[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
純學術討論,冇傷肝的。
為爭辯而爭辯,我們就會傷和氣失見證
為學術研討,思考更多就有益處
Yes, that’s why 我講,如果譯本有唔同,係值得思考邊個更貼近原意。因為翻譯始終有局限性
諗到乜就覆乜,成日自己覆自己,自
不能同意更多
係呀,所以當年下左少少苦功學,然後學完花更大既努力學謙卑
等黎巴解經
謙卑難學呀
認真問左個女中醫朋友,
嗰個位叫會陰處 ,唔喺肛門外面同裡面的。
而係喺人體生殖器到肛門間的間隙。

不過確實聖經係唔支持
用處變為逆性的用處。
真係,看別人比自己強。
但又不自卑 ,不卑不亢
究竟實際點樣做到
好難拿捏,有冇可以分享?
你等我解時我又等你地解D我睇唔到既野
難到爆炸,仲學緊,久唔久就比神兜巴聲,例如個舊懶人包

分享下,果時走左去幫人個原文字典debug ,覺得自己好大權力,好似好重要咁。然後有一日教我啟示錄果個牧師引用我有份幫手改好既字典,我就知事關重大,即刻反省下自己個態度

腓立比書2:3 原文直譯
//沒有事按著自傲,也沒有按著虛榮
只要謙卑地看待彼此超越自己,//
有牧師講過話呢個位係睇人比自己重要。而家我既理解:
(1)當你真係叻過一個人你點睇佢呢方面都唔會強過你,而你睇佢叻過自己既野係唔關事既。
(2)原文係超過,唔一定指能力方面(雖然有咁既用法),重要性都係一種超越。
(3) 當你睇人地重要過自己,你就係為左其他人先,咁都係一種謙卑,同前文呼應。
(4)耶穌既例子:聽聖父話,做佢話要做既野(比自己意願重要),就係上十字架。
經科真係經科
聖經提過要做自己?
Fun facts
古希伯來文 barak = 祝福, berek= 膝頭。
冇get 錯的話,應該係要個晚輩膝頭跪低,長輩幫佢祝福。

現代希伯來文 歡迎 = Baruk haba = 來者受祝福

現代跪長輩,肯定唔係果種祝福(唔知係咪要滿足佢地死要面?定係有其他傳統原因?),所以未必能夠雙提並論。當然,用呢個位黎開始傳福音都有咁既可能,如果新人當時仲咁得閒。都係果句,自己揀,唔judge 人,為主就好。
我自己就冇呢樣野,好彩
咩係經科
讚嘆下姐~~

你解得好詳細
解到人會明就最好,我講錯果時你記住督爆
我印象中冇,掉轉就有。

以我理解,聖經話:自己想點就點(跟隨肉體既慾望)只有死路一條(同賜生命既神越行越遠),反而放低自己(治死私慾=與基督同釘十字架),比耶穌做主,先會得到生命(基督在我裏面活着)。

羅馬書7:5
//因為我們屬肉體的時候,那因律法而生的惡慾就在我們肢體中發動,以致結成死亡的果子。//

加拉太書2:19-20
//我因律法而向律法死了,使我可以向上帝活着。我已經與基督同釘十字架,現在活着的不再是我,乃是基督在我裏面活着;並且我如今在肉身活着,是因信上帝的兒子而活;他是愛我,為我捨己。//

唔完全肯定你個「做自己」係咁解,希望答到你。
(詩篇 23:3) 他使我的靈魂甦醒,為自己的名引導我走義路。

Night , my man
好似有句叫不隨波逐流?
都多謝你鼓勵既
係咪呢句?

//不 要 效 法 這 個 世 界 , 只 要 心 意 更 新 而 變 化 , 叫 你 們 察 驗 何 為 神 的 善 良 、 純 全 、 可 喜 悅 的 旨 意 。//
羅馬書12:2
//不要效法這個世界,只要心意更新而變化,叫你們察驗何為神的善良、純全、可喜悅的旨意。//

約翰一書2:15-17
//2:15 不要愛世界和世界上的事。人若愛世界,愛父的心就不在他裡面了。
2:16 因為,凡世界上的事,就像肉體的情慾、眼目的情慾,並今生的驕傲,都不是從父來的,乃是從世界來的。
2:17 這世界和其上的情慾都要過去,惟獨遵行神旨意的,是永遠常存。//
頂 炒車 有少少似
聖經問答大賽 舉手答問題
我起身柯夜尿,早唞~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞