[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
如果控制緊你,你就唔係講緊呢D野。你諗下你有幾自由先?
真係無差別一早全部殺晒啦,仲分長子唔長子咩,仲講咁多野咩。不如你睇下佢成個過程講左幾多野?
但係你又唔係真係咁自由喎,你而家試下講「耶穌係主」?
係咪有把聲叫你唔好咁講呢,咁你睇清楚邊個想控制你喇,果個係撒旦,你唔信神佢就最開心。
1.罪有分大小 ,唔係上上上上面有人所講 冇分大小
E.g殺人罪 ,唔會同冇責任交唔到功課講大話嘅罪同等

罪:分本罪及原罪

甚麼是本罪?

要構成本罪必須符合以下條件:
倫理之惡,清楚知道及自由意志
本罪是我們本身自己犯的罪,也可以說是我們「個人的罪」

原罪的意義

阿當同夏娃所犯的本罪。
及改變神和所有後裔之間的關係,失去了永生的可能性。

Bb 原罪 我po 1 講過幾次,可再分享多次。
我認為「so called 」阿當同夏娃本罪影響而bb叫原罪,但其實並唔末有符合三點,自由意志,倫理之惡及清楚知道,所以一旦生命了結或折夭,我之前講過係認爲直接上天堂。我個人認為不受亞當夏娃原罪影響bb 上天堂。
哈哈連BB都殺都唔係賤,你既道德觀真係低無可低
你又自相矛盾啦

你上頭先話罪係講緊上帝既標準,而家又講人類倫理既標準

你攪清楚自己講乜春先啦
我同你嘅對話 呢個只不過係第二個comment
上頭先話「罪係講緊上帝嘅標準」呢句邊個講㗎?
你攪清楚自己講乜春先啦 !咁撚冇禮貌
淨係識得喺度發癲
哦咁上帝立亂殺人係咪好公義?
sorry 唔為意多左條盲炳插咀

你同嗰條廿二世紀講既教義完全唔一樣。你地圍好爐先出黎教人啦。兩條耶撚講埋啲完全唔同既野,不過一樣咁on9
點為止立亂殺人?
你講既公義係邊個既公義?你既公義?神的公義?呢個公義邊個set的呢?
道德觀點樣叫高?點樣叫低?你喜歡就是高?你不喜歡就是低?
口罩絲/黎巴唔駛咁勞氣,好少辯論係會使人接受神的對呢種人,還不如多d問下問題叫佢自己思考下就好
我唔會殺BB囉
殺BB係咪立亂殺? 神殺埃及人長子有冇年齡豁免?有冇審判左佢地有冇罪先?

唔好同我玩道德虛無主義。一係你就認基督教既神係不道德。

要思考問題既係你唔係我。
冇立論 唔睇字
真係好冇對話空間
所以,唔知佢識唔識思考

Anyway ,我黎係想開新topic
大家點睇天主教話聖母冇原罪
搵過啲資料覺得天主教啲立論唔係好夠support
咁二戰時盟軍係日本投原子彈,有冇嬰兒死?咁盟軍係咪叫立亂殺人?

我邊度同你玩道德虛無主義?
咁請你解釋下全能既神殺埃及長子BB既必要性
根本係你自己講不堪一擊
你唔答我問題,我也不必答你問題
答唔到逃避問題係啱既

證明你都知亂咁殺埃及BB係不知所謂

將全能既神同有限既人比較

自堀墳墓
你都冇答我問題,你係咪逃避緊?
逃避?? 你睇唔明答案啫。
1。盟軍既核彈不嬲都好大道德爭議,係你無知先以為無爭議。
2。盟軍唔係全能。係冇辦法是用核彈迫日本投降。你唔係話神同盟軍一樣咁無能吖嘛??

不知所謂既比較
好叻呀!擊敗人
小學四年級?升五年級末
你邊度見到我話冇爭議?有爭議等於必定為不道德?

我又邊度講緊神唔殺長子就殺長子迫唔到埃及投降?

你咁諗係你自己未讀通出埃及記,你話我張神既能力同人既能力做比較,你咪又係張係現世既道德觀同3000年前既道德觀甚或神亘古既道德觀做比較?

不知所謂既比較
喂,八十後比兩項忠告黎對基督教同天主教
有咩偉大嘅睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞