[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
再比多個參考你,今代macOS 已經唔support 2016 Touch Bar MacBook Pro
有用方法令m 系macbook 剩係run efficiency core
特別係長時間外出做文書嘅話
利申無用開LR,轉左用CO,見mbp都會lag好奇用studio袋底試下你個情況,裝個Classic試下raw轉preset好順無疾,mouse移preset就不停轉preset色
唔知像素大有無影響,手頭得2600萬像既相
我張相係47mp DNG大概100mb 一張 未做super resolution 個mouse scroll落啲preset到已經少少疾。 如果係用mac mini 係非常疾 疾到hang 一秒咁。 我冇用LR classic,我用cc版因為可以同電話ipad同步。聽講classic係順過cc好多。

同埋我用既係app store果個LR 唔知同adobe網果個有冇分別
醒起我有啲IQ3既相,8000萬像素,再裝埋CC試,都無問題無任何疾,我係經Creative Cloud裝既版本
但就會見到cpu個workload係會用得幾多既,只係估唔到14 mbp都會疾(假設真係機問題)
cc 裝 同 appstore 裝有冇分別?
如果真係機既問題 咁我真係要退左佢換studio

我手頭上mini 同mbp都係同一個問題
mini 係疾一秒到,如果scroll 唔同preset就停一停hang一hang,load到個preset 先會繼續scroll 有時會跳一跳畫面

mbp就冇咁嚴重。唔跳畫面只係疾半拍
其實mba m2 256ssd 會唔會用番2 粒
唔該ching,我諗我會揀m1 mba
部macbook 用chrome
間中cpu就上百幾 部機熱到仆街
有無計
試下先
14’’袋底 對我嘅筆直而言貴同重
M2 mba 16gb 算接受到 但好似唔值
m1 mba 16gb 買舊又唔太想
依家覺得好頭痛

大家會點揀
翻新14/ m1 mba
識人幫我bts買 所以都諗緊 不如買14算
但我覺得會用唔晒 怕浪費左
想問下翻新mba嘅話係咪冇得再加ram
Refurbished M1 MBA 8GB
以前可以disable turbo boost , m 系真係唔知

14袋底同m2 air 16/512 都最少差4000蚊喎, 既然你都知你用唔盡個m1pro, 我又真係唔覺4K係「加少少」「唔差在」嘅錢, 一係就買翻新但你要捕到有貨

至於m1 air就, 反正都出m2就無謂買兩年前嘅m1啦, m1平2000蚊但舊chip+N年 design+mon細dd+冇magsafe, 我就點都補多2K

買m2 air起碼你知道兩年內都唔會有新款, 14"就下年出新款 有新買新係襟玩啲
我原本就係m1 air等m2 air 但又加價 勁狗
14"下年又新款 我都諗緊等唔等
睇你要輕薄定performance 我同你差唔多situation但我真心接受唔到1.6kg 同14個體積

我甚至想轉去xps 13 , mon 一樣大 但仲細過air一個碼

[Mac撚] 用家/買機集中討論(84)
乞衣蘋狗閹SSD速
https://lih.kg/3060630

我都係咁 我有部8gb嘅13‘’ intel mbp用緊
但唔夠用 之前經常拎出拎入 又覺得重
所以想買air 但今年又出舊屎比我
屎極都係2年內唯一新機,你唔急換就可以等

我就襯未壞最近賣咗部3年嘅surface pro , 而家等緊laptop 用 8月仲要出trip

乞衣蘋狗閹SSD速

乞衣蘋狗閹SSD速

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞