[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
仲有亂咁殺人添
你真係好好笑
講得「神學」呢個字 我唔知叫你識嘢好 定係唔識嘢好
基督教 派別都起碼四五種!
福音派 ,基要派 ,零恩派 ,新零恩派,五旬宗
你以為你自己係邊個
喺連登9up 喺度吠2句 要為你統一?
喂呀答得未?八十後比兩項忠告黎對基督教同天主教
有咩偉大嘅睇法
Typo 靈not 零*
連登笑基督教笑到成行成市,或許係資料不齊致判斷有誤。(其實你既進路係由嘗試理性上推倒到從道德上推倒)

歷史上片基督教既粒粒巨星由康德達爾文到霍金,因上帝親自保守,基督教勉力已一一應對,詳見於Oxford union

唯一無可推卸,為基督徒自亞伯拉罕以來既軟弱甚至刑事record ,衰左而係地上無伏法既,上帝唔會以有為無。
上帝有赦罪之恩(包括普京如果佢悔改)上帝都愛惜,但罰與罪係兩回事
自稱真理都可以好似細胞咁分裂

自己友都未說服到自己友,仲出黎說教。
守得住就算啦,耶穌唔會追住人黎𡁻
你咁好學,就俾兩個忠告你。

1。神存在,不過唔會理你人世間啲低B野。

2。聖經係人寫既(仲要係開會決定添),所以係垃圾。
耶穌唔會,上帝先會追住人黎殺。
其實耶穌都會大力屌人!
不過我唔係耶穌
Btw,
我見佢咁鍾意開po 比忠告
以為係咩高手 得佢先諗到
係人哋諗唔到個points咋
點知 結果大家都睇到啦
1/ 點define低b? 用多啲字解釋點樣為之低b
2/ 聖經梗係人寫啦 ,不過神所默示,開會係立入去係正典定偽經定次經 唔好亂噏啦
佢哋仲信緊同一個神,關細胞分裂咩事?
e.g 你同你兄弟姊妹係你老竇血脈~
唔通所有仔女都要鍾意食同一款食物,性格一模一樣?

舉例啱少少啦好嘛
呢度有幾個問題啊,我幫手答第一個問題
半夜應該有人答你其他

係年青定係老邁,都唔太重要,因為只係肉體。其實係當我地肉體死亡後,真正生命/靈裡的生命不會停止。我地個靈魂將永遠活著,由於唔係肉身喇,唔係用我哋現時地上肉身每一個階段,時序去理解喺天上或地獄嘅靈魂,每個人從死亡一刻開始,就喺其不朽的靈魂上。

不朽的靈魂聖經都講好多,引:
詩篇22:26;23:6;49:7-9;傳道書12:7;但以理書12:2-3
1. 外星人:聖經冇寫上帝淨係創造左地球

2. 地心吸力:watchmaker analogy / irreducible complexity / specified complexity
淨係依個回答都衍生出好多問題
點證明身體靈魂截然二分
點證明靈魂可以獨立存在
點證明靈魂係不朽同同一

但我最想問都係problem of evil
你諗下每分每秒大自然都有成千上萬獵物被掠食者獵殺
產生咁巨量無意義既痛苦 然後你同我講有全知全能全善既神 我點都無法相信有依種神
1. 苦難真係唔知點解,唔好意思

2. 個個全知全能美善但從人睇黎佢暫時沉默既神,佢自己(基督教既上帝係三為一體)耶穌都落黎受人生既極苦

上帝冇高高在上咁見悶搞下你班人先,上帝冇,佢一齊受苦甚至係極苦
苦難既問題,聖經好似冇明確講苦難點來,亦都無解,神亦無promise 過信徒可免受苦難

如果你追永保佑你無病無痛,出入平安既神,果個係黃大仙
開放討論就係唔介意你衍生問題。
有問題必然有答案,只不過個答案,你接唔接受,然後是否願意理性繼續討論落去。

你所有指嘅證明abcde 其實類似係話:
你點證明你5分鐘後將坐落去張凳唔會爛?
你係咪每次坐會證明咗所有嘅結構 你先至坐落去?

又例如,你點證明你去餐廳所食嘅嘢係乾淨?
你會唔會入去廚房搵清楚有冇老鼠,你先決定食?
咁冇老鼠等≠你會唔會食到肚痛?
你都係「信」碟野係乾淨所以食!

至於,其實唔係靈魂身體二元論,我之前講過係三元論。

https://lih.kg/3176928
我答過,我本人係支持靈魂體三元論
#136 可以睇返。
苦難/苦痛/殘忍嘅事
唔使去咁遠去到海洋,如果呢個世界有神
點解有啲人嘅家人,好後生就癌症死去?
你問緊嘅其實係人間VS苦難
上面有人答咗你了。
睇吓其他人嘅答案你接唔接受
唔想相信咪唔好相信呢個神~
不過我見你問得,應該係有興趣想知呢啲事
(箴言 15:1) 回答柔和,使怒消退;言語暴戾,觸動怒氣。

不過我都好流四下,一著計就衝口而出

唔係扮叉燒南摩腰,希望弟兄都為我代禱啦,最近唔知點解唔知係咪天口凍,不在進度成日淨係想去旅行
呢到有小小張力,公眾地方心照點睇
講得好,我同佢由一開始講到今日,無論講咩都好,佢都係一句感覺當事實咁反我其中一句。
順便發現左原來耐性比自己想像中低,感謝主
我淨係想問如果聖母冇原罪既話,聖公同聖婆有冇原罪呢?
有個朋友 生前成日係FB分享傳道書
到依家都諗唔明
希望佢去左天國
我係你身上睇到少少自己既影子,唔知你有冇ASD?
我將人地比我既意見分享下啦,有用就攞去,冇就由佢啦
我去到咁大個人都係咁,會當左自己知既野其他人都知,所以如果唔係特登組識,就會講得好簡短,我身邊既人成日都唔知我講緊咩,成日都要問我覺得好煩。所以諗下其他人知D咩先,就會溝通得更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞