[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
裝彈弓係我敏感左

好妙

好,大哥叫到,以後留意下自己d表達先
我前排聽左下李思敬講約伯記,聽到約伯D朋友同約伯果種深交打風都打唔甩,有咩意見都可以講出黎唔洗驚,唔洗下下客客氣氣費事得罪人咁。
咁我諗既然大家都有同一位主,受同一個聖靈,所以好大膽咁用我諗到最好既方法黎講下我既觀察姐,希望唔好介意

羊果度,我想講我唔係受過訓練做人牧者,我睇而家自己主要唔係傻更更亂行錯路,而係要學係受傷入面愛人
冇介意丫,響恕係會緊張小小,真人黎講一日24小時能玩膠8小時絕不只玩7小時59分鐘

咩事唔開心 ?
吾覺得無撚用咩?
請問對你黎講有咩係有用呢?
之前硬頸,比神管教,學識左真係唔好自我中心
惜得好重手?
越勸越走梗係重手
https://youtu.be/e5n4Z6mvsi4

Holly傳道d教導都同傳統堂會既教導都幾唔同下
佢似乎真係憎傳統堂會既教導
好想聽下爸絲們點睇
今晚睇下先
Btw沉左比你救返起
佢咁講勁大爭議
一開始就話月老同愛神「可以」幫到人婚姻美滿
之後就話神職人員為左吸引人所以宣傳基督教化家庭
然後又話新約用黎解釋舊約果D「難明」既經文,用黎預表耶穌
佢對婚姻果種唔太差就得既態度,又有冇同愛弟兄姊妹矛盾先
呢幾樣我唔同意佢。

佢講果D經文係可以拎出黎支持佢個結論,不過佢冇題果D又點?例如,佢點會講雅歌?全部用黎預表耶穌既話,佢所講婚姻受苦果part 又洗唔洗加落預表既一部分?成本聖經充滿住家庭同教導,佢係咪真係可以用呢個結論解通晒,我有保留
同感,我聽完都覺得怪怪的
但未有時間去整理邏輯
同埋我覺得佢曲解左一d福音既經文
耶穌係要人愛佢多過愛家庭,係正確。但唔愛地上有形的妻子同弟兄,又點愛天上的父神呢?
其他再整理不過觀察佢之前對其他人既回應,似乎佢都係果種永遠只有佢正確,其他人錯晒果種人。
不過用佢d point去深化自己對聖經既理解都幾好
係喎,你啱,咁重要都唔記得左添
同埋我覺得佢曲解左一d福音既經文
耶穌係要人愛佢多過愛家庭,係正確。

佢直頭話信耶穌係會家變

佢講到自己係真理咁盡,我有D好奇如果篤爆佢解錯經會點

不過佢咁樣帶出個問題,我又真係比佢挑戰到,原來我自己都冇能力好有系統咁講晒聖經對婚姻既睇法
其實愈了解聖經既人,會愈覺得自己對聖經既認知好少。所以愈聲稱自己對聖經了解好多既人,愈要防備

幾點回應:
1. 好多聖經冇直接講,但其實可以合理地推理出來的,比如三一論,我地唔可以用冇直接講,就話唔係真理。

2. 聖經往往好有張力,要了解成書背景同寫作對象去釋經,例如因信稱義(羅馬書),同信要有行為(雅各書),不代表矛盾,而係對象唔同。例如你要同欠信心既學生要鼓勵佢有信心,唔好太在意行為;又會對聲稱自己有信心,但肉身心志軟弱的學生講,你都要注意自己既行為。又比如一些教導是針對一些特定的群眾,例如教哥林多教會,女人上聚會要蒙頭,係特定時代,特定群眾的教導

基於以上兩點,我認為只抽取幾段經文,貿然否定數百年來神學院歸納出來的教導是不可取的。

暫時寫到這裡,要出發去教會做事奉,其他論點再評析
其實呢位傳道既神觀都好負面下,觀乎佢對神人關係既論述,係神WFC vv 你渺小既人類。

但其實神聽禱告,使人有盼望的屬性,在聖經中不斷的描述,列王記重複不斷提到,被大軍押境既以色列人,即使佢地既不義,在急難中既禱告,神仍會憐憫的(參猶大王亞比央、約沙法等的事蹟)。

何況傳道書說,「神造萬物,各按其時成為美好」,羅馬書又說「萬事萬物互相效力,要愛神的人得益處」,又點可以話神對人係WFC vv 呢?

回到神會為人安排配偶,我是持相信既意見,唔係講緊迷信你坐係度日日祈禱就一定會有,而係佢會為你挑選一位最適合你,打磨你的,成就你的,如果你係咁樣去求既話。

耶穌唔係教導過休妻的事情嗎?他說甚麼?他說「神所結合的,人不能分開」,可見耶穌對婚盟都抱有重視的態度。

又睇下以撒與利百加的故事,如果你睇埋次經,仲有多比傳,再有何西亞先知的故事,其實神係用地上的婚盟去成就佢旨意聖經又點會唔care家庭/婚盟價值呢?
「「你們不要以為我來是帶給地上和平,我來並不是帶來和平,而是刀劍。 因為我來是要叫 『人與父親對立, 女兒與母親對立, 媳婦與婆婆對立。 人的仇敵就是自己家裏的人。』 愛父母勝過愛我的,不配作我的門徒;愛兒女勝過愛我的,不配作我的門徒。 不背自己的十字架跟從我的,不配作我的門徒。 得著性命的,要喪失性命;為我喪失性命的,要得著性命。」」
‭‭馬太福音‬ ‭10‬:‭34‬-‭39‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/mat.10.34-39.RCUV

對於這段經文,其實係一種教基督徒要做好心理準備的小言或教導,為真理與家人有衝突係好正常的,莫講話未信的,就算信左,但信既程度唔一致都可以產生大量衝突。佢係叫你堅守耶穌佢既教導,放佢係首位,而唔好妥協,果位傳道就講到耶穌叫人家變真係多謝晒。

其實傳統教導果個三角形係有聖經根據的

「兩個人總比一個人好,他們勞碌同得美好的報償。 若是跌倒,這人可以扶起他的同伴;倘若孤身跌倒,沒有別人扶起他來,這人就有禍了。 再者,二人同睡就都暖和,一人獨睡怎能暖和呢? 若遇敵攻擊,孤身難擋,二人就能抵擋他;三股合成的繩子不易折斷。」
‭‭傳道書‬ ‭4‬:‭9‬-‭12‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/ecc.4.9-12.RCUV

「三股合成」,傳統解經都係指神就係第三股
又講下「信信聯婚」既教導,我覺得唔係完全錯晒。信信聯婚唔係保證你幸福快樂,而係你同唔信既人戀愛,你係張你自己暴露於遠離神的風險。即使你係信仰十分堅定,無可避免,要不被埋怨少左時間陪伴對方,要不就是慢慢地遠離神。

不過聖經都教,如果已經有未信的伴侶,要用神的教導去愛佢,信徒皆祭司,係講緊信徒有責任把神的慈愛帶到人中間,修補人,當中包括愛侶,與神的關係,一方面為佢禱告,把佢帶到神面前,又以溫柔忍耐待佢,使佢在你身上見證到耶穌。唔係叫你就咁拋棄佢,為返教會,為事奉唔理佢囉。

我老婆同我拍拖果時,佢都未信,佢都成日抱怨我為事奉少時間陪佢,所以我好明果種衝突。感謝神,佢後尾信左,但神都借呢段關係一路打磨我。有時我都會諗,一開始揀個信既應該會少d痛苦,但我信神已經為我揀個最合適的,日日打磨我。

所以我支持盡量揀個信既,但如果你真係搵到個soulmate,佢又未信,去馬啦,不過要預左有衝突,同埋要特別堅定唔好離開神,更要用神既溫柔待佢,為佢禱告,神會有安排既
仲有佢用林前七,真係笑大人個口,根據佢咁講,唔該佢蒙好個頭先講道啦

「凡女人禱告或講道,若不蒙著頭,就是羞辱自己的頭,因為這就如同剃了頭髮一樣。 女人若不蒙著頭,就該剪了頭髮;女人若以剪髮剃髮為羞愧,就該蒙著頭。」
‭‭哥林多前書‬ ‭11‬:‭5‬-‭6‬ ‭RCUV‬‬
https://bible.com/bible/139/1co.11.5-6.RCUV

新約咁明顯既經文

林前既教導係有特定既對象,針前緊哥林多教會面對既問題,咪鳩解啦,大佬
我睇就係人有自由揀同唔同神一齊。
有D人好憎神,覺得冇神既地方先有得享福。
如果一出世就係天國,咁人就冇機會自己揀喇。
神比人有自由,咁先算係人
明犯不可謀殺都算信神?
多比傳要用D時間睇下先知咩事
如果仇家做左基督徒
係咪即係可以原諒佢
天堂相見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞