[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
(1)復活既身體

腓立比書3:20-21 話會似耶穌榮耀既身體。
//3:20我們卻是天上的國民,並且等候救主,就是主耶穌基督從天上降臨。
3:21他要按着那能使萬有歸服自己的大能,把我們這卑賤的身體改變形狀,和他自己榮耀的身體相似。//

馬太福音17:1-2 講過下耶穌登山顯榮既形象。
//17:1過了六天,耶穌帶着彼得、雅各和雅各的弟弟約翰,領他們悄悄地上了高山。
17:2他在他們面前變了形像,他的臉明亮如太陽,衣裳潔白如光。//

其實新天新地人個身體係點,聖經係冇講明,但係你睇到個quality,神係點樣,同神一齊既人都會痴到神既榮耀。

啟示錄21:4
//上帝要擦去他們一切的眼淚;
不再有死亡,
也不再有悲哀、哭號、痛苦,
因為先前的事都過去了。」//
既然果時唔會再有悲哀、哭號、痛苦,樣衰既慘應該都唔會有,所以唔洗擔心咁多
(2)神既存在

神係好似地心吸力咁,雖然你見佢唔到,但係你由神做既野就可以知道佢存來。

羅馬書1:19-20
//1:19上帝的事情,人所能知道的,原顯明在人心裏,因為上帝已經向他們顯明。
1:20自從造天地以來,上帝的永能和神性是明明可知的,雖然眼不能見,但藉着所造之物就可以了解看見,叫人無可推諉。//

創造係極之奇妙精密既,宇宙大爆炸之後快D慢D都冇可能有生命,季侯鳥年年飛咁遠去啱地方有好準確既導航系統,有好多例子,我聽過溫偉耀有講
https://www.youtube.com/watch?v=4Qzc0LQgiDE
我睇住自己個女出世都覺得好神奇。

自古以來人都信有神,好似神造人果時整左個得神自己先填得滿既窿咁。
無神論係近代既新興宗教,信自己拜自己(又唔諗下自己咩料)。

(3)信神先有永生
神係賜生命既創造主,創造既起初人係同神一齊,本來就有永生。
但係受造既人叛逆神,唔聽神話,想自己好似神咁。
於是人同神既關係破裂,罪同死入左呢個世界。
但神愛人,派耶穌降生,釘十字架,三日後復活,為人贖罪,使人稱義。

哥林多前書1:18-21
//1:18因為十字架的道理,在那滅亡的人是愚拙,在我們得救的人卻是上帝的大能。
1:19就如經上所記:
「我要摧毀智慧人的智慧,
廢棄聰明人的聰明。」
1:20智慧人在哪裏?文士在哪裏?這世上的辯士在哪裏?上帝豈不是已使這世上的智慧變成愚拙了嗎?
1:21既然世人憑自己的智慧不認識上帝,上帝就本着自己的智慧樂意藉着人所傳愚拙的話拯救那些信的人。//

神將得救同滅亡兩條路放係人面前,比人自己按住神賜下既自由揀。
信佢既人接受救恩,得以返去同永生神一齊。
自以為聰明既人拒絕神,正正得到佢地想要既結局,同神隔絕。(如果有個人好憎神,但又被夾硬捉左去同神一齊,咁佢都會好慘啦。)
所以十字架都係神既智慧同恩典。
(4)外星人

聖經冇講外星人。聖經既寫作目的係叫人認識神回轉得生命,唔係宇宙百科全書。

創世記1:27-28
//1:27上帝就照着他的形像創造人,照着上帝的形像創造他們;他創造了他們,有男有女。
1:28上帝賜福給他們,上帝對他們說:「要生養眾多,遍滿這地,治理它;要管理海裏的魚、天空的鳥和地上各樣活動的生物。」//

神冇樣睇,神既形像係講緊人屬於神,神對人有主權。神造人出黎為左分享愛,又叫人治理地同天、地、海既生物。

聖經係歷史入面寫成,神針對異教風俗向人啟示,所以一度講神係點,一度講神唔係迦南原居民諗咁。例如果度D人信太陽神,聖經就話太陽係神創造既光體。又例如

創世記1:21
//上帝就創造了大魚和在水裏滋生的各樣活動的生物,各從其類,以及各樣有翅膀的鳥,各從其類。上帝看為好的。//
大魚係以前D人好驚既海怪,聖經特登話連呢D都係神創造。

我想像如果今日先寫聖經,會講埋外星人都係神創造都唔奇。
你呢幾個關於靈魂既描述似似地希臘哲學入面講既多D,而聖經講既靈魂並唔係咁既。希臘哲學我唔識,但係聖經話比我地知神先係唯一永恆不朽既。

詩篇90:2
//諸山未曾生出,
地與世界你未曾造成,
從亙古到永遠,你是上帝。//

馬太福音10:28
//那殺人身體但不能滅人靈魂的,不要怕他們;惟有那能在地獄裏毀滅身體和靈魂的,才要怕他。//
(靈)魂本來唔係不朽,神有權滅左佢。(雖然我冇印象佢實際咁做過)

聖經係神既啟示,佢講左D好重要既野你知。
冇野要證明,不過你可以觀察呢個世界係咪聖經講咁,比較下。
同靈魂有關既,可以參考瀕死經驗既研究。

另外Problem of evil, 以賽亞書11章 題過神既國度係冇呢D捕獵。
//11:6野狼必與小綿羊同住,
豹子與小山羊同臥;
少壯獅子、牛犢和肥畜同羣;
孩童要牽引牠們。
11:7牛必與熊同食,
牛犢與小熊同臥;
獅子與牛一樣吃草。
11:8吃奶的嬰孩在虺蛇的洞口玩耍,
斷奶的幼兒必按手在毒蛇的穴上。
11:9在我聖山各處,
牠們都不傷人,不害物;
因為認識耶和華的知識要遍滿全地,
好像水充滿海洋一般。//

聖經冇係人犯罪之前題過痛苦。咁樣睇黎,而家有罪有痛苦既世界只係短暫既,而神做左既野就係叫耶穌自己黎到地上,自己陪受痛苦兼且將神既國引進呢個痛苦既世界。到最後神國完全臨到,再唔會有痛苦。

啟示錄21:4
//上帝要擦去他們一切的眼淚;
不再有死亡,
也不再有悲哀、哭號、痛苦,
因為先前的事都過去了。」 //
你有冇睇過聖經點講殺BB?

出埃及記1:15-16
//1:15埃及王又對希伯來的接生婆,一個名叫施弗拉,另一個名叫普阿的說:
1:16「你們為希伯來婦人接生,臨盆的時候要注意,若是男的,就把他殺了,若是女的,就讓她活。」//

馬太福音2:16
//希律見自己被博學之士愚弄,極其憤怒,差人將伯利恆城裏和四境所有的男孩,根據他向博學之士仔細查問到的時間,凡兩歲以內的,都殺盡了。//
你其實有冇睇過聖經,睇下係咪真係作者咁講?
我都可以出本書話Chairmannone 殺左5億人啦
我求其都見到佢錯晒
耶穌係100%上帝
重症ADHD

謝謝「艾really 笠腰我知你冇心不過弟兄(定應該叫你老師)你裝左我彈弓」

如果我冇估錯我應該係你長期聽眾雖然唔是你隻羊(唔係起底),如果前題冇錯我可以話你聽其實我一直有係連登以外有follow 腰
想知濛巴點睇
如果佢心裡承認口裏相信
我覺得喺基督教好應該/已經係去天國,天主教就再煉獄再上
不過教會撚(尤其行為主義嗰啲)嘅潛規則唔會咁答有得去天堂 問親都答到ee 哦哦
角色黎嘅啫
有啲人你唔追住佢狂屌!
佢仲以為自己好啱 係咁9up 當事實
兩句唔埋攻擊基督徒
呢度幾個都溫柔底 ,我入嚟客串下

箴言呢句正
我都鍾意!

反而認真想討論 大家點睇喺神學上
聖母被聖化左 ,冇原罪 呢個位
我其實冇讀神學,所以我唔識,堅的
唔該巴打同上面既巴絲回覆
如果話會有新既身體 咁思維同記憶呢? 唔同年齡都會有唔同諗法 同埋記憶仲會唔會存在 而記憶每一日既狀態都唔同 咁復活既身體持有既又係點樣既記憶?
點到名

冇睇法,反而我會問「聖母有冇原罪,這個命題對我生命同實踐有甚麼影響?」

「彼得看見他,就問耶穌說:「主啊,這人將來如何?」 耶穌對他說:「我若要他等到我來的時候,與你何干?你跟從我吧!」 於是這話傳在弟兄中間,說那門徒不死。其實,耶穌不是說他不死,乃是說:「我若要他等到我來的時候,與你何干?」」
‭‭約翰福音‬ ‭21‬:‭21‬-‭23‬ ‭CUNP-神‬‬
https://bible.com/bible/46/jhn.21.23.CUNP-神
聖經冇明講,但我傾向相信係有記憶的,只係你個樣唔係而家個樣,關係都會reset晒;e.g.我老婆到時都唔會再係我老婆,因為婚約已被更美的約(天國子民)取代
咁聽落好似咁好慘咁 所有關係都重設
之但係記憶呢樣野唔同年齡記得既野都唔同 中學可能好記性d 老年可能差左 咁記憶又係以咩年齡既狀態保留
既然上帝係全能

點解而家唔即刻整死撒但

咁咪可以天下太平

風調雨順

到底上帝仲響度等緊咩嘢?

對付撒但要擇吉日?

因為你由天主教轉新教
所以以前會唔會同聖母祈禱?
而,如果有同聖母祈禱
咁當時係咪教導佢係冇原罪?

其實好多基督徒對天主教唔熟
所以特別想請教你
如果唔方便答可以skip
1. 上帝可以對付撒旦
不過對付撒旦了 唔= 天下太平
人仍然係世上係罪嘅世界 同人選擇罪
唔係每種罪同關撒旦事,很多係人自己選擇

2. 你可以話對付左撒旦,世界會唔會小左部分問題?
可能會,但我個人認為上帝不除滅魔鬼,因為如果冇魔鬼,基督徒不可能靠主得勝。如果沒有魔鬼,要得勝誰呢?

羅馬書:「然而靠著愛我們的主,在這一切的事上,已經得勝有餘了。」
ADHD我都應該有D。
唔明點裝你彈弓?
我估你估錯喇,我公開講得最多野就係呢個post
老師呢兩個字同我有D 關係,不過聖經既老師我真係唔敢當,除左聖經作者之外呢度冇老師架
我冇養緊羊,我都唔係羊,我只係羔羊既跟隨者
信天主教時既教導好人倫既角度咁睇,聖母唔係神,但佢係神在地上的母親,你搵佢阿媽幫下口,祈禱的事成就既機會就會大d,靈d(引用迦拿婚宴)果時都冇認真睇聖經所以都buy既。但轉左新教之後,讀多左聖經,就反而諗,禱告唔係求萬事亨通播,而係求神既旨意成就,做乜搞到好似黃大仙咁。

何況聖母已經睡了,點聽我地禱告呢(天主教又話聖母被接升天)?

又,我地既禱告係「奉耶穌名」,意思即係我地係跟耶穌既意志,權柄係最高既,又何來再求權柄比較低的聖母?
可能我用reset隻字用錯左,應該係superseded 左,假如我愛我老婆係好恩愛既,係地上,我愛佢100分咁,咁我expect 到天國,大家都係天國子民既關係下,我愛左佢係120分,甚至更多,因為人既愛有限,神賜既愛冇

我諗記憶其實唔會冇左,只係你老左個腦有一部分inactive左/damage,到時你應該都唔係靠你而家肉身的腦去function,你會有新既身體
上帝要對付既係邪惡。撒但引人做惡事但唔係邪惡本身。下面我試下用唔同角度去睇。

(1)撒但既身份
神坐係天堂既寶座上面,撒但係神面前係一隻冇得唔聽話既兵仔,神問一句佢答一句。
約伯記1:6-7
//有一天,上帝的眾使者來侍立在耶和華面前,撒但也來在其中。
耶和華對撒但說:「你從哪裏來?」撒但回答耶和華說:「我從地上走來走去,在那裏往返。」//

(2)耶穌講故事答你
要消滅滲入左成個世界既邪惡,如果夾硬黎就係消滅埋D有惡念既人,包括我同你。
但神愛世人,比機會我地悔改,等我地自願同邪惡分開,歸向神。之後先審判。
馬太福音13:24-30
//13:24耶穌又設個比喻對他們說:「天國好比人撒好種在田裏,
13:25在人睡覺的時候,他的仇敵來,把雜草撒在麥子裏就走了。
13:26到長苗吐穗的時候,雜草也顯出來。
13:27地主的僕人進前來對他說:『主人,你不是撒好種在田裏嗎?哪裏來的雜草呢?』
13:28主人回答他們:『這是仇敵做的。』僕人對他說:『你要我們去拔掉嗎?』
13:29主人說:『不必,恐怕拔雜草,也把麥子連根拔出來。
13:30讓這兩樣一起長,等到收割。當收割的時候,我會對收割的人說,先把雜草拔出來,捆成捆,留着燒,把麥子收在我的倉裏。』」 //

(3)神等人悔改
神擇果個「吉日」就係要人悔改既人都悔改左既日子。
彼得後書3:9
//主沒有遲延他的應許,就如有人以為他是遲延,其實他是寬容你們,不願一人沉淪,而是人人都來悔改。//

(4)靠耶穌有能力
神要做既最緊要既事,佢做左架喇,就係耶穌自己降生、受死、復活。我地從此見到神既同在、大能,神比我地睇到佢講得出做得到,又連死都救得翻生。
所以再冇任何野可以綁住跟從佢既人,只要我地接受神住係我地入面,就唔再需要受任何肉體引誘束縛,重獲自由,有能力去揀唔做惡事。
羅馬書7:24-25上
//我真苦啊!誰能救我脫離這必死的身體呢?
感謝上帝,靠着我們的主耶穌基督就能!//

(5)神同人一齊打
耶穌既無條件犧牲顯明左神既愛,亦都係我地既榜樣,我地學佢咁愛人,就可以活出更豐盛既生命。而死貓唔怕食,吸收傷害,以善報惡,先係唯一消滅邪惡既方法。
神冇自己做晒所有野,反而邀請人去同佢一齊做。
詩篇8:4-5
//人算甚麼,你竟顧念他!
世人算甚麼,你竟眷顧他!
你使他比上帝微小一點,
賜他榮耀尊貴為冠冕。//

(6)撒但vs 邪惡
最後講多少少,聖經入面既海有時用黎比喻混亂/邪惡(借左迦南神話海神yam係衰既),最尾講消滅撒但同消滅邪惡係分開講既。
啟示錄20:10
//那迷惑他們的魔鬼被扔進硫磺的火湖裏,就是那獸和假先知所在的地方,他們會晝夜受折磨,直到永永遠遠。//
啟示錄21:1
//我又看見一個新天新地,因為先前的天和先前的地已經過去了,海也不再有了。//
發覺男仔好多時會咁
所以通常長氣 都係老母
可能我老母例外同我一樣ASD,但係聽埋聽埋我諗你係啱既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞