[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
等下代
Ventura beta 喺M1 Pro 16GB MBP上面lag 到仆街
跟住落返Monterey還原返Synology 個Time Machine Backup又煩到仆街
依家Apple Silicon冇得用Internet Recovery真係好煩
我另外一部Intel i5 10代4春 MBP輕鬆簡單
已成苦主 macstudio 今日派左 d 字好撚細
用緊3440x1440 down 左better dummy 但係set 完好似唔太work
M1 Pro 16 刷咗Ventura連回復用嘅recovery installer都會冇埋
要用boot機手指或者第二部Mac 做DFU先load到入去
Boot機手指失敗咗down唔到個.app嚟整bootable
後者係down 個Ipsw 嚟dfu
但佢係唔會成功裝到,不過佢會令到Recovery installer 變返Monterey
咁回復咗去Monterey 啦
屌佢老味又認唔到Time Machine個Backup
搞到要用Ventura 個TM嚟做部份回復
整完之後個Wi-Fi死咗
結果又要喺唔剷資料嘅情況下重新再裝多次系統
搞咗我兩日

公司部imac用左成10年都未壞,雖然用到但好慢
老細又好孤寒唔壞唔換,有冇高手可提供無痕壞機方案
如果seller貨來路不明. Apple會唔會好似iPhone咁可以lock部機?
M1 MBP會無?
用多十年
手持2017 mbp 換M2 mba 16gb / M1 mba 16gb/ mbp 14’’ 袋底好?
單核10% 多核15%估計部m2 13” macbook pro 真係未必 feel 到可能電有驚善既
想問各位巴打你地 用咩鍵盤同滑鼠?
係咪多數都係原廠keyboard同mouse pad最好?
考慮緊logi同apple
脆求意見另外想問 mac mini值唔值得買埋apple care?
Mouse用緊Logi Anywhere 3無投訴
趕住要出課扮死機 衰返次應該會買掛
M1 air 唔知做乜 經type hub 駁 USBA/ USBC 都認唔到個storage
KB我會傾向叫人買MX Keys,平均各方都好好,Mac版又唔會撈埋Windows掣印字,而且無閹粒USB

mini買Care係好低機會用得著
不過好似幾舊水? 唔係真係貴,尤其係你唔係底配有加錢升野就開始值
on paper條數唔細
雖然以衣家呢個benchmark睇,唔閹M2 vs 有閹M1 Pro個距離比想像中細
不過你見佢個clock有升,但係N5p vs N5只係suppose電效有提升,node方面係無改的
再加埋Apple spec sheet list M2 13" MBP續航無升
我估計Apple係將效率增幅用晒去(強行)加速而keep住同一個續航水平
而因為Air仲係fanless,有可能會比M1 Air早/易throttle

anyway都係要等晒M2 MBP同MBA實測先下到定論
(你入錯Mac post,出面有個iPad Pro個post)
個人覺得兩部都屌唔落,衣家買11" Pro個timing好尷

俾我會揀一係就全新12.9" M1,學上面講因為M1同miniLED
一係官翻11" 2018 (單鏡頭、A12X),可以盡壓價位

加拿大你搵網上甚至實體大舖應該有唔少deals
細seller你怕就最好避
現代Macs個recovery的確係複雜過以前,不過衣家已經算well documented,尤其比起M1啱啱出,Big Sur 11.0嗰時
你描述嗰d野其實本身可以避免,裝beta OS要有準備隨時砍掉重練甚至完全洗機
有預TM backup需要restore就應該起碼有一個instance / snapshot係響一隻快既DAS而唔係響network (除非你個system係barebones無咩data)
再者要有多一部Mac去裝/救另一部Mac個要求唔算超過份,太多平價選擇
最後我唔知你整USB手指點樣fail,我差唔多個個月都有做,擺入去一個NVMe SSD用APFS界開一個volume去boot同裝Monterey都無問題
Bootable係喺另一部Monterey 度download App Store 個installer 嗰度卡咗
Down 完喺Application搵唔到
NAS 回復好快,我係DS220+ 兩隻Toshiba 8T HDD 行RAID 0
兩個鐘回復晒
搞兩日係我本身冇乜時間整同埋入DFU mode好難,成日失敗
同埋佢只可以load到Ventura個TM然後個系統bug晒
所以load完之後要reinstall Monterey 又晒時間
不過依家知點做啦
不過講真有Internet Recovery真係會方便好多
TM只可以新OS抽舊backup唔可以掉轉,呢個限制十幾年前已經係咁
(反而iCloud入面佢支援到共用嗰d野係可以新去舊)
你NAS用成兩個鐘其實算幾慢,當然你接受就OK,不過如果用NVMe SSD係講緊連埋鳩click同等佢load folder都係20分鐘內
hmm用App Store download個OS installer係好straightforward的,如果佢炒或者down完唔撚見左有可能係Ventura beta問題 (因為響新OS down舊OS installer佢可能有某d野拆開做隻app嗰時入面有野係新OS欠library)

睇你描述似係樂意炒住炒住去嘗試嗰種人,所以衣家咁樣都無咩事既
The M2 is not using less energy. It is using significantly more. Look at the comparison graphs between M1 and M2. Idling the M2 is using on the CPU front at least 1W extra. On the GPU side it's around 4W.

That's a 5W increase in idle.

仆街鳥
M2 idle總用電多成5W
續航力可能會鳩好多吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞