[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咁擺其實最實用,因為兩個mon都係置中同軸,你個人唔需要左望右望
當然如果總高度太高的話會出現頭仰上仰下問題,但係當下面嗰隻係laptop細mon就無事
M1 8gb ram 已經 host 到一個16gb ram 嘅guest VM
Swap 用左好多?
verbatim 100w 20v5a
mac studio, m1 max 32 core gpu, 64 gb ram 夠唔夠玩docker k8s 寫Java C#?
我見Satechi 出咗個dock俾 iMac 24",可以插M.2 Nvme SSD,建唔建議攞黎做 time machine backup?會唔會好易死?
https://satechi.net/products/usb-c-slim-dock-for-24-imac?variant=39942903496792
唔會on9到mbp14 放大張相黎睇咁對比掛
mini LED 面板都係LCD mon, 所以色準點都好過 OLED
我就覺得iPhone OLED 顏色唔算好,仍然有少少偏色
你熄 true tone 試吓

OLED用耐左會偏色執相都係LCD好啲
MINILED只係HDR內容處理入門
買咗隻Studio番黎用先知
原來M1 Max版前面兩個type-C port係閹得好勁,得10Gbps姐係根本只係type-C形狀既3.0 port黎
插mon之類需要alt-mode既野係唔會work,無論bandwidth要求幾低
10Gbps 唔係即係gen2 ?
官網有寫Max版前面兩個只係普通type c
ABL同local dimming始終會影響深色判斷
而且一般cal mon workflow都要人set死個cdm去100-200 (勁暗)
所以真係執色係唔會用miniLED mon
當然如果有人要proof / grade HDR content咁已經完全係另一個範疇

OLED以外,我淨係諗到Eixo CG3145嗰個panel係有做分區不過處理到暗位色準
佢好似係用Panasonic 背光,光度係pixel level adjust
Flanders都好似有用落去佢隻32" proof mon
我以為會似12" rMB個做法,底板照會route晒alt-mode同其他pinning,咁樣隻好細bandwidth要求既mon係會work
Apple spec sheet對於USB相關個描述都係成日寫唔清楚

根據Ultra版前port完全支援TB4,睇黎只係M1 Max唔夠PCI lanes,要reserve晒俾後port
佢只係type-C唔係TB,穩定可能差d
不過Time Machine今時今日都已經唔算係d咩一回事,唔會話一隻type-C SSD handle唔到,只係Thunderbolt的話會更快更可靠
time machine 普通harddisk都夠做la要ssd咩
夠做還夠做
但係用到TB3 NVMe甚至(Mac Pro)內置會更快係事實
https://www.parallels.com/hk/
Parallels 做緊折 折埋5舊水 想知抵唔抵買
好耐冇用過window 想入去玩下
每出一個新MacOS都有機會要買過Parallel。
呢隻嘢根本係要keep住俾錢
不過公平啲講,係更新得好快,效能好好,俾錢得嚟有質素
新手睇緊轉用macbook
想問下文書返工用
開幾十個google chrome tabs + google sheet
比較heavy website user, 又會出街用既會推薦咩機

So far睇緊mba m2 mbp 13” 比較緊點解差幾舊水重量又差唔多但pro好似勁些少

定還是最低spec mba都夠做
最低夠做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞