[冇圖]睇左好多年聖經 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 8 Dislike
啟示錄懶人包三:書卷結構及分段

七段扇形結構
A
_B
__C
___D
__C'
_B'
A'
即係最頭對應最尾,第二頭對應第二尾,如此類推,最中間冇對應果段係最重要。

A係前言1:1-8 「來、近了、必須、我是」
A'係結語22:6-21「來、近了、必須、我是」

中間五段係耶穌基督比約翰睇到既五條片/有聲動畫既五幕(acts),用「開」字劃分。

//4:1 這些事以後,我觀看,看見天上有一道門着。...
11:19 於是,上帝天上的聖所了,...
15:5 此後,我看見在天上那存放法櫃的聖所了。
19:11 後來我看見天了。...//

所以中間五段分別係:

_B(1:9-3:22) 第一幕,「耶穌、在中間、長袍、利劍、7訊息、聽、得勝」
__C(4:1-11:18)第二幕,「寶座、書卷、得勝、羔羊、七印七號七雷」
___D (11:19-15:4)第三幕,「兆頭、得勝、獸」
__C' (15:5-19:10)第四幕,「七碗」
_B' (19:11-22:5) 第五幕,「耶穌、在馬上、衣服、利劍、看、得勝」

重要對應經文一覽(一):
A //1:7 他將駕雲臨!...//
A' //22:7 ,12,20 我必快!//
A //1:3 ...因為時候近了。//
A' //22:10 ...因為時候近了。//
A //1:1...要他將必須快要發生的事指示他的眾僕人。...//
A' //22:6... 要將必須快要發生的事指示他的眾僕人。//
A// 1:8 主上帝說:「我是阿拉法,我是俄梅戛,是今在、昔在、以後永在的全能者。」//
A' //22:13 我是阿拉法,我是俄梅戛;我是首先的,我是末後的;我是開始,我是終結。」//

B//1:13,16 燈臺中間有一位好像人子的,身穿垂到腳的長袍,...從他口中吐出一把兩刃的利劍...//
B' //19:11,13,15 ...有一匹白馬,騎在馬上的稱為「誠信」、「真實」,...他穿着浸過血的衣服;...有利劍從他口中出來,...//
B //1:10 ...聽見在我後面有大聲音如吹號,//
B' //19:11 ...且哪!...//
B//2:7 ...得勝的,我必將上帝樂園中生命樹的果子賜給他吃。』」 ...//
B' //21:7 得勝的要承受這些為業;我要作他的上帝,他要作我的兒子。//
啟示錄懶人包四:書卷結構及分段(二)

A (1:1-8) 前言「來、近了、必須、我是」
_B (1:9-3:22) 第一幕 「耶穌、燈臺中間、得勝x7、應許祝福」
__C(4:1-11:18) 第二幕 「這些事以後,我觀看、寶座、四活物、羔羊(得勝)、七印、七號」
___D(11:19-15:4) 第三幕「兆頭、兆頭、得勝、兆頭、得勝」
__C' (15:5-19:10) 第四幕「此後,我看見、寶座、四活物、七碗、審判巴比倫」
_B' (19:11-22:21) 第五幕 「耶穌、騎在馬上、得勝、賜下祝福」
A' (22:6-21) 結語 「來、近了、必須、我是」

全書鑰節(中間D段既中間):點樣得勝?
12:11 //弟兄勝過那條龍是因羔羊的血
和因自己所見證的
雖然至於死,他們也不惜自己的性命。//

經文對應(二):比較C', B'
C' 17:1 //來,我要讓你看那坐在眾水之上的大淫婦所要受的懲罰;//
B' 21:9 //你來,我要給你看新娘,就是羔羊的妻子。//
C' 17:3 // 我在聖靈感動下,被天使帶到曠野去,//
B' 21:10 // 我在聖靈感動下,天使帶我到一座高大的山,//
C' 19:10 // 我就俯伏在他腳前要拜他。他對我說:「千萬不可!我和你,以及那些為耶穌作見證的弟兄同是僕人。你要敬拜上帝。」//
B' 22:8-9 //當我聽見看見時,就俯伏在指示我的天使腳前要拜他。他對我說:「千萬不可!我與你和你的弟兄眾先知,以及那些守這書上的話的人,同是作僕人。你要敬拜上帝。」//

經文對應(三):「我是」
1:8 前言完結,神說:我是阿拉法,我是俄梅戛
1:17 異像開始,耶穌說:我是首先的,是末後的,
21:6 異像完結,神說:我是阿拉法,我是俄梅戛;我是開始,我是終結。
22:12 結語開始,耶穌說:我是阿拉法,我是俄梅戛;我是首先的,我是末後的;我是開始,我是終結
啟示錄懶人包四:前言1:1-8

//1:1耶穌基督的啟示,就是上帝賜給他,要他將必須快要發生的事指示他的眾僕人。他差遣使者指明給他的僕人約翰,
1:2 約翰就將上帝的道和耶穌基督的見證,凡自己所看見的,都見證出來。
1:3 誦讀這書上預言的,和那些聽見又遵守其中所記載的,都是有福的,因為時候近了。
1:4-5 約翰寫信給亞細亞的七個教會。願那位今在、昔在、以後永在的上帝,與他寶座前的七靈,和那忠信的見證者、從死人中復活的首生者、世上君王的元首耶穌基督,賜恩惠和平安給你們。 他愛我們,用自己的血使我們從罪中得釋放,
1:6 又使我們成為國度,作他父上帝的祭司。願榮耀、權能歸給他,直到永永遠遠。阿們!
1:7「看哪,他駕雲降臨;
眾目都要看見他,
連刺他的人也要看見他;
地上的萬族要因他哀哭。」
這是真實的。阿們!
1:8 主上帝說:「我是阿拉法,我是俄梅戛,是今在、昔在、以後永在的全能者。」//

1:1 成本書都係講耶穌基督。
1:2 約翰睇完片照寫返出黎,唔係寫佢點理解,都唔一定順時序。
1:3 時侯「近」了:迫切。
1:4-5 「寫信」:根據當時環境,牧者約翰想教會聽到既訊息。
1:4-5 「今在、昔在、以後永在的上帝」原文apo ho on ...「錯文法」,英文直譯from he who is... (From him who is 先啱文法),為左保留七十士譯本 出3:14 ego eimi ho on ,題返讀者講緊救以色列人出埃及果個神。
1:4-5 「首生者」: 耶穌係第一個,之後門徒都要復活。
1:4-5「世上君王的元首」:羅馬皇帝唔係咁大,繼續敬拜耶穌就啱喇。
1:4-5 「他愛我們」:我地同神復和係出於愛,啟示錄呢卷書都係。
1:4-6 苦難中題返我地既身份:被愛既人、罪中得自由既人、天國國民、神人之間既中保
1:7 「看」:唔好成日望住苦難,睇返神係點,睇返神做緊咩。
1:8 就算有迫害,神從來冇輸。
1:3,8 想「有福」定「哀哭」,自己揀。
應該係
啟示錄懶人包五:前言1:1-8
啟示錄懶人包六: 第一幕耶穌顯現1:9-20

//1:9我-約翰就是你們的弟兄,在耶穌裏和你們一同在患難、國度、忍耐裏有份的,為上帝的道,並為給耶穌作的見證,曾在那名叫拔摩的海島上。
1:10有一主日我被聖靈感動,聽見在我後面有大聲音如吹號,
1:11說:「把你所看見的寫在書上,寄給以弗所、士每拿、別迦摩、推雅推喇、撒狄、非拉鐵非、老底嘉那七個教會。」
1:12我轉過身來要看看是誰的聲音在跟我說話。我一轉過來,看見了七個金燈臺;
1:13在燈臺中間有一位好像人子的,身穿垂到腳的長袍,胸間束着金帶。
1:14他的頭與髮皆白,如白羊毛,如雪;他的眼睛好像火焰,
1:15雙腳好像在爐中鍛鍊得發亮的銅,聲音好像眾水的聲音。
1:16他右手拿着七顆星,從他口中吐出一把兩刃的利劍,面貌好像烈日放光。
1:17我看見了他,就仆倒在他腳前,像死人一樣。他用右手按着我說:「不要怕。我是首先的,是末後的,
1:18又是永活的。我曾死過,看哪,我是活着的,直到永永遠遠;並且我拿着死亡和陰間的鑰匙。
1:19所以,你要把所看見的事、現在的事和以後將發生的事,都寫下來。
1:20至於你所看見、在我右手中的七顆星和那七個金燈臺的奧祕就是:七顆星是七個教會的使者,七個燈臺是七個教會。」//

1:9 「拔摩」:監獄島,專比政治搞事分子,約翰唔拜羅馬皇帝豆米仙做主同神,唔一齊團結羅馬帝國既事,就一定要搞掂佢,所以捉佢去「勾臭」,費事幫佢變殉道者。
1:10 「有一主日我被聖靈感動」:敬拜/祈禱緊。
1:10「吹號」:打仗或者呼召人去敬拜,都係有神係度。
1:12「我轉過身來要看看是誰的聲音在跟我說話」:唔係約翰自己諗,係出面有聲。
1:10,12,15「聲音/聽/聽見」:重覆3次,聽好重要,聽耶穌把聲。
1:13「在燈臺中間」:耶穌就係教會中間,唔係天上面,唔係出面。
1:13 「好像人子的」:但以理書7:13-14果個永遠掌權既神
1:13「身穿垂到腳的長袍」:祭司裝束,耶穌基督係完全既大祭司,神同人中間既橋樑。
1:13「胸間束着金帶」:束係腰間係做野,束係胸間係做完野,耶穌基督已經獻左自己做贖罪祭,完成左祭司既工作。
1:14-16 「頭眼腳聲手口面」:個次序唔應該跳黎跳去,其實係扇形結構,最緊要都係聲,要聽耶穌基督把聲。
1:14「他的頭與髮皆白,如白羊毛,如雪」: 但以理書7:9入面對神既形容,耶穌基督係亙古常存者。
1:14「他的眼睛好像火焰」:比耶穌基督望下佢都可以將我地煉淨。
1:15:「雙腳好像在爐中鍛鍊得發亮的銅」:比較但以理書2:33,果D鐵/泥做既腳係承受唔到D國度既重量,耶穌呢度隻腳就硬淨得多,即係地上既國度唔頂得耐,耶穌做王個天國就直到永遠。
1:16「他右手拿着七顆星」:當時羅馬人信天上面七個(行)星掌控人既生命,耶穌基督比我地知一切都係佢手中。
1:16「從他口中吐出一把兩刃的利劍」:應該係埋身戰用既短劍,耶穌講野就係好近,佢講既野可以穿透我地既抵抗入到心。
1:16「面貌好像烈日放光」:神既面光照係舊約終極既祝福。
1:14-16 再睇扇形結構:頭/面係第一/最尾印象,眼/口係關係既器官,腳/手都指能力,最緊要都係耶穌講既野。
1:17「仆倒」:神顯現仲唔即刻敬拜咩。
1:17-18:指令一:不要怕。指令二:看哪。睇到耶穌,就唔洗驚。
1:18「並且我拿着死亡和陰間的鑰匙」:連呢兩樣都有鎖匙,所有其他野佢都有鎖匙。見到佢就唔洗驚。
啟示錄懶人包七:向七教會之七訊息 2:1-3:22

對象:教會。教會原文ekklesia原本無宗教色彩,雖然舊約指神子民聚會,但猶太人用左另一個字synagogue ,基督徒特登用返。呢個字用係國王召集國民開會處理國中行政既事用,代返落黎,耶穌基督呢個天國既王叫「教會」聚集都係要我地做平時天國既事務。

文體:唔係書信,呢度一樣都冇書信既格式。而係(1)先知預言同(2)詔令/聖旨既結合((1)prophetic oracle + (2)imperial edict ,中文唔知準唔準確)

//2:1右手拿着七顆星,在七個金燈臺中間行走這樣說
2:8首先的、末後的,死過又活了這樣說
2:12有兩刃利劍這樣說
2:18上帝的兒子,位眼睛如火焰、雙腳像發亮的銅這樣說
3:1有上帝的七靈和七顆星這樣說
3:7神聖、真實的,
拿着大衛的鑰匙,
開了就沒有人能關,
關了就沒有人能開這樣說
3:14位阿們、誠信真實的見證者、上帝創造的根源這樣說://

(1)Tade legei 舊約出現過好多好多次,神宣告就會咁講,例如 出埃及記4:22
//你要對法老說:『耶和華如此說:以色列是我的兒子,我的長子。//

(2)Tade legei 都係波斯同羅馬帝國皇帝下詔既格式。

所以(1)+(2)講緊:耶穌基督先係神同王(dominus et deus),唔係羅馬皇帝豆米仙叫人拜到佢咁樣。神同王兩者都會用「主」,信耶穌基督係主(Christos kurios)既人係唔會講該撒係主(Caesar kurios )。

結構:扇形結構,明顯標記有士每拿(2)同非拉鐵非(6)都有講撒但同冇野鬧。最中間推雅推喇(4)有晒其他六個訊息既元素同最長。
啟示錄懶人包八:比以弗所教會既訊息2:1-2:7 (一)之以弗所簡介
//2:1「你要寫信給以弗所教會的使者,說:『那右手拿着七顆星,在七個金燈臺中間行走的這樣說:
2:2我知道你的行為、勞碌、忍耐,也知道你不容忍惡人。你也曾察驗那自稱為使徒卻不是使徒的,看出他們是假的。
2:3你能忍耐,曾為我的名勞苦而不困倦。
2:4然而,有一件事我要責備你,就是你把起初的愛心拋棄了。
2:5所以你要回想你是從哪裏墜落的,並且要悔改,做起初所做的工作。你若不悔改,我要到你那裏去,把你的燈臺從原處挪去。
2:6然而你還有一件可取的事,就是你恨惡尼哥拉派的行為,這種行為也是我所恨惡的。
2:7凡有耳朵的都應當聽聖靈向眾教會所說的話。得勝的,我必將上帝樂園中生命樹的果子賜給他吃。』」 //

以弗所:當時羅馬帝國第四大城市,AD 96 人口約225000,主要貿易中心。有亞細亞西岸最重要港口,各國人民都會去。又會舉辦Pan-Ionian運動會,規模僅次於雅典既奧林匹克運動會,極之壯觀。有露天劇場坐到24000人。當地人崇拜生殖女神亞底米Artemis :

佢個神廟係世界七大奇觀之一,起係兩個足球場咁大既平台,有100條17米高既大理石柱。BC 29開始,羅馬要尊榮一個地方,就會比係果度起拜皇帝既廟,以弗所起左足足4次。其中拜豆米仙做神果個廟有8條14米高直徑1.5米既石柱。

以弗所教會:保羅建立,保羅離開之後由百基拉、亞居拉牧養,之後保羅見呢個城市重要,又返返去兩年半咁耐,係佢留得最耐就係呢度。佢結果係要逃走,因為果時最大既工業就係整亞底米神像,D人信主佢地就生意差暴動。保羅留低左主入面個仔提摩太牧養教會。教會傳統話第一世紀末,提摩太比羅馬人殺左,然後使徒約翰做左以弗所教會既牧者,係度寫左第四本福音書。基督運動既中心一開始係耶路撒冷,然後係間徒被稱為基督徒既安提阿,之後去到啟示錄成書果時就係以弗所。
啟示錄懶人包九:比以弗所教會既訊息2:1-2:7 (二)之經文重點
//2:1「你要寫信給以弗所教會的使者,說:『那右手拿着七顆星,在七個金燈臺中間行走的這樣說:
2:2我知道你的行為、勞碌、忍耐,也知道你不容忍惡人。你也曾察驗那自稱為使徒卻不是使徒的,看出他們是假的。
2:3你能忍耐,曾為我的名勞苦而不困倦。
2:4然而,有一件事我要責備你,就是你把起初的愛心拋棄了。
2:5所以你要回想你是從哪裏墜落的,並且要悔改,做起初所做的工作。你若不悔改,我要到你那裏去,把你的燈臺從原處挪去。
2:6然而你還有一件可取的事,就是你恨惡尼哥拉派的行為,這種行為也是我所恨惡的。
2:7凡有耳朵的都應當聽聖靈向眾教會所說的話。得勝的,我必將上帝樂園中生命樹的果子賜給他吃。』」 //

補充少少,因為使徒約翰係以弗所教會,所以耶穌媽咪馬利亞都係返果度,可以同佢一齊慶祝聖誕正日

2:1「右手拿着七顆星」: 上文1:16係「有」(echon=have),呢度係「揸住」(kraton=hold),屬於耶穌,佢亦唔會放手。加強左表達。
2:1「在七個金燈臺中間行走」: 上文1:13係就咁入係度,應該係企,呢度係「行走」,所以耶穌係行晒教會每一個角落,要保證教會既生命有返應有既質素。都係加強左表達。
2:2 「行為」:有做野,有各種事奉。
2:2「勞碌」: 好煩好辛苦先做到既事,佢地肯為天國付出。
2:2「忍耐」: 長期受苦,困難當中有耐性咁持守。佢地唔肯拜皇帝做神,唔參與亞底米崇拜,就算冇左朋友,比人鬧,少左生意,比人杯葛,都頂住。
2:2「也知道你不容忍惡人」: 持守真道同純全既生命,唔會係道德倫理上面妥協,守護教會唔比唔乾淨既既事同諗法入侵。
2:2「你也曾察驗那自稱為使徒卻不是使徒的,看出他們是假的。」:當時有人自稱使徒混入教會教假野,佢地有跟住約翰(約一4章)保羅(徒20:28-31,提後1:14)既教訓,睇穿假使徒。
2:2有晒一間教會可以讚既野,仲可以有咩問題? 主耶穌既火(煉淨)眼睇得出。
2:4「責備」:原文kata可指敵對、反對、控告。
2:4「把起初的愛心拋棄了」: 冇左同耶穌初戀既感覺。留時間、留心、熱切、想氹、dum 本。
2:5「回想」: 承認冇左愛。
2:5「悔改」: U turn 轉身返返去。
2:5 「做起初所做的工作」: 聽耶穌把聲,安靜搵耶穌既面,享受同耶穌一齊,向耶穌既道開放自己,冇野阻住,冇整到D誡命變複雜,跟住做得到自由,為唔識耶穌既人哀哭,明白靠自己唔得,不顧一切將自己交比耶穌......
2:5「把你的燈臺從原處挪去」: 留返得個殼既教堂/建築物。
2:6「尼哥拉派的行為」:(去到第三間別迦摩先講)
2:7「得勝的」:保持對耶穌忠心。
2:7「我必將上帝樂園中生命樹的果子賜給他吃。』」: 創2:7因為罪去條路封左,而家已經因為羔羊既血開放返。生命樹,就係耶穌自己,用初戀既愛愛佢既,佢應許會有佢更多。
啟示錄懶人包十:比士每拿教會既訊息2:8-11
2:8「你要寫信給士每拿教會的使者,說:『那首先的、末後的,過又活了的這樣說:
2:9 我知道你的患難和貧窮-其實你卻是富足的,也知道那自稱是猶太人的所說毀謗的話,其實他們不是猶太人,而是撒但會堂的人。
2:10 你將要受的苦,你不用怕。看哪!魔鬼要把你們中間幾個人下在監裏,使你們受考驗,你們要遭受苦難十日。你務要至死忠心,我就賜給你那生命的冠冕。
2:11 凡有耳朵的都應當聽聖靈向眾教會所說的話。得勝的必不受第二次的害。』」

士每拿Smyrna: 現今叫Izmir,係土耳其第三大城市。曾被稱為「亞細亞之冠冕」、「亞細亞之花」,硬幣刻有「亞細亞以大小、美麗為之城」,曾於580 BC 被毀,290 BC 重建並以此為傲。大作家Homer、最忠心殉道者其一Polycarp 主教既家。對羅馬城效忠,195 BC 做左第一個起神廟比Roma 女神既城市。AD 25 爭到幫提庇留皇帝起神廟,仲起多個比皇后Lydia 同起多個比個議員。

2:8 「首先的、末後的,死過又活了的」: 所有歷史同我地生命都係耶穌基督包住,唔係羅馬皇帝做既決定,唔係羅馬既興衰。而家佢係中間比生命我地。
2:9「患難」: 原文thlipsis 指壓力,壓爆既壓力,一個人比大石慢慢壓扁慘死既果種壓力。新約入面從來都唔係指生活遇到既正常失落,而係指天國臨到地上果時,兩國相交果種衝擊,光同暗、公義同不義、生同死之間既衝擊。
2:9「貧窮」:士每拿係有錢既城市,但敵擋耶穌既羅馬同猶太人唔同基督徒做生意,仲封佢地間鋪同搶佢地屋企,又唔請佢地做野。
2:9「毀謗」:褻瀆。
2:9「會堂」:猶太人向神敬拜既地方。
2:9「那自稱是猶太人的所說毀謗的話,其實他們不是猶太人,而是撒但會堂的人。」: 當時猶太人唔洗拜羅馬皇帝做神,亦都唔洗服兵役,但係佢地呢個特權可以隨時比個議員攞走,所以猶太人生活得好唔自在,尤其係基督徒唔肯參加皇帝崇拜既時侯,猶太人就更加唔安樂。因為好多基督徒係猶太人,而又有好多民事領袖當基督徒係猶太教分支既人,所以某D猶太人就為左向羅馬表忠,將「無神論」基督徒篤灰比羅馬知。
2:9「撒但」: 靈界既惡魔(以弗所書6:12),操控政治同宗教勢力敵對基督,令到基督徒承受壓力、陷入患難。12-14章再會講到。
2:10 「你將要受的苦」: 耶穌冇將受苦攞走,其實要受苦正正係因為真係跟緊耶穌,成為敵擋耶穌勢力既攻擊對象(因為耶穌已經係十字架同墳墓贏左,所以再攻擊唔到佢)。
2:10「你不用怕。看哪!」:出現得最多同第二多既命令,睇到耶穌就唔洗驚。
2:10「魔鬼」:同上,講多次患難/壓力既來源。
2:10「考驗」: 證明同提升信心。
2:10「十日」: 苦難個時間係耶穌允許先有,佢決定就係限左咁多。10代表完整既時段(呢度唔知會唔會咁啱照字面10日不過唔緊要),完左就完左。
2:10「生命的冠冕」: 士每拿都有運動會,完成賽事就會有冠冕,用葉編個環出黎放上個頭。完成對耶穌堅持忠心既教會將會得到生命,得到賜生命既主。
2:11「第二次死」:永遠同神隔絕。
想問吓舊約聖經既神殺左幾多個人?
短答: 好多,冇寫明。

長答:舊約聖經既神就係新約聖經既神。係舊約聖經入面,佢攞左好多人條命,詳細幾多冇講清楚,下面舉幾個例子。

未立舊約之前,佢用左洪水審判充滿罪惡既世界,只有義人挪亞蒙恩,一家八口得救。

立舊約出埃及果時,佢用左十個奇事審判硬頸自稱為神既法老王同佢既全軍,施恩比長期受壓迫做苦工既以色列人,令佢地終於重獲自由,認識到神。

立左舊約之後,佢用以色列人審判迦南人,要將佢地趕盡殺絕,以免佢地果D令人憎惡既拜假神習俗(例如將自己D仔女放入火燒)繼續有人學。

仲有好多好多。講返轉頭,我又想知,點解你咁問呢?

我諗淨係睇個數字代表唔到神D咩野,當中死既人冇一個係無辜。但係當我地知道左應得既結局,就更加明白到神既恩典係點既一回事。
冇呀,我記得出埃及記裏面,有段叫"擊殺長子之災",即係所有長子,無論係老人家,定手抱BB,全部殺死。

我覺得好型,好公義,好似成吉思汗咁,唔鐘意你呀,屠城。
係有呢段,其實仲殺埋首生既動物添。

你咁睇係將全部人分開做獨立個體,但事實從來都唔係咁。林鄭搞到香港人咁,唔通又淨係香港人問題?

如果我捉左你個仔禁錮做苦力,我全屋輪流𥄫住佢同鞭佢,你攞青蛙嚇我我唔放,你整到我個水龍頭開血水我唔放,越黎越甘但係我仲當你冇到,仲串串貢咁話,呢度我話事,我識你老鼠咩。黑警都比人話死全家,咁如果我咁做應唔應該死全家?
sorry 而家唔係死全家,係死全民族。即係林鄭仆街,全香港要陪葬

麻煩你啲比喻好啲
多謝你補充,其實正正係咁。我自己唔係咩位高權重既人,得屋企人先會聽下我話。以前既社會唔係咁,個國王拎住每一個人既生殺大權,佢決定點做就成個國家成個民族都要咁做。

返返去當時既社會黎睇,埃及人拜各種同自然現象有關既神,而法老被拜做眾神之神。

成個出埃及過程係神向埃及人、以色列人同其他國家既人(即係全世界)宣告緊佢個身份:佢係神,法老唔係,埃及人拜果堆都唔係。

出埃及記5:2
//法老說:「耶和華是誰,要我聽他的話,讓以色列人去?我不認識耶和華,也不放以色列人走!」//

耶和華係要係人面前審判果堆假神,咁人先知道佢係真果個。例如
出埃及記7:17
//耶和華如此說:看哪,我要用我手裏的杖擊打尼羅河中的水,水就變成血;這樣,你就知道我是耶和華。//

(1)將尼羅河變血:審判尼羅河神Apis,,尼羅河女神 Isis,尼羅河守護神Khnum。
(2)蛙災: 審判青蛙頭既生育女神Heqet 。
(3)塵土變蚊:審判沙漠之神Set。術士唔再複製到個災。
(4)蠅災:審判烏蠅之神Uatchit。
(5)牲畜生瘟疫:審判牛樣既神Apis 同牛樣既女神Hathor。
(6)瘡災: 審判掌管健康同疾病既眾神Sekhmet, Sunu, Isis。術士企都企唔到。
(7)雹災: 審判天空女神Nut,收成之神Osiris ,風暴之神Set。
(8)蝗災: 再審判Nut, Osiris, Set。
(9)黑暗之災: 審判太陽神Re。
(10) 頭生的被殺: 審判法老(眾神之神),守護神Iris。

所以,根據當時既人理解,成吉思汗同屠城都未必係恰當比喻。

出埃及記14:31
//以色列人看見耶和華向埃及人所施展的大能,百姓就敬畏耶和華,並且信服耶和華和他的僕人摩西。//

----------------------------------------

講返轉頭,長子係當時社會係每一個家庭入面都係非常重要,擁有特別既權利同責任,亦係產業既主要繼承人。我想像,如果呢類審判係今時今日出現,未必係「屠城」,而可能係要將我地睇得好似神咁大,但其實值得咁緊要既野拎走。係香港,可能係炒返黎層樓?或者黎生份工?係美國,可能係LGBT etc.既性慾?

不過我地知道,神降下左既唔係災禍,而係救主。

路加福音2:10-12
//2:10 那天使對他們說:「不要懼怕!看哪!因為我報給你們大喜的信息,是關乎萬民的:
2:11 因今天在大衛的城裏,為你們生了救主,就是主基督。
2:12 你們要看見一個嬰孩,包着布,臥在馬槽裏,那就是給你們的記號。」//
係囉,連BB都照殺,真係救恩囉
BB雖然死,但係因為冇唔認神冇同神作對,而耶穌既救恩又有佢份,遮住佢係神面前既罪,所以神會接到佢返去永遠一齊。

一個果時出世既埃及BB大個左會點?如果神冇比人知佢係點,個BB不外乎都係聽法老話,拜耶和華所憎惡既神,跟住上一代繼續壓迫以色列人。咁樣反而係增加緊罪惡,同賜生命既神越來越遠,最後永遠分開。

羅馬書1:20
//自從造天地以來,上帝的永能和神性是明明可知的,雖然眼不能見,但藉着所造之物就可以了解看見,叫人無可推諉。//
得啦。總之神就係唔理好醜 殺能哂佢。
聖經又唔係咁講喎

出埃及記12:12-13
//因為那夜我要走遍埃及地,把埃及地一切頭生的,無論是人是牲畜,都擊殺了;我要對埃及所有的神明施行審判。我是耶和華。這血要在你們所住的房屋上作記號;我一見這血,就逾越你們。我擊打埃及地的時候,災殃必不臨到你們身上施行毀滅。」//

1)唔係殺晒,係殺一切頭生
2)唔係唔理,係要睇下間屋有冇血既(逾越節)記號先
3)重點唔係殺,重點係要認識神

所以如果你係果時既埃及人,你又有個BB,你有兩個選擇:一係繼續做信假神既埃及人,一係轉做信真神既以色列人,畫返個逾越節記號。

每一次審判黎到,神都有施恩典比回轉既人。救恩定審判,自己揀,神從來唔逼人。
好野,我老豆唔信神,所以我要死!!
最猛個個康德都冇將基督教摺埋

聖經有一部分可能係永遠既難題,但唔影響我完全咁信靠上帝同聖經
冇人得閒理你信乜。大把人信算命、搭羅牌、扶乩、麥玲玲啦。
冇人得閒理你信乜。大把人信算命、搭羅牌、扶乩、麥玲玲啦。
唔止呀,你老豆唔信有地心吸力抱住你係天台跳出去扮雀仔你都會死添!!

不過BB 咁樣就係死一次,之後神接到BB去永生。
大個左自己揀唔要神就係死兩次,到時同神分開去永死。

啟示錄21:8
//惟有膽怯的、不信的、可憎的、殺人的、淫亂的、行邪術的、拜偶像的,和一切說謊話的,他們的分就在燒著硫磺的火湖裡;這是第二次的死。」//

人人都有一死,BB死就係死一次,揀唔要神就死兩次,揀要神就死一次。
我見你口才咁好應該都唔係BB啦,你點揀先?
我揀左真神阿拉 佢話天堂有72個處女等緊我。

個個大師都話自己靈㗎啦 關二哥顯靈添呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞