[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
心裹信神就必得救,咁信左,咁不可抗力原因唔番崇拜有無問題?

基督徒軍人殺人保護國家有無罪?上唔上到天堂?
又反三一神 根據主流,耶穌係天父,唔係大仔嚟。異端邪說又出現了
我點解突然間就有犯罪嘅傾向呢?
只係提出一個自己一路諗到嘅諗法分享下
希望猶大書9節下次幫到你
佛教就貪嗔癡,基督教就原罪,魔鬼誘惑,首先要定義"罪",宗教上嘅"罪"唔係crime 係sin,所以其實係翻譯唔好
多謝你分享,我冇講你有犯罪既傾向,我係提出:去留意自己對罪既傾向(冇個犯字)。
呢個傾向係諗到就想做(去犯罪),或者諗到就憎有咁遠走咁遠(唔犯罪)。

聖經講既罪係由自私開始,針對人既惡念,由得佢,就會做出傷害人既事,講傷害人既說話。而當然咁樣係離開緊神。

雅各書1:13-15
//人被試探,不可說:「我是被神試探」;因為神不能被惡試探,他也不試探人。
但各人被試探,乃是被自己的私慾牽引誘惑的。
私慾既懷了胎,就生出罪來;罪既長成,就生出死來。//

另外果條會另外答,不過我就黎開工喇。
希望以弗所書幫到你,早日脫離邪神,回歸耶穌嘅福音
以弗所書:4:11 他所賜的有使徒,有先知,有傳福音的,有牧師和教師。
以弗所書:4:12 為要成全聖徒,各盡其職,建立基督的身體。
以弗所書:4:13 直等到我們眾人在真道上同歸於一,認識神的兒子,得以長大成人,滿有基督長成的身量。
以弗所書:4:14 使我們不再作小孩子,中了人的詭計,和欺騙的法術,被一切異教之風搖動,飄來飄去,就隨從各樣的異端。
弟兄勸勉收到,先頭先講易怒都唔係好見證,自隊一打

雖然人類總是犯相同錯誤,悔改總比不悔外好
係人都會嬲,係人都會犯錯,但點樣處理就係睇得到既分別。
你嬲果時我應該仲訓緊,呢句幫過我,所以開心share
悔啲唔悔啲有咩用,屈完人唔識道歉就繼續你嘅犯罪人生

馬太福音:5:22 只是我告訴你們:凡(有古卷在凡字下加:無緣無故地)向弟兄動怒的,難免受審斷;凡罵弟兄是拉加的,難免公會的審斷;凡罵弟兄是魔利的,難免地獄的火。
馬太福音:5:23 所以,你在祭壇上獻禮物的時候,若想起弟兄向你懷怨,
馬太福音:5:24 就把禮物留在壇前,先去同弟兄和好,然後來獻禮物。
用圍爐取暖自high兜圈嚟處理的確睇的出個分別
仲有我post個兩條youtube片係根本就唔係摩門教出嘅,係基督教學者出,但你哋只會信自己睇法而唔係信聖經所以連睇都唔睇就skip咗,真係好有求真精神
離開下自己個邪教圈子,睇下外人對你哋有咩睇法啦

要point out 既錯謬都point out 左
係語氣上真係躁左d
盡力控制

不過做基督徒真係好難,人地攻擊你既時候就冇成本,你還拖既時候就要時時留意見證

不過,為主做係值得既今日讀猶大書同雅各書都俾好多鼓勵我
幻想護教成功 繼續同邪教徒同志打飛機
停一停,諗一諗,其實我真係濫發熱心,傻仔左。千百年來,無數人自稱/自以為駁倒聖經基督教,神的教會依然興旺本來諗住如果唔係度駁下,讀者唔識分析就會對神/教會有誤會其實呢,係度駁贏都係泥漿摔角,對神唔會有益處,反而隨時唔小心開左無雙,失卻見證,於神的榮耀有損真係罪過,sorry,求各位肢體同神原諒倒是猶太教的拉比有氣度

我而家就擺明係同各位開放討論既肢體圍爐,朋友想入來一齊取暖討論學習無任歡迎。流於口舌之爭我會一概直接跳過(其他肢體想繼續我都唔鼓勵)

Btw, 黎巴唔該可摸耳開post 4

「但有一個法利賽人,名叫迦瑪列,是眾百姓所敬重的律法教師,他在議會中站起來,吩咐人把使徒暫且帶到外面去, 然後對眾人說:「以色列人哪,對於這些人,你們應當小心怎樣處理。 從前杜達出現,自命不凡,附從他的人數約有四百;他被殺後,附從他的人全都散了,歸於無有。 此後,登記戶籍的時候,又有加利利的猶大出現,引誘百姓跟從他,他也滅亡,附從他的人也都四散了。 現在,我勸你們不要管這些人,任憑他們吧!他們所謀所為若是出於人,必要敗壞; 若是出於上帝,你們就不能敗壞他們,恐怕你們倒是攻擊上帝了。」 議會的人被他說服了,」
‭‭使徒行傳‬ ‭5‬:‭34‬-‭39‬ ‭RCUV‬‬
啱呀,繼續幻想自己信嘅係聖經嘅基督教啦,邪神就係想你咁相信
呃人先要呃自己 隨意引經自創解釋
你呢段引落任何相信聖經嘅宗教未都完全一樣 猶太教消失咗未?伊斯蘭教?摩門教?全部都興旺過你間邪教。
神的教會?邊間先?單係美國就已經有超過45,000間唔同教會,基督教又分三大流派,你信嘅只係最新最唔正統嘅新教,完全係字面上異端(αἵρεσις)。
而新教入面又幾萬個分支。你引用嘅溫偉耀牧師跟長老會嘅,而長老會信加爾文主義預定論,但你又唔buy,即係你啱定佢啱呀? 你另一個主內兄弟先講完神超越邏輯但原來又唔係所有基督教同意,原來一埋分裂成上萬間唔同教會仲未教義統一嘅教會可以用興盛旺嚟形容 幻想系邪教徒可以咁有信心真係好玩
擺明係同各位開放討論既肢體圍爐?咁唔好開你問我答啦 問完唔識答只好扮唔覆,扮睇唔到 下個post叫圍爐取暖算啦
1. 論點只需要劏穿一次就夠

2. 或者第二次再劏可以cover返之前無劏開既,但對駁黎講你劏人時人劏你

3. 純粹資料本身,唔會係bullet point

我唔知點解你對基督徒咁關照,不過基督徒比人關照有好多原因,或者我作為基督徒我都有份為基督制做敵人(其實都幾幽默)

邏輯、修辭、定義唔係兜

扯到咁盡好傷身,真理既追求唔係BBQ加打邊爐,唔洗咁燥熱

但如果係基督徒點得罪過你,不如講返個件事到底係咩事

而家只係純粹既緣木求魚
其實,基督徒有好多種
佢係摩門教。約10:10
又唔洗扯到咁盡
唔好幻想我係關照基督徒/做基督敵人啦。我都信耶穌基督㗎,我大把基督徒朋友。
我係睇唔過眼你哋圍爐未圍爐囉,點解硬係鍾意拎其他宗教嚟攻擊?仲要攻擊個時大大聲,但連最基本嘅了解都錯晒。
講返自己信咩唔夠咩,點解要攻擊人哋信啲咩?追返99%個post啦,你哋點解攻擊同錯解伊斯蘭教?話人哋改耶穌名、信耶穌係細過穆罕默德嘅先知,但人哋根本就唔係咁信。你哋平時點攻擊我哋摩門教話係邪教?
成日幻想人哋信啲咩再拎自己信個套強行套落人到再去攻擊人,但每次,係每一次,我遇到你哋呢類邪教徒時我就會用同樣手法畀照妖鏡你哋睇,一照就發晒爛渣,因為睇到自己幾咁醜惡但又唔願意接受。
唔使問基督徒做過咩,基督徒係專注自己宗教嘅正常人嚟,所以我先將你哋同班基督徒分別出嚟。

兜咁耐都硬係話無兜,咁再嚟表演畀大家睇下你會點兜呀。
上個post你問咩係主流基督教嘛,我喺#968問:
你畀個list講講邊間基督教係唔同意「唔信耶穌就要落地獄」呢樣嘢,邊樣同意。
再拎個教徒比例出嚟。

下個回覆唔係講教徒比例嚟解釋咩係主流基督教就證明你兜囉。

見唔見到上面嘅例子點樣qoute嘢?有講過嘅係qoute到出嚟大家考證,無講過嘅大話係qoute唔到出嚟。
例如呢到嘅#812,邪教徒不妨濛一點屈我唔答問題,#822,#827我好清楚解釋咗同要求佢qoute我邊到有話過唔答。#828終於qoute唔到,但唔認錯,去到#840發現邪教徒唔願認錯就無必要浪費時間喺佢身上。

傾咗咁耐你哋都係睇唔到照妖鏡係點,我清楚咁示範邪教徒兜圈嘅答法vs常人答法。
問:咁請問摩門教傳道人,點先會得救呢?
邪教徒兜法:咩係得救?你講緊嘅得救係咪我講緊嘅得救?唔好以為我睇唔到你喺到偷換概念喎

常人答法:咁要視乎得救定義,如果係主流基督教個種得救,幾乎所有人唔需要做咩嘢都會得救上到主流基督教所信嘅天堂,因為摩門教中人惡人復活後去到最差嘅地方>=基督教所信嘅天堂。但如果用摩門教嘅得救嚟講,就要跟隨福音嘅首要原則同教儀。「…第一,對主耶穌基督的信心;第二,悔改;第三,為罪的赦免的浸沒洗禮;第四,為聖靈恩賜的按手禮」,另外仲要持守到底,跟隨神不斷給予人嘅啟示,言上加言,訓上加訓,不斷咁進步完全直到同天父一樣完全。

邪教徒答法無助討論,浪費時間。常人答法直接又同時提供多項唔同角度答案,令人可以提出有意義嘅討論。
啱呀,睇下摩門教徒嘅行為同邪教徒嘅分別未知邊個先係約10:10囉。

馬太福音:7:12 所以無論何事,你們願意人怎樣待你們,你們也要怎樣待人,因為這就是律法和先知的道理。
馬太福音:7:13 你們要進窄門,因為引到滅亡,那門是寬的,路是大的,進去的人也多。
馬太福音:7:14 引到永生,那門是窄的,路是小的,找著的人也少。
馬太福音:7:15 你們要防備假先知,他們到你們這裡來,外面披著羊皮,裡面卻是殘暴的狼。
馬太福音:7:16 憑著他們的果子,就可以認出他們來。荊棘上豈能摘葡萄呢?蒺藜裡豈能摘無花果呢?
馬太福音:7:17 這樣,凡好樹都結好果子,惟獨壞樹結壞果子。
馬太福音:7:18 好樹不能結壞果子,壞樹不能結好果子。
Whatever it might be

Btw ,我冇攻擊過其他宗教而我無一秒諗過要defend基督教同基督徒
所以未話你根本就無心討論
「兜咁耐都硬係話無兜,咁再嚟表演畀大家睇下你會點兜呀。
上個post你問咩係主流基督教嘛,我喺#968問:
你畀個list講講邊間基督教係唔同意「唔信耶穌就要落地獄」呢樣嘢,邊樣同意。
再拎個教徒比例出嚟。

下個回覆唔係講教徒比例嚟解釋咩係主流基督教就證明你兜囉。」
講到咁清楚咁明白,最後都係無list出嚟

最後畀你了解一下點解咁多人對自稱基督徒嘅邪教徒反感,我用返自己宗教做例如,你知唔知幾多摩門教徒返基督教中學時畀啲老師喺早會/上緊課/班會時到叫佢企起身,再話畀其他學生知,話佢返個間邪教嚟,大家同呢個摩門學生相處時要小心啲?
邪教徒點樣散播其他宗教假資料,情願作出大話都會繼續攻擊。仲未連19世紀對摩門教嘅宗教逼害而殺人。呢啲都只係我哋摩門教同自稱基督徒嘅邪教徒相處經驗。
再講多次,基督徒係專注喺自己宗教,而唔係去攻擊人哋宗教。

如果你無攻擊過其他宗教呢句係真嘅話,咁我收返話過你邪係教徒嘅說話。Sorry,正如你見我引用好多教外人嘅睇法,攻擊其他宗教嘅基督徒先係真正嘅邪教。

不過既然已經用第一段證明咗你無心討論,我哋兩個就算啦。你繼續空轉啦。放心,喺我信仰中,你係會上到你所相信嘅天堂。
夠喇,根本都唔岩channel,你有你信既果位「本身係人耶穌」,我有我信既「既係人又是神既耶穌」,根本冇討論空間。

你攻擊我時,我守,你又話我守唔到,我又話你攻唔到。根本就好似小朋友玩UNO咁,點計分都未agree好就玩,到最後你同我都死要話自己高分d、我贏左幼稚,肉酸(話埋我自己)。

聽你講你返左30年你既教會,咁你年紀都唔細,可摸耳似番個活多於30年既人?

我諗通左,係度拗贏,又點啫,聽日會好多人睇完我地個post搵我信我果個耶穌,或者離開我果個耶穌信你果個?我覺得唔會啦反而見到我咁/你咁,覺得「E~基督徒wor, 成個小朋友咁」

你要狙擊你可以繼續,勸勉既說話係咁多,你要繼續呢個咁肉酸既泥漿摔角,你自己繼續
Btw,諗起都覺得自己on9,現實世界咁多人我要傳福音,浪費時間係度泥漿摔角,蠢!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞