[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
又用邏輯嚟限制神啦你
天堂即地獄、地獄即天堂、是其非、非其是
超越邏輯屬於邪神
唔係因果關係你又用「因為」,你中文邊個教
畫家非全知全能,又兜
你喺呢個post 戰鬥能力高咗,但講道理能力低咗,睇來只係想鬧交
邏輯神好過無邏輯邪神好多
邪教又兜啦
與其講咩根據咩邏輯,邪教徒兜去身份攻擊,兜去問邊個嘅邏輯
口講唔覆人,但除咗唔禁個reply制其實句句都覆緊,咁樣自欺欺人又係邪神教㗎?
常人睇到個邏輯矛盾係信唔到邪神
但佢哋竟然可以洗自己腦去崇拜邪神
同過無數基督徒同好幾個牧師討論,全部100%都係只係兜
讀者們:
有d人出覺得我覆緊佢
其實我係拎佢出黎做反面教材
答唔到可以唔使答,我原諒你。Problem of evil 講咗幾千年都是無好解釋
要識放能收,唔係打緊MMA

Wwjd , my brother
過左火位你都會比上帝責棍(自己兄弟唔好介意講得咁直)
你自己未已經係反面教材 大家已經睇清晒你點兜
多謝弟兄勸勉唔覺意開左無雙
始終未做到完美

「因我為你的殿心裏焦急,如同火燒, 並且辱罵你的人的辱罵都落在我身上。」
‭‭詩篇‬ ‭69‬:‭9‬ ‭RCUV‬‬
jesus 會 do 啲乜就唔知, 但係以神平時嘅行為推斷應該就來發爛渣擊殺我, 上面嗰位弟兄可能都是神派來討債, 我唔怪佢
唔緊要, 可能我真是講太多, 神派你來討我債
Jesus會知道自己唔係假教義三一神嘅一員囉
又會解釋problem of evil而唔係兜圈講廢話
真, 耶教太多地方九唔搭八. 講出來自己唔笑嗰下好嘢, 好多教徒仲會feel offended 發爛渣. 唔少教徒勇氣可嘉嘗試左兜右兜, 但唔合理嘅嘢好難兜得晒.
其實神會唔會唔係聖經所講嘅人格化神?
我哋嘅天地宇宙可能真係有創造者
但更可能係一啲宇宙規矩又或者自然規律?
>>> 唔接受答案既原因係D人無耐性。
有時真係唔知你地係咪扮.
咁啊mo係咪要俾啲耐性等多70年, 90歲嘅時候先可以做返dancer.
咁都覺得無問題, 究竟有無人性?
個bug位又係好地地做咩要創造個無耐性嘅人再用苦難嚟逼人學耐性,點解直接創造個有耐性嘅人
呢位弟兄對聖經認真過唔少信徒, 仲學埋希臘文希伯來文睇原文, 精神可嘉. 但老實學希臘文希伯來文本身已經好撚離地.

我呢啲老粗諗嘢好簡單好貼地, 唔識咩抽象邏輯思考, 純粹見到啊mo呢啲主內大好青年搞成咁, 主明明有大能但都無阻止悲劇發生, 只好含淚講上帝行徑惡劣, 是個大仆街.
此時竟有信徒話我用人地嘅悲劇發洩自己嘅苦毒, 你地係咪痴線架?

本人雖是嘴賤口臭, 但就未試過見死不救. 本人就認為自己道德操守再差都比上帝好
其實廿幾年前已經證明左超越邏輯依個係bug 黎點解仲有人用呀超越邏輯即係神嘅善唔一定等於人類嘅善,神嘅天堂定義唔一定係人類天堂嘅定義
依個即係自然神概念,同愛因思坦概念差不多,層次上係不同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞