[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
如果用同一個邏輯,會唔會掉埋猶大支派?

列王紀上16:30-33
//暗利的兒子亞哈行耶和華眼中看為惡的事,比他以前所有的王更嚴重。
他犯了尼八的兒子耶羅波安所犯的罪,還當作是小事,又娶了西頓王謁巴力的女兒耶洗別為妻,去事奉巴力,敬拜它,
又在撒瑪利亞建巴力廟,在廟裏為巴力築壇。
亞哈又造亞舍拉,他所做的惹耶和華-以色列的上帝發怒,比他以前所有的以色列王更嚴重。//
咁計法,所以係以色列做過王既支派都出事
如果咁,神係一個因罪滅族的神,但聖經上明明說「恨佢既佢都話係追討直到三代四代」,即係話佢既怒係有限,恩典卻無限的
亞哈唔係以色列王咩
絕對係,一諗諗兩樣野就錯晒
應該引呢段:

代下33:21-23
//亞們登基的時候年二十二歲,在耶路撒冷作王二年。
他行耶和華眼中看為惡的事,效法他父親瑪拿西所行的,祭祀他父親瑪拿西所雕刻的一切偶像,事奉它們,
但他不像他父親瑪拿西在耶和華面前那樣謙卑下來。這亞們的罪越犯越大。//
唔同意你個邏輯
「但 」係帶頭拜偶像嘅支派

救恩從猶大支派出來,又點會冇猶大支派?
至於以法蓮受咗雙倍祝福,係北國最大支派, 仲竟然主動地同外邦人混雜,造成信仰不純正。分咁鬼大份,都忘恩負義

睇吓有冇其他人補充?
亦都有個講法,其實可能呢兩個支派。
已經係消失咗,所以冇被記錄。

題外話,(冇被證實)亦有聽過下話呢2個支派係
美國同埋英國嘅祖祖祖祖祖先
無從證實既野就唔估咁多喇,到時推推下又變左英國/美國係魔鬼。

我地都冇資格審判但/以法蓮支派。btw,耶羅波安/以法蓮支派帶領十支派立北國(不合一)係神的旨意,是為左懲罰所羅門的晚年。當然耶羅波安後來立金牛犢又係後話啦。

合一可以是神的旨意,分開也可以是神的旨意,不要太執著
我對但支派帶頭拜偶像有保留。點解要由士師記開始計?之前呢?係就全部都計,最衰係利未。

出32:1
//百姓見摩西遲遲不下山,就聚集到亞倫那裏,對他說:「起來!為我們造神明,在我們前面引路,因為領我們出埃及地的那個摩西,我們不知道他遭遇了甚麼事。」//
出32:4
//亞倫從他們手裏接過來,用模子塑造它,把它鑄成一頭牛犢。他們就說:「以色列啊,這是領你出埃及地的神明!」//
所以我對因罪唔俾救恩的說法有所保留
大家都係罪人,無謂分咁細
真係,所以都係果句,睇啟示錄睇唔到耶穌基督不如唔好睇
我個邏輯係猶大支派都有人帶頭拜偶像。利未都有。睇你睇幾時。所以咁樣講但支派唔大說服力。
曲到圓
讀左幾個鐘頭書先識答
以色列臨終時對但說:

“但必作道上的蛇,路中的虺,咬傷馬蹄,使騎馬的墜落於後。”(創49:17)
可以解做有拜偶像,唔一定指最尾救恩?
同意呀 其實大方向知道新天新地就夠
不過都係果句,學術討論咪up 下囉
(見大家幾位都係正路人)
啟示錄真係好容易比d邪教異端用嚟亂咁畫蛇添足
但就唔想因為咁樣就冇個認知
先至叫你交出個懶人包咋嘛
最近都因為咁聽返蘇頴智講啟示錄
救恩從猶大支派出來 = 我指耶穌

其實你咁講12個支派都得罪神~
不過「但」係創世記 、以色列嗰陣已經咁講囉
最早嘅意思
蘇牧師d經學消化下先吸收呀
蘇頴智
之前試過跟佢本靈修書(btw最癲每日睇佢3日份量),見到佢解預言係放現世既野,我而家唔buy la
懶人包重新出緊,諗真D都係唔洗focus 係666,講到自然有
明你意思。
話返轉頭,學濛巴咁講,呢句「祝福」都可以靈意解做:judge 人會令人跌倒

我真係唔係咁意思

咁我重答~
聖子雖為聖子,始終人黎架嘛
能夠體驗同顯示人肉身最真實嘅軟弱
耶穌頓時好貼地,同埋好親民。
但精要所在我覺得係
佢話若你願意,上帝求你拎走個苦杯。

路22:42
「父啊,如果你願意,請把這杯從我這裡拿走吧!但不要成就我的意思,而要成就你的意思。」

大家又有咩睇法?
同意呀,雖然已經唔係講緊離棄。我之前咁touched 都係因為耶穌貼晒地
你慢慢啦佛係得㗎喇~
預言放現世 佢其實係,佢比較buy 前千禧!
我都係聽黎參考吓咋!
但 預言放現世 有咩好錯?
啟示錄懶人包二:特色同解釋

特色:多數字,多顏色,多圖像,多「影片」,多引用聖經,多重覆字句

解釋方法:
(1)返返去睇當時信徒所能理解既象徵意義。
例子:你睇戲見到個,想寫低,你咪寫:見到連登個logo。
2000年之後既人睇:連登?食得架?

(2)絕對唔好照字面解!
7:14 //...他們曾用羔羊的血把衣裳洗得潔白。//

(3)唔好問「之後發生咩事?」要問「之後約翰見到咩?」因為唔跟先後次序。
5:5 耶穌已經釘左十字架
//長老中有一位對我說:「不要哭。看哪,猶大支派中的獅子,大衛的根,他已得勝,能展開那書卷,揭開那七個印。」//
12:5 耶穌呢度先降生
//婦人生了一個男孩子,就是將來要用鐵杖管轄萬國的;她的孩子被提到上帝和他寶座那裏去。//

(4)留意「睇」「聽」
呢兩個係不斷出現既字,亦都係耶穌比約翰既體驗,亦都係我地要做既野。

(5)數字簡表
3=天既數字,如三位一體
4=地既數字,如四方=東南西北
7=3+4=完全/完美
12=3x4,12支派,12門徒
10=完整
6=7-1=唔完全

(6)顏色簡表
白=光明、得勝、榮耀
紫=君王
黑=黑暗、死亡、饑荒
紅=血=生命、贖罪
紅=火=罪(好似火咁吞噬)
綠=茂盛
冇錯架,只係啱左你唔會知,錯左你都唔會知,因為隨時可以中得再應D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞