[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
真係,我諗起
詩133:1
//看哪,弟兄和睦同住
是何等的善,何等的美!//
加埋神今日聽左我祈禱
再睇埋呢個解釋
今日感覺滿滿的愛
我再思考左一下,果度唔係講緊新天新地,係講緊得救的支派,引申出來的屬靈意義可能係,「審判/申冤」並不能使人得救,雅各果句「耶和華啊!我等候你的救恩」,接得好應
巴打都好有研究歡迎你加入學術討論
其實血在神眼中從來冇俾過人類當食物
不可吃血唔係猶太律法,而係挪亞後與全人類立約的內容,同一般猶太食物潔淨不潔淨係兩回事
講到明唔好食你仲食,同夏娃冇分別
「凡活的動物都可作你們的食物。這一切我都賜給你們,如同綠色的菜蔬一樣。 只是帶著生命的肉,就是帶著血的,你們不可吃。」
‭‭創世記‬ ‭9‬:‭3‬-‭4‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.9.3-4.RCUV
這是遠早於摩西律法的要求,由於挪亞之外的人都絕晒種,我地都肯定係挪亞的後代,這個要求應該對外邦人都適用

不過,當然耶穌救恩比一切都大;但出於愛主的心,一般情況下,不食係比食有益處的
//羅14:2 有人信百物都可吃,但那軟弱的,只吃蔬菜。//

//14:3 吃的人不可輕看不吃的人,
  不吃的人不可論斷吃的人,因為神已經收納他了。//

//14:6
  吃的人,是為主吃的,因他感謝神﹔
  不吃的人,是為主不吃的,也感謝神。//

//14:20不要因食物的緣故破壞神的工作。一切固然都是潔淨的,但如果有人因吃東西使人絆腳,這就是惡事了。//

其實我仍然覺得食同唔食冇絕對啱絕對錯
保羅深信凡食物都是潔淨的,都可以吃。
所以每人都拎聖經出嚟講
可以講落去真係10世都講唔完

我反而有另一個topic 想開 ,下個comment 問
羅14:2的百物當中肯定包括血?神眼中的「食物」真包括血?我不敢肯定
婚禮咪有part跪喺度斟茶比父母或者跪年紀大嘅親友,基督徒應否跪?

大家有咩睇法
不過都係果句,我不以吃與不吃論斷別人愛與不愛神,而是個人立場支持因愛主而不吃
白斬雞裏面都有血 ,咁點計?
聖經係咪真
真係,愛不愛神自己/神先知~
就好似話 「人哋兩夫婦關係 你又唔係瞓喺人哋床下底」
佢自己先知
有冇提以諾書?
果d係咪真係血,值得科普一下,我理解牛肉血水係肌紅蛋白,白斬雞有血係骨髓渣如果係,不故意食就好了
猶大書有提,其實猶太聖經係有包的,我都想睇,不過好難搵
呢d 位, 定義唔到,

係關係, 唔係死規
睇你有幾堅持, 教會一般對斟茶儀式無comment

尊敬同敬畏係唔同

有d 人因為分別為聖, 堅持不用龍鳳金器, 衣飾去除龍鳳圖案

因為龍鳳代表別的神明, 化身龍鳳,
或與得道升仙變龍鳳有關
與一神創世的世界觀違背

也可能涉及認同,「中國神話中天地由女媧開始既世界觀」

如果怕麻煩不如直接西式, 午餐自助, 慳錢又大方, 晚上仲可以二人世界
點睇有人一出世就受苦 例如非洲果d 有人就含金鎖匙出世 如果同樣之後都上到天堂 禁係咪無公平呢樣野 一個被人殺的教徒 又點解佢要受呢種苦先可以上天堂 又係神的考驗?
點睇聖經入面d亂倫同屠城?
我團契導師要求我地唔好跪
但我會照跪
這只是一個教會傳統,同猶太口傳律法冇分別(口傳律法唔係律法)
聖經早有向長輩下拜的先例

「約瑟把他們從以色列兩膝中間領出來,自己臉伏於地下拜。」
‭‭創世記‬ ‭48‬:‭12‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.48.12.RCUV
咁做法,做基督徒要踢開所有希伯來以外的文化了耶路撒冷早明言聖靈不欲把重擔放到外邦信徒上,因此我唔太care,除左拜祖先拜神堅持唔做,因為涉及拜偶像
同意,其實吃不吃血個人覺得本身係次要的問題,不過,積極思考如果做更合神心意,因盡心盡性盡智盡力的表現諗下冇壞
咩係「公平」?人的「公平」?神的「公平」?
耶穌早明言為他的原故被迫害被殺是得榮耀的

聖經中的亂倫,屠城問題好處景性,請指出邊段可以縮細討論
我講多左者, 一般只執你龍鳳

中國婚禮衣服無龍鳳都有供應, 有得訂造

唔係咩新鮮野
咁執定唔執既原則是甚麼?是人定的,還是堂會定的呢?小弟愚見,如果對該物(e.g. 龍鳳鐲)沒有心存敬畏,同你玩具箱果隻芭比娃娃其實冇分別
另外,唔食咪唔食囉
不過,我好同意,根據保羅教導,因食物去論斷人原是不合宜的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞