[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
啟示錄冇洪水。

創世記講洪水最中心既係講神記念,亦都係洪水消退前既轉捩點。

創世記8:1
//上帝記念挪亞和挪亞方舟裏的一切走獸牲畜。
上帝使風吹地,水勢漸落。//

洪水前,D人罪大惡極,諗野冇樣好。仲講左人同D天使之類既生左堆怪獸出黎。
神感到遺憾,心中憂傷。

創世記6:1-8
//當人開始在地面上增多、又生女兒的時候,
上帝的兒子們看見人的女子美貌,就隨意挑選,娶來為妻。
耶和華說:「人既屬乎血氣,我的靈就不永遠住在他裏面;然而他的年歲還可到一百二十年。」
那時候有巨人在地上,後來也有;上帝的兒子們和人的女子們交合,生了孩子。那些人就是古代的勇士,有名的人物。
耶和華見人在地上罪大惡極,終日心裏所想的盡都是惡事,
耶和華就因造人在地上感到遺憾,心中憂傷。
耶和華說:「我要把所造的人和走獸,爬行動物,以及天空的飛鳥,都從地面上除滅,因為我造了他們感到遺憾。」
只有挪亞在耶和華眼前蒙恩。//

挪亞蒙恩,佢冇離開神,完全按神吩咐,慢慢起左隻方舟。

創世記6:22
//挪亞就照這一切做,凡上帝所吩咐他的,他都照樣做。//

洪水之後,神要生物生返多,要人生返多。

創世記8:17
//凡與你一起有血肉的生物,就是飛鳥、牲畜和地上爬的一切爬行動物,都要帶出來。牠們要在地上滋生,繁殖增多。」//
9:1 //上帝賜福給挪亞和他的兒子,對他們說:「你們要生養眾多,遍滿這地。//

成段既結果係神同所有生物立約,亦都係全段高潮(不過好少人睇到)。
呢個都係大地回復生機既原因。

創世記9:8-17
//上帝對挪亞和同他一起的兒子說:
「看哪,我要與你們和你們後裔立我的約
包括和你們一起所有的生物,就是飛鳥、牲畜、地上一切的走獸,凡從方舟裏出來地上一切的生物。
我與你們立我的約:凡有血肉的,不再被洪水滅絕,也不再有洪水毀壞這地了。」
上帝說:「這是我與你們,以及和你們一起的一切生物所立之永約的記號,直到萬代:
我把彩虹放在雲中,這就是我與地立約的記號了。
我使雲遮地的時候,會有彩虹出現在雲中,
我就記念我與你們,以及各樣有血肉的生物所立的約:不再有洪水氾濫去毀滅一切有血肉的了。
彩虹出現在雲中,我看見了,就要記念上帝與地上一切有血肉的生物所立的永約。」
上帝對挪亞說:「這就是我與地上一切有血肉的立約的記號。」//
多謝祝福,我想帶出既係半個基督徒係好含糊的,我唔鼓勵。個人認為比較合適既係,我地都係「唔完全」既基督徒,「全」都係靠神的恩典

講真,以前我好火爆,應該比較難主動講sorry,而家應該係俾神改變左,會傾向柔和d,冇咁易發嬲
黎巴你聖經基礎都幾solid下,想參考下你學聖經既途徑同成長使
愛心說誠實話

開始唔係好搞得掂,好情緒化

跳高同跳遠兩個項目各擅勝場互不從屬,講道approach 同用聖經我絕得支持,但可能要睇對方咩立場

純粹小小分享冇其他意思
我覺得,其實討論佢地想討論既野係答緊問錯既問題。
只要拉返去聖經度,按正意講就夠。咁已經好似帶左佢地返半個教會咁。

以前學左少少原文就懶醒,覺得可能講道都講到。
但係我覺得做牧師一定害死人,因為唔識處理關係問題。
而家機會黎喇,神比個成個連登我日日任講,仲有人幫推上熱門架

羅8:28 //我們曉得萬事都互相效力,叫愛神的人得益處,就是按他旨意被召的人。//

係吃力既,不過自問,比起以前返團契小組,講得舒服多好多(因為而家係寫)。

最緊要既,除左神,好多謝你同濛巴同口罩絲陪住。
係連登帶人信主有d唔現實。有d人一講到耶穌就起晒槓,其實我唔關心佢地得救與否。但佢地d謬論唔加以駁斥既話,倒會使其他人/CD ROM遠離神。不過同時都要盡量控制語氣,俾人睇到覺得基督徒高傲/易怒,都唔係好見證,爸打見到我失控都麻煩提提

好多時領人信主,除左一刻聖靈感動外,做好見證(彼此相愛,愛憐如己)亦都重要。教會係一個群體,唔係四面牆,亦唔係個人,當一個群體能夠做到俾人睇神既教導在實踐,人數自然會加添。
一開始係朋友老師路人女朋友傳福音。老師送左啟導本,我出唔到埃及。之後決左志。之後係V城返左間華人既LG教會。聽陳振聰係獄中話睇晒成本聖經,於是我跟睇。牧者鼓勵原文讀經,講道都成日講原文個字點解,於是我就走去 hebrew4christians , ntgreek 呢兩個網學,又開左 信望愛parsing 睇,開始左睇 信望愛註釋,知道左聖經成日引用經文。同時牧者介紹中神生命之道,上左幾本書。之後去左另一間WB教會,直到人生低潮第一鑊,原來唔可以期想從人得到耶穌既愛。

過程中有上主日學。夾埋睇過創書詩帖可啟,冇記錯的話,不過唔係太入腦,因為果時仲「細」。另外就睇左biblehub 既interlinear (最想搵希伯來文重音)同呢個網既commentary 。而加睇返,D註釋有用但唔係時時都答到我問既問題。啟示錄就跟牧者介紹睇discipleship on the edge (同懶人包一齊仲係示每拿) 同聽左個作者Darrell Johnson 講道。有試睇過系統神學書,淨係睇左頭果章成書歷史,就冇繼續。冇咩睇過其他書喇。

最近人生低潮第二鑊,先學識係人面前謙卑同由心底感受到神既愛。消失的樓主開完呢個post,唔識答就跟介紹去左聽D溫偉耀,之後呢排狂聽李思敬,填返舊約既不足。
睇過幾種外文既聖經,好處係慢,而家間中讀埋比個女聽。
(btw 就算唔係原文,睇唔同文會見到多好多野,識既話強烈推薦。例如姦淫德文Ehebrechen 可以字面夾硬解做(以任何形式)破壞婚姻,又例如約3:16 神愛世人個愛俄文полюбил 係一次性,就係耶穌降生果次)
帶到人信主就當然好啦,但係聽到正確既聖經都係好重要,正如你所講,呢個網已經存在好多謬論,連登係我接觸到最大既群體,所以將聖經寫係度解得好好地,係對其他人/CD ROM好既,等佢地見到,原來聖經入面係咁既。我有時都會失控,互相提啦(希望唔太遲)。

話時話,約翰福音我仲未睇得明,一開波原文睇落好似有幾種方法重組句子,讀得書少唉
呢個位我唔係好識整理去解,但思想呢段經文,我覺得同箴言8章既智慧頌好有聯繫。

簡單來講,耶穌就是神的說話/真理/智慧(希伯來文一詞多義),從一開始創世之先已經存在,佢喜愛住在人間,所以道成了肉身,約翰在這裡為極卷書提綱挈領。

「我-智慧以靈巧為居所, 又尋得知識和智謀。 敬畏耶和華就是恨惡邪惡; 我恨惡驕傲、狂妄、惡道,和乖謬的口。 我有策略和健全的知識, 我聰明,又有能力。 君王藉我治國, 王子藉我定公平, 王公貴族,所有公義的審判官, 都藉我掌權。 愛我的,我也愛他, 懇切尋求我的,必尋見。 財富和尊榮在我, 恆久的財寶和繁榮也在我。 我的果實勝過金子,強如純金, 我的出產超乎上選的銀子。 我在公義的道上走, 在公平的路中行, 使愛我的承受財產, 充滿他們的庫房。 「耶和華在造化的起頭, 在太初創造萬物之先,就有了我。 從亙古,從太初, 未有大地以前,我已被立。 沒有深淵, 沒有大水的泉源,我已出生。 大山未曾奠定, 小山未有之先,我已出生。 那時,他還沒有創造大地和田野, 並世上頭一撮塵土。 他立高天,我在那裏, 他在淵面的周圍劃出圓圈, 上使穹蒼堅硬, 下使淵源穩固, 為滄海定出範圍,使水不越過界限, 奠定大地的根基。 那時,我在他旁邊為工程師, 天天充滿喜樂,時時在他面前歡笑, 在他的全地歡笑, 喜愛住在人世間。
‭‭箴言‬ ‭8‬:‭12‬-‭31‬ ‭RCUV‬‬
呢段雖然有好多吻合,但係好似仲差少少咁。
睇返冇紅到果幾句,同耶穌唔係好夾,尤其係錢。
愛我的我也愛他,咁唔愛果D?
成段直接放智慧我解得通,但放耶穌就通唔晒。
聽過太初有道呢個道logos 係希臘哲學入面宇宙既常數,類似只要明左logos 就明到個宇宙點運作。
又因為約翰福音係寫比外邦人睇(如7:2, 11:55),暗用舊約做開場白未必係原意。
我對「約翰福音寫俾外邦人睇」呢個觀點十分有保留,弟兄你引用果兩段其實冇明顯地表達同支持呢個觀點,而睇番OJB, 「Now the Chag of Sukkot was near.」‭‭Yochanan‬ ‭7‬:‭2‬ ‭TOJB2011‬‬
Chag of Sukkot, 應該係講緊「住棚節的節期」,冇特別強調Jewish。
我又唔覺得唔夾恆久的財寶,不一定只單只地上。佢想講既係一切的福樂在於佢,正正係同耶穌講「你們要先求他的國和他的義」的教導相吻合
唔愛佢,咪唔承受救恩,咪自生自滅囉
Btw, 隔離post玩到入唔到
當中大量偷換概念,不當預設同倒果為因既詭辯同謬誤對練習護教都係一個好好既訓練
多謝黎巴推薦
搵完新約,真係從來冇提過耶穌愛唔愛佢既人
我都入唔返去,照你咁講可能係好事。
我當初真係諗住求救,因為太多,多謝濛巴入黎
咁辛苦解完經冇留底,不過諗過一次同有人睇過都已經好好
搵完新約,真係從來冇提過耶穌愛果D唔愛佢既人
入得返
加油
我想覆

我既睇法係

義務論、功效論、亞里士多得既本質論都通解唔到所有情況,所以我係用認知角度去理解

John Rawls 夠勁啦掛,咁佢岩定Michael Sandel 先

仲有,係好中性
孔子教英文,美斯打藍球

唔係話孔子唔可以教英文,美斯唔打得藍球,咁係咪要有基本認識先

個時,個po爆左

不過佢唔係完全冇道理,我自己都覺得開始空轉緊
起一起底,原來果位仁兄係30年摩門教徒
怪唔之得咁多詭辯
橫生枝節或者唔係咁好

或者形容詞係好驟忌
Well, 一般傻仔真係唔識我會客氣d;但異端來攻擊就要認真對待
原來係咁,我都冇起佢底。
佢個不可一世既態度,真係好突出。要磨下劍先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞