[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
支派都冇
將來要黎既果個,梗係好野
唔同意求其湊數

冇但

「拉結給他起名叫但,說:「上帝為我伸冤(或譯審判),也聽了我的聲音,賜給我一個兒子。」」
‭‭創世記‬ ‭30‬:‭6‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.30.6.RCUV

新天新地不再有審判,何等美好!
原來黎巴打改既名係呼求神既意思

我冇特別改
由於以法蓮係約瑟長子,數約瑟不數以法蓮可以理解
以法蓮冇 咁約瑟大仔又有冇?
嚴格來講 ,以法蓮唔算12支派?
佢好似係細仔
瑪拿西先係大仔 ~
點解我咁記得 有個故事嘅
以前我同一班朋友去過一個聚會
隔離有一個弟兄(唔係太熟)嘅全部都出咗去比牧師按手祈禱祝福,由於唔係教會嘅聚會 ,大家係完全唔識個牧師
牧師為個弟兄祈禱,幫佢領受 「以法蓮 」祝福佢昌盛嘅意思,而個弟兄完左,同我哋話佢自己真係排行最細

弟兄之後好感動,成件事好被祝福的感覺。
以法蓮得到了長子的名份

「約瑟見父親把右手按在以法蓮的頭上,他看為不好,就提起他父親的手,要從以法蓮的頭上移到瑪拿西的頭上。 約瑟對父親說:「我父,不是這樣。這個才是長子,請你把右手按在他頭上。」 他父親卻不肯,說:「我知道,我兒,我知道。他也要成為一族,也要強大。可是他的弟弟將來比他還要強大;他弟弟的後裔要成為許多國家。」」
‭‭創世記‬ ‭48‬:‭17‬-‭19‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.48.17-19.RCUV
啟示錄懶人包三:重覆字句盡量一覧

1:4 //願那位今在、昔在、以後永在的上帝,//
1:8//主上帝說:「我是阿拉法,我是俄梅戛,是今在、昔在、以後永在的全能者。」 //
1:17 //不要怕。我是首先的,是末後的,//
11:17//今在昔在的主-全能的上帝啊, //
21:6//我是阿拉法,我是俄梅戛;我是開始,我是終結。//
22:13 //我是阿拉法,我是俄梅戛;我是首先的,我是末後的;我是開始,我是終結。//

註:
(1)今在、昔在、以後永在(who is to come),唔同於時一般拜假神既人講既昔在今在永在,重點:會黎。
(2)阿拉法-俄梅戛=A-Z希臘文版

唔洗解
22:7 //看哪,我必快來!//
22:12 //看哪,我必快來!//
22:10//是的,我必快來!//

比較
17:8 //牠以前有,現在沒有,以後再有。//
隻獸扮神扮唔晒

參考
1:19//所以,你要把所看見的事、現在的事和以後將發生的事,都寫下來。//

所有人
5:9// 從各支派、各語言、各民族、各邦國//
7:9//各邦國、各支派、各民族、各語言//
11:9//從各民族、支派、語言、邦國中//
13:7//各支派、各民族、各語言、各邦國。//

分段
4:1//這些事以後,我觀看,//
7:9//此後,我觀看,//
15:5//此後,我看見//
18:1//此後,我看見//

參考 約翰睇戲
6:2,5,8 //我就觀看,//
8:13//我觀看,//
9:1 //我就看見//
9:17//我在異象中看見//
10:1//我又看見//
13:1//我又看見//
13:11//我又看見//
14:1//我又觀看,//
14:6//我又看見//
14:14 //我又觀看,看見//
13:3//我看見//
15:1,2//我看見//
16:13//我又看見//
17:6//我又看見//
19:11//後來我看見//
19:17//我又看見//
20:1//我又看見//
20:4//我又看見//
20:11//我又看見//
20:12//我又看見//
21:1//我又看見//
21:2//我又看見//

21:22//我沒有看見城內有殿,因主-全能者上帝和羔羊就是城的殿。//

1:7,2:22,3:8,3:20,5:5,16:15,21:3,11:14 //看哪,//

有聲的
9:13//我聽見//
9:16 //他們的數目我聽見了。//
10:8//我先前從天上所聽見的那聲音//
14:2//我聽見//
14:13//我聽見//
16:1//我聽見//
16:5//我聽見//
16:7//我又聽見//
18:4//我又聽見//
19:1//此後,我聽見//
19:6//我聽見//
21:3//我聽見//

另外仲有
19:10//我就俯伏在他腳前要拜他。他對我說:「千萬不可!//
22:8-9//當我聽見看見時,就俯伏在指示我的天使腳前要拜他。他對我說:「千萬不可!//
如果唔係求其湊數叫但情何以堪
新天新地就是不需有審判審判是判斷善惡,若已全善還有甚麼好判

天父又要顧及但的感受嗎?何況天父總有其美意
係呀,個名最後可以放?或者!?
不過唔係好緊要
睇你點數,我印象中係算,好似從來都冇約瑟支派的
點會冇,創世記49章,雅和的祝福就是用約瑟的,雖然是對兒子講,但係預示左各支派的發展
「約瑟是多結果子的樹枝, 是泉旁多結果的枝子; 他的枝條伸出牆外。 這一切是以色列的十二個支派。這是他們的父親對他們所說的話,他按照各人的福分為他們祝福。」
‭‭創世記‬ ‭49‬:‭22‬, ‭28‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.49.28.RCUV
但支派的結局,其實雅各死前有hint到

「但必為他的百姓伸冤, 作為以色列支派之一。 但必作道旁的蛇, 路邊的毒蛇, 咬傷馬蹄, 使騎馬的人向後墜落。 耶和華啊,我等候你的救恩。」
‭‭創世記‬ ‭49‬:‭16‬-‭18‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/gen.49.16-18.RCUV
都解得通!又學到野
咁可能係要約瑟係咁加野喇。
咁以法蓮係兩舊塵
有兩個層次

第一個層次好簡單就係健康,古時由於無咁多科學知識
就用命令既方法教人健康。
例如出埃及就教人食蜂蜜小麵餅,去對應番游牧生活既垃圾腸胃
唔食血,係因為d血好毒,滿載該動物所吃既毒素,血液同內臟都係儲存好多未分解毒素在體內。畜類更是雜食,對長壽無益。

呢度同樣都套用:
「凡事都可行,但不都有益處。」
即係你食下當gathering投入下,d fd又知你係點就無乜所謂。除非你認為咁做會影響佢對信耶穌既印象。

第二個層次
就係你是否明白及願意尊重血的意義
血係代表天上來既生命,只有神可以給予。
牲畜的血靈意上有贖罪既意思,你食個祭物就等於靠佢贖罪(大約意思)
係獻燔祭既教導,動物血係要放乾係個壇度燒乾佢
先會贖到罪。
所以如果係宴樂吃喝方面,盡量避免,非必定。
(呢個概念有d難表達,只聽過1次,有錯請補充。)
講番名,我個名係出自麥浚龍的一首歌,大概係講人人都有瑕疵,做伴侶的唔好咁在意,還是愛最緊要,我好喜歡呢個意思。其實神對我們又何嘗不是這樣
約瑟係12個仔其中一個,雅各想分兩分比佢所以兩個仔變兩個支派,唔係咁咩?
點解聖經反對基佬
但係男人G點擺係屎眼?
咁睇又好sad ,但同其他支派都係散居晒,得但係咁結局,等我睇返D祝福先
分析得幾好,所以你會食嗎?定係唔會食?
係呀,長子繼承雙份,約瑟係得到了長子的祝福。所以以法蓮是約瑟名份上的長子,瑪拿西是旁支。

其實猶太人文化唔係好強調個人身份,反而好講用父家去辯識一個人,你咪見到好多邊個邊個的兒子(如西彼太的先子,嫩的兒子)作為名號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞