,照著外邦人所祈求的而行,使天下萬民都認識你的名,敬畏你,像你的民以色列一樣,又使他們知道我建造的這殿是稱為你名下的。//

睇落少少,代下6:39 都有講神向回轉既人赦罪,不過對象係被擄既以色列人。
望經興嘆 !

咩係扇形結構?

次次聽到人解經去返舊約就白哂旗

水很深 好難跟
扇形結構 chiasm 即係第一對最尾,第二對尾二,如此類推,去到最中間自己一段,就係成個結構既重點。例子:

詩67:1 一篇詩歌。交給聖詠團長,用絲弦的樂器。
感恩的詩
願上帝憐憫我們,賜福給我們,
使他的臉向我們發光,(細拉)

詩67:2 好讓全得知你的道路,
萬國得知你的救恩。

詩67:3 上帝啊,願萬民稱謝你!
願萬民都稱謝你!

詩67:4 願萬族都快樂歡呼;
因為你必按公正審判萬民,
引導地上的萬族。(細拉)
詩67:5 上帝啊,願萬民稱謝你!
願萬民都稱謝你!

詩67:6 已經出了土產,
上帝,我們的上帝,要賜福給我們。

詩67:7 上帝要賜福給我們
地的四極都要敬畏他!

所以成首詩講神必按公正審判萬民

舊約極之緊要,新約作者全部都係睇熟舊約既人,講既野都係用舊約做基礎,唔睇舊約一定變亂解新約。起碼自己睇返一次舊約啦。同埋李思敬講得好,值得聽。
唔小心copy and paste 多左兩行空白添
點解重點會係扇既中心?個用意係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞