[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
無執你係漏左囉

龍鳳圖案有d人會話: 只係圖案。

但我覺得婚禮主角就係表演者,作見證

避免令人誤會為佳,當然,係同耶穌既新約角度,你整隻鵰兄同比卡超其實都無問題。

假設你明白左作見證既道理,同埋咁岩所有在場賓客又無誤會你基督徒都涉嫌拜假神。又真係無問題。

不過我咁講,牧師幫唔幫你證婚,又係另一個故事
你唔可以死拗聖經無反lgbt之後叫個牧師一定要幫你證婚
而家仲有咩人仲拜龍拜鳳ah你話整尊金佛就話啫
不過都明白一部分既堂會係保守d,有d開放d,都要尊重既(尊重係出於愛同關係,唔係對錯)

至於LGBT,又另一議題,開另一討論串比較方便?
網上講法: 龍鳳係影射古蛇->魔鬼第一形象

唔係話你拜龍。。。
嘩,咁好大鑊,好多東亞文化既影視小說漫畫都有龍鳳既元素⋯
小說同婚禮著上身既野差好遠, 師兄你知架可?
我都係問吓開發下啲灰色地帶嘅話題~
因為當年2邊全部信主 ,全部唔需要跪
另外冇着龍鳯褂 除咗信仰,個人覺得都因為好柒
可以揀潮褂或者花褂 ,避開龍鳯褂,又靚d
我意思係冇必要咁避忌
咁爬龍舟又可以嗎?
我個人認為這個信仰為人帶來的是自由而不是轄制
如果係防備魔鬼就要斷得撤底d喇係咪?
有幾個問題,我試吓幫手答其中一個

//一個被人殺的教徒 又點解佢要受呢種苦先可以上天堂 又係神的考驗?//

人終有一死,調返轉問下,一個人點死先至唔苦?被殺嘅好苦,咁癌症反反覆覆最後完全食唔到呢種死唔苦咩?
如果概念係咁,只要死就係慘,而活先係幸福,如果係咁人人應該1憶歲唔洗死

咁當然我哋最期望就係仆街死(一跌就死)唔使煩&痛苦最少/最短,但係,有幾多人可以選擇自己死嘅方法係咁樣?

既然每一個人點死都唔一樣 又正如你我出身都冇得揀邊個阿媽或者邊間醫院。

所以我認同無論點死都係慘同苦,而人生苦痛根源係因為世界有罪惡,人嘅罪惡唔去處理將仇恨引致落別人度,最後變咗仇殺,咁可能你就會問點解上帝唔保護佢,如果保護咗佢今次唔死,到佢有一日癌症嘅時候死,大家都可以繼續話上帝唔保護佢,因為要保護到佢1憶歲唔洗死。

罪惡好似火燒連環船咁人傳人。
呢個係上帝知道,最後佢容許信徒俾人謀殺,我覺得唔只係考驗,而係人選擇左罪,而上帝覺得呢個時間係好嘅timing接佢返天家,係一個best time。
即係咁講,如果俾佢活,旦條友繼續追擊佢 ,唔淨係殺佢嘅,會繼續害佢其他嘢,受害人嗰種心靈嘅痛苦比肉體嘅痛苦未必唔慘。

所以容許被殺者呢個時間死去,同時都䆁去佢唔使再喺罪惡嘅世界再受苦。

下一個問題可能你話咁壞人都死晒咪得囉(如果係咁,Carrie lam 就唔會仲喺度)呢個咁就係另一個議題啦 ,我暫時淨係答你個問題唔係淨係考驗先
「這樣,你們就可以作天父的兒女了。因為他叫太陽照好人,也照壞人;降雨給義人,也給不義的人。」
‭‭馬太福音‬ ‭5‬:‭45‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/mat.5.45.RCUV

「他說:「你作我的僕人, 使雅各眾支派復興, 使以色列中蒙保存的人歸回; 然而此事尚小, 我還要使你作萬邦之光, 使你施行我的救恩,直到地極。」」
‭‭以賽亞書‬ ‭49‬:‭6‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/isa.49.6.RCUV

對上帝來講,一個人或一個國在地上的興衰,尚為小事,重要的是施行我的救恩,直到地極

所以唔好覺得自己係地上既生死成敗咁重要
但你在天上的生命就重要多了,因你是他的兒子,天父乃願人人得救
羅14:2 「百物」原文直譯everything
加上成段係講唔好評斷,所以衰D講句如果有個兄弟姊妹痴左,一路感謝神一路食排泄物(肯定神唔當係食物,兼聖經冇明文阻止),羅14:2都可以照apply。
結論:羅14:2包埋食血
我就無感
只要內心覺得嗰啲嘢有冇覺得着完係受祝福
或者真係覺得「佢」有咩能力
一切都係出於內心同埋出發點。

如果龍就要避開,咁啲人個名有龍字點算
姓龍咁點算?

基督徒住有個屋苑叫做龍蟠苑
又點搞?
你咁禮貌做乜姐 直接打屎咪得囉
即係百物唔包屎係咪咁?
聖經入面講左人類歷史既過去,現在同未來,以及人類睇唔到既神既描述。
比較返現今對歷史既認識,同聖經所講無衝突。
聖經所講關於以色列/猶大國同埋耶穌基督既預言,亦都連埋細節應驗。
對神既理解亦都包括個人既經歷,而我自己試過近距離睇神做野咁多次,所以確信神係真同埋聖經未見到既野都係真。
你想知既話,去搵神,睇下佢係咪聖經所講咁,你就會知。
tl;dr 係真
我諗諗下唔知計唔計尿好,但係打埋尿又要改埋做飲
百物梗包屎
食品同飲品= 百物
當然成個context 係講食野
但而家保羅講緊,你覺得唔應該放落口既野,就算人地放左落口,你都唔好judge 。
咁所以我覺得包屎
笑完,認真先

Romans 14:2
One man has faith to take all things as food: another who is feeble in faith takes only green food.

All things as food 都包 green food
所以我理解green food 之外嘅野就係所有食物
(好似講完都係廢話

總之,我都係buy 任何野都可以食。
至於屎尿嘅嘢就唔知有冇影響身體?未食過唔知
聽講日本人會食

不過又講返身體係聖靈嘅殿,要保護佢
咁屎同埋豬紅其實都係污糟嘅
食少啲以保護身體嘅角度出發會好啲。
唔好意思喇咁多位,我7左,懶人包會reset
問左牧師,第二本書係Discipleship on the edge by Darrell Johnson。
不過本書唔係咁易搵到。
Google books 有,不過睇限定頁數就會冇得睇,而我已經用左黎睇7:4-8,明左。
短答關於亂倫。

(1)出埃及之後神話唔可以亂倫,所以之前果D神眼中冇問題。
利未記18:6
//「你們都不可露骨肉之親的下體,親近他們。我是耶和華。//

(2)當時以色列人社會極之重視血統一脈相承,所以如果個仔死左,佢D兄弟要幫佢立後,同佢老婆生完要計做佢生。呢樣亦都係摩西律法書入面有。
申命記25:5
//「弟兄同居,若死了一個,沒有兒子,死人的妻不可出嫁外人,她丈夫的兄弟當盡弟兄的本分,娶她為妻,與她同房。//

(3)創世記38章記載猶大同媳婦她媽既亂倫。
//38:11 猶大對他媳婦她瑪說:「你去住在你父親家裏守寡,等我兒子示拉長大。」因為他說:「恐怕示拉也像兩個哥哥一樣死去。」她瑪就去,住在她父親家裏。
38:12 過了一段很長的日子,猶大的妻子,書亞的女兒死了。猶大受到了安慰,就和他朋友亞杜蘭人希拉上亭拿去,到他的剪羊毛的人那裏。
38:13 有人告訴她瑪說:「看哪,你的公公上亭拿剪羊毛去了。」
38:14 她瑪見示拉已經長大,卻還沒有娶她為妻,就脫去她寡婦的衣裳,用面紗蒙着,蓋住自己,坐在往亭拿的路上,伊拿印城門口。//

點解會發生件咁既事呢?
首先係猶大因為「驚」而違反神既律法
之後她瑪發現左就扮妓女同猶大發生性關係
最後猶大認錯並且同佢保持非亂倫關係
//38:26 猶大承認說:「她比我更有理,因為我沒有把她給我的兒子示拉。」猶大再也不跟她同寢。//

對於她媽黎講,呢個係佢唯一做猶太人既方法。佢大可以返鄉下嫁過,拜返佢自己地方既假神,但係佢堅持入猶太籍,拜耶和華為神。最後佢既後裔仲出左耶穌基督,而佢呢個信心都寫左入聖經。

馬太福音1:1-3
//1:1亞伯拉罕的後裔、大衛的子孫耶穌基督的家譜:
1:2 亞伯拉罕生以撒,以撒生雅各,雅各生猶大和他的兄弟,
1:3 猶大從她瑪氏生法勒斯和謝拉,法勒斯生希斯崙,希斯崙生亞蘭,//
呢度特別講她瑪,係要人留意呢個得救既外邦女人。
禁你又點知神的公平 同人的公平唔同?
另外我所指的情況係 一個信徒比人殺死 而唔係因為宗教原因被殺 例如墨西哥父子,烏克蘭殺人事件禁死得禁慘 而受害人都係基督徒
亂倫方面 例如創世記19章31節~36節
屠城 方面 如降十災落埃及
你會點睇神可以用宗教信仰來合法殺人 你以人的角度覺得岩 同可以接受?如果有信徒用神的名義殺人 而原因係因為受害者唔信神 你又覺得合理?

又好似十誡入面話唔可以殺人,但聖經入面都有寫行邪術的女人、同性戀、無割禮、安息日工作的人 要該殺
屠城 方面 如降十災落埃及

之前答過類似問題,請參考post 2 #688,講左少少背景,同時歡迎追問/補充。
又好似十誡入面話唔可以殺人

十誡話唔可以謀殺,唔關死刑/打仗事。

其他費事撈亂,留返比樓上巴打答。
死刑同打仗就唔係殺人?用上帝名義就可以合理法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞