[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
有冇有關寬恕既金句分享
所以我比較buy 李思敬牧師既解經,好多時都解得通
大把

舉一個:免我們的債,如同我們免了人的債

不過我自己唔支持金句式查經,鼓勵弟兄認真打開聖經去讀
唔要呢d咁行
有聽呀 兩邊聽女人仔表示聽到一舊雲
會努力 不過最鍾意dr. 溫
主禱文中 我最中意呢句
箴言 19:11
//人有見識就不輕易發怒;寬恕人的過失便是自己的榮耀。//

巴打呢句可摸耳
有用
唔該
還有嗎
詩篇 32:1
得 赦 免 其 過 、 遮 蓋 其 罪 的 、 這 人 是 有 福 的 。
Happy is he who has forgiveness for his wrongdoing, and whose sin is covered.

上面嗰句寬恕人,呢句被寬恕
1)Bible Study Fellowship material (好全面,包左好多唔同宗派既解釋)
2)一些有深厚經學基礎的牧師的講道,最好冇堂會既,冇堂會相對冇咁多agenda(e.g. 李思敬、高銘謙、郭文池、鮑維均及一眾講開培靈會的牧師)
3)夏達華聖經研道中心(重猶太文化)
4)Reorder Church (立場較偏激,如反建制、重度反靈恩,慎服)

唔俾link,應該好易Google到

不過讀得多,你就好易會覺得日常教會講道太淺,好乏味都係一種自大,要學謙卑
2 - 全部有聽,鮑維均最。
4 - 咪攪 ,po 2 已經討論太多,互片左差唔多3頁,詳情可以睇返po 2 ,唔discuss lu

鮑維均最好*
btw 回巴打最後一句,其實我冇返好耐
不過仲有聽同睇聖經,反而有返彌撒。
Source 4係要慎服的,d推論唔係成日岩,但都中好多盲點,當然中盲點係咪立岩conclusion呢?要好小心。Otherwise,你可能會覺得,「係wor,冇諗過tim ,佢真係勁,有point!」
其實有冇諗過點解要返教會,私心推薦潘霍華既「團契生活」同「作門徒的代價」
潘霍華都有睇過喇,潘霍華係好睇嘅~
以前成個團契一齊睇佢嘅,有啲讀書會分享咁
個人比較鍾意 宋尚節
王明道同宋尚節都係我wish list ,不過未讀書
字面解唔知有冇應用錯

(馬太福音 6:14) 「你們饒恕人的過犯,你們的天父也必饒恕你們的過犯;
(馬太福音 6:15) 你們不饒恕人的過犯,你們的天父也必不饒恕你們的過犯。」

1. 寬恕係一個命令

2. 寬恕未必合人既道理,有說以德報怨何以報德

2.1 上帝冇條件寛恕人
2.2 上帝要求跟從佢既人同樣
2.3 聽落好難做到
2.4 (羅馬書 5:8) 惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了。
2.5 我地應該冇條件

3. 寛恕的自由與為他者的自由,只要求就有
上帝要人聽話,做唔到既佢會修剪澆灌,無問題的,只要願意
聖經係一段一段咁睇先正架
等我分享下呢個金段

馬太福音18:21-35

//18:21 那時,彼得進前來,對耶穌說:「主啊,我弟兄得罪我,我當饒恕他幾次呢?到七次夠嗎?」
18:22 耶穌說:「我告訴你,不是到七次,而是到七十個七次。
18:23 因為天國好像一個王要和他僕人算賬。
18:24 他開始算的時候,有人帶了一個欠一萬他連得的僕人來。
18:25 因為他沒有甚麼償還之物,主人下令把他和他妻子兒女,以及一切所有的都賣了來償還。
18:26 那僕人就俯伏向他叩頭,說:『寬容我吧,我都會還你的。』
18:27 那僕人的主人就動了慈心,把他釋放了,並且免了他的債。
18:28 那僕人出來,遇見一個欠他一百個銀幣的同伴,就揪着他,扼住他的喉嚨,說:『把你所欠的還我!』
18:29 他的同伴就俯伏央求他,說:『寬容我吧,我會還你的。』
18:30 他不肯,卻把他下在監裏,直到他還了所欠的債。
18:31 同伴們看見他所做的事就很悲憤,把這一切的事都告訴了主人。
18:32 於是主人叫了他來,對他說:『你這惡奴才!你央求我,我就把你所欠的都免了;
18:33 你不應該憐憫你的同伴,像我憐憫你嗎?』
18:34 主人就大怒,把他交給司刑的,直到他還清了所欠的債。
18:35 你們各人若不從心裏饒恕你的弟兄,我天父也要這樣待你們。」//
Copy and paste typo 更正
例子:你睇戲見到個,想寫低,你咪寫:見到連登個logo。
我想問d執行性問題
假設願意跟從聖經,如何定義自己已經寬恕左?
寬恕的感覺和行動係怎樣?
寬恕代表關係修復嗎?如果唔代表,應該點面對被你寬恕左的人
答post 2 #738 驅風油
雅威,從來都未曾給過信仰自由予他的信眾。他的信眾只能敬拜雅威。

參閱《列王紀》你會發現,作者重重複複都是在說一件事: 信雅威會興旺,反則滅亡。

以色列人自己揀信雅威。
約書亞記24:16
//百姓回答說:「我們絕不離棄雅威去事奉別神。//
24:21
//百姓對約書亞說:「不,我們要事奉雅威。」//
24:22
//約書亞對百姓說:「你們選擇雅威,要事奉他,你們自己作證吧!」他們說:「我們願意作證。」//
24:24
//百姓對約書亞說:「我們必事奉雅威-我們的上帝,聽從他的話。」//

先承諾然後背約,就唔係就咁唔信。
係對雅威不忠,係犯姦淫。
你放棄追討對方過犯的一切機會,已經係寬恕了
(不過寬恕係伴隨求寬恕的)
感覺應該係釋然的
寬恕應該是伴隨關係修復的

「你們要謹慎!若是你的弟兄犯罪,就勸戒他;他若懊悔,就饒恕他。 如果他一天七次得罪你,又七次回頭,說:『我懊悔了』,你總要饒恕他。」」
‭‭路加福音‬ ‭17‬:‭3‬-‭4‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/luk.17.3-4.RCUV
其實好簡單
係基督徒既信入面:
不信耶穌沒有永生
同跳樓會死一樣
你會唔會投訴冇跳樓既自由?

我個答案主要係針對「信眾」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞