[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
https://riverflowing09.blogspot.com/2015/07/cernisanotherbeast.html?m=1

https://cn.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=4237717&extra=page%3D1&mobile=2&mobile=
google 最快搵到

我只聽過computer,同埋第一代barcode,最初真係凸出黎個d就係666

仲有用一種代碼法可以計出666 = computer

呢d雖然係30年前已有既說法,但啟示錄寫既時候係冇可能知道將來有rfid可放入頭內,令國民身份認證系統出現,而咁岩,近代醫生話額頭可以放野落去。

有d人話,就算全部都係真,都只係你用個結果去印證番件事真!
好似星座咁,總有一天個天秤座係愛情運好。

但當例證隨住年月多起上來,並且令所描述既預言更有發生的合理可能。
我會話,我相信愈黎愈有機會發生。
慢慢揭洋蔥🧅 可能去到懶人包20 大家先睇到666
辛苦晒
神係咪萬能?
我個全能的天,創造天地的主
近年buy左尊重生命,唔想亂同動物做約定,就唔食了。

而家年紀大,身體差,叫車仔麵時唔食唔係好難,又唔係真係好好味。
即係點
咁啟示錄嗰度冇但 咁=?
我信全能的父*
冇審判,充滿愛
返咗咁多年教會你舉嘅例子我完全冇聽過!
同埋唔好quote 第一段 link =
錫安教會梁日華話嗰啲嘢啦
blog 嗰度佢左邊嗰個錫安耳筒話聽到天使聲音直頭白癡㗎

睇到個錫安耳筒已經唔想睇內文~

呢度會全力追擊異端㗎
暫時唔問住我慢慢等佢個懶人包再出我諗應該我會有好多問題,到時先一次過再問
以免混亂
大佬我黎交流係想開心,唔係番工

個d論點,一google 都一堆,只係咁岩我quote 中佢
又係黎尊重生命呢個論點
我上面都問過,咁你食雞鴨鵝魚有冇尊重過佢哋生命? 我代表動物界主人組別問嘅

亂同動物做約定= 即係咩意思?
巴打 講吓笑啫 唔好quote 佢
因為佢啲雙氧水就快飲死人
或者我應該修正下,唔理bar code 是否國民身份系統既影子啦

咁係公元100年內可以預視到將來,可以幫人落id記號,要係digital
其實可能性係極低

重點唔係666是否 = 魔鬼

而係魔鬼代理人,會用跨國既電子化,國民身份管理手段令人民要愛國先可以買賣同生活。

咁而家世界上係咪有呢種技術同吹勢呀?
國民信用系統,同埋身份證綁定既跨國付款系統,可以話係好接近

人會為左生活,而會當呢d代理人係神咁拜,愛國愛黨。
無影射任何國家。
利末記17:10-11 清楚說明了禁止吃血 的原因:「凡以色列家中的人,或是寄居在他們中間的外人,若吃什麽血,我必 向那吃血的人變臉,把他從民中剪除。因爲活物的生命(nepes)是在血中,我 把這血賜給你們,可以在壇上爲你們的生命贖罪,因血裏有生命,所以能贖罪。」

屬靈上黎講,尊重生命,係指尊重祭物來自神既生命氣息,特別係佢既贖罪意義,唔係講唔好殺生。

否則猶太人教導年年殺大量牛羊根本不合理。

另外新約時代,有補完既講法,就係可以唔好理,有咩食咩。
但如果你想更分別為聖,更依聖經原則生活,更為初信乜都唔識既人著想,可以唔食。
講緊點樣用十二支派既名既原意解釋7:4-8。
流便=睇下,仔呀
西緬=聽到
Etc.
但=審判(判斷,審案)
約瑟=加添
以法蓮=昌盛(結果實),呢個字都可以解塵不過唔係呢度意思,因為創41:52講明係昌盛。
暫時既綜合理解:
(1)夾埋12支派講緊所有舊約選民得到神既印記
(2)個list 冇但係想講將來唔再有審判
按創30:6,紅色個審判係to judge
按濛巴睇法,藍色個審判係judgement (都可以係原文din意思但唔係改名時既意思
自己睇完一輪,仍然偏向約翰求其湊夠數。
再睇左釋經書,冇人可以合理解釋點解個list 係咁。
(1)約瑟=以法蓮 有根據 詩78:67,結37:16
(2)有利未係因為屬天既迦南佢地有份
(3)申33冇 西緬
(4)冇但:冇人好似濛巴咁睇做冇judgement ,有人話 士18 但 行淫拜偶像(但其他支派遲D咪又係咁),有人話 但 支派出敵基督(不過冇任何其他根據),有人話成個 但 支派死晒,有人話DAN 寫錯左做MAN.=瑪拿西簡寫。
我自己睇法:呢D全部都唔大說服力。
但支派相關經文: 士18:30, 王上12:29, (可指拜偶像)創49:17, 耶8:16(可指敵基督)

https://biblehub.com/commentaries/revelation/7-5.htm
https://a2z.fhl.net/php/pcom.php?book=3&engs=Rev
嘗試答左,你問我答嘛
之後應該次序冇咩所謂,可以快D。
其實上次幾句已經講完左

諗返起其中一本書 Reverse Thunder by Eugene Peterson ,寫得好,不過好多「廢話」(即係1頁有關啟示錄既內容,佢講東講西用成幾頁),如果有時間的話我(執牧師口水尾)推薦。

另外有本到point 既好書,我認真睇過一小部分,覺得好好,不過仲未記得名同作者
多謝分享
啟示文學好難有標準答案的
要當睇詩咁睇,好多文字遊戲
得到既領受往往都好個人好主觀
不過我相信聖經的撰寫是聖靈帶領下嚴謹的寫出來
所以我個人比較難接受隨便湊數的說法
個人都係會覺得新天新地have nothing to judge 最冇違和感
都多謝你分享
到見到你果日都冇野爭冇野嘈
「約瑟支派」淨係和合本 民36:5 搵到。
原文直譯為「約瑟子孫支派」,指瑪拿西支派。
Eugene Peterson好野黎,本「俗世聖徒」
以濛巴呢個解釋冇「但」成件事好有愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞