[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我估唔會
pro機出貨量唔係咁多而SKU數量亦太多因為好多BTO combo
其實我覺得俾兩隻色已經好離譜,根本完全無必要
不過好大機會同Studio Display一樣,嗰部野都照用緊2017 iMac個5k panel,8bit + FRC,係backlight俾多少少nits
呢部M2 MBA非常大機會都係咁
Studio Display都係響spec sheet大大隻字寫「Support for 1 billion colors」

所以我純以spec論spec蘋狗無理由覺得新Air有足夠draw去加$1700
似乎真係margin跌而被逼加番去追差價

而14"因為無得改價令到件事好似好抵
同埋咁落去分分鐘14"出M2 Pro佢會夠膽加價
apple又贏
隻黑真係好好J
舊年冇限貨量,只係遲d收貨咁。今年賣完就無。
大家袋底mbp會唔會升埋火牛?
3500可以做好多野
唔駛果啲功能既人點解要俾多舊錢
都係既但m2 加1700 真係有啲唔抵新 design 加超頻版 m1
係apple 訂都好快

我10號訂今日已經收機 本身都預佢下個月頭

利申唔係袋底ver
有諗過m2 MBA上唔上16gb ram好… 呢個真係肯定唔值唔值得
HKT 有16GB ram 版 Air 啫係證明咗16GB 根本就唔係BTO version ,apple 都知好多人會升ram,只係明面唔講明
如果由袋底加千五,唔要Care只係萬一
呢個水位同14"仲有距離,可以接受
係要埋512GB同埋10核U先開始真係近

所以結局都係要個用家買自己
如果只要RAM而唔要其他野的話
vs
其實咩野都想要d
咁都係,個期無Ultra或者Max 14" 16"咁痴線
不過我個人比較怕網買無預算,幾時過數同幾時要setup都預唔到
16gb ram對我嚟講係日常做嘢 或者試多啲執相會唔會smooth到冇投訴only
用8gb ram win laptop 習慣都係開Spotify / Netflix/ YouTube , chrome 都係10 tabs 內再加同幾個excel

買air最主要係想要個續航同ecosystem, 變咗256gb rom no big deal, ipad 64gb 都係啱啱夠用

所以14 inch mbp 係所有嘢都俾齊 袋底最抵,但俾多咗一部m1 MBA(街外below正價計)即刻冇咁低 sweet 咗嘅lv 唔夠cover money payoff
想兩樣嘢想問
而家用緊Intel MBP 15”
平時主要都係摺埋部機駁落個4K 120Hz Moon
平時都只係上下網睇下片
但間唔中會執下相,最Heavy可能係幾百張咁搞
其實呢個Workload M1會唔會都Chur到好熱,著哂風扇?
部機其實都間唔中神神地想換,但想睇下個風扇有幾重要

另外就係,而家部機長時間駁住個Moon
但係佢間唔中都會自己wake個Moon (著一下,個Moon有Input就著咗,但真係一下,之後個Moon會熄返)
我明明已經將Power 個到個wake嘅Option 閂哂
但係都仲會自己著個Moon
有時夜麻麻瞓覺著個Moon勁光
M1 MBA講緊舊設計嗰部喎,同14”差價好遠
如果講番M2 MBA,睇黎最大決定性係響輕薄重要性度
係舊design個部 就算用 edu 買m2 + m1 低配$15748 同mbp 14 低配 $14899 係好貼近。 個人消費判斷係買14 inch 嘅performance值唔值得我用額外多一部一1 嘅MBA 做trade off
長期插mon用可能真係Pro機起跳好d
有風扇係針對用到太熱就同你放熱
不過Intel同Apple Silicon比較下,Intel嗰面相對易著風扇嘅情況,響Apple Silicon係少好多,因為溫度基數低
所以如果你workflow咁啱跌落去呢個位置,你有可能用一部fanless M2 / M1 MBA插mon長用都未必著風扇

其實今時今日長摺MB黎用嘅人,我會叫佢先考慮mini / Studio
除非好似我公司都有某種崗位,就係公司永久dock+摺,不過有機會拎走部野WFH,咁結果都係要laptop form

突然自己wake好難避免,太多可能性要toubleshoot好難搵咩事
講錯
「你有可能用一部fanless M2 / M1 MBA插mon長用都未必著風扇進入太熱甚至降頻範圍」
其實本身有諗過Mac Mini + iPad Pro
但係而家兩樣都等緊Upgrade
同埋iPadOS 16暫時睇落真係有啲失望
Studio 太勁我真係用唔著
而繼續想用Laptop純粹係間唔中需要啲流動性,拎出拎入
你等吓M2 MBA實測
Apple Silicon發熱少而新機殼今次由底針對M2而設計,唔似M1嗰部本身係有風扇
到時teardown如果見到有大範圍heatsink同heatpipe等等,有機會令到摺用都唔儲太多熱
除咗Ram, cpu, gpu, SSD, ports外,MBA M2 同 MBP14個display 相差甚遠。還有可外接display數量。所以我入左MPB14 lowest basic config.
我反而想問,全部用type-c充電嘅MacBook係咪唔建議用副廠火牛?
但Apple嗰件火牛又牛龜咁大
我部2013 Retina翻新機仲用緊 電都未漲
MBP 真係好襟
利申 已訂MBP14袋底
如果只係開LR/CO執相執色之類,對Apple silicon黎講實在太輕鬆,任何一部M1即使8GB ram都好夠用,真係有分別只係raw轉檔時間有少少差別
去到PS要有比較重運算工作或者開廿幾三十個layer以上時先考慮M1 pro/max+16gb以上ram,會用得爽啲
冇所謂,MacBook咩都食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞