[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
Apple Store仲有冇袋底MBP14
SATA行OS做日常上網野夠做的
係要做野load多野,或者Finder搬野先出樽頸,或者爆RAM要swap嗰時更加
如果你必需要retina desktop,咁唯有等M2 iMac或者27" Pro版iMac
M1 iMac衣家買的確少少尷,Studio Display又趕客
我用blackmagic disk speed test 試隻sata ssd,行行下個write硬係會變慢咗,再行過又冇事,唔知點解
用第二隻software試又正常
https://forums.macrumors.com/threads/previously-out-of-favor-apple-supplier-wins-new-macbook-air-orders.2347984/
Previously Out-of-Favor Apple Supplier Wins New MacBook Air Orders
蘋狗因為上海問題,搵多一間之前因為質素問題踢走左既強國supplier去砌MacBook Air...
M2 Air未來苦主召集區可以開始收人喇
屌,死不悔改
等同支那攬炒
想問下買macbook跟嗰條usb c線係咩spec
Apple store自己都冇寫明
隻SATA個cache有限,一開波填野入去用一用會快d,keep住隊野會慢番
你想要GUI的話用AmorphousDiskMark嗰類app去test可以set多幾個pass令到個結果準確少少
M2 air 會唔會下月頭有得賣呢
屌 , 做乜唔搵越南廠
用mba嘅ching用邊款合一集合器?
應該唔夠產能啦,越南都係岩岩起步
賣咗M1 air嘅你賣咗幾錢
有寫,USB 2.0 480Mbps
而且Mac機個結構同埋生產流程複雜程度高過iPad iPhone呢d已經source到出去整既產品
要起條線出黎點都要一年半載
買完二手MacBook 一般要check啲咩
買返翻新機MacBook Air m1 16gb ram 512gb ssd會唔會好笨柒
想問下新M2 MacBook Air 加個mon 做Photoshop AI 夠唔夠做
等埋燒肺券買m1 pro bto,等到10月
我都想佢出15” MBA, 但你見佢一路無出12.9” ipad Air 就知機會不大
自己up啦
我冇學過hardware砌機都自己換過SSD過。
其實好簡單。
不過近年佢地好似好肯試新form factor試水溫,反應好差先會拍摺 (iPhone mini)
又或者出一個form,feed back完就改大細 (HomePod > HomePod mini)
所以一部大Air同一部細Pro我覺得已經係考慮之列

主要rumors有兩個
Mark Gurman比較接近development人事嗰面,佢會知道有咩野prototype存在 (不過聽講佢個線人俾Apple炒左&告緊)
Ross Young就係display panel analyst,佢係生產線嗰面會比較近量產
衣家15" Air已經有共識,兩面都講會有
反而12" Pro得Gurman預有,Young琴日話佢有保留 (代表可能只有設計同測試而未有量產期)
普通job夠
除非你係勁大圖.psb,要廿GB RAM如果唔係會scrach disk嗰種
或者Ai係超巨量paths同points既illustration / 瘋狂link圖既稿
電池health / cycles
serial / AppleCare狀態
有無未鏟既user account甚至係未斷既iCloud / Find my Mac
port插唔同野有無事
KB掣有無死 / sticky

其實交收已經可以驗屍,你唔怕俾人西面的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞